WRC

Rally WRC Portugal: Dramatisch verloop van de vrijdag


Portugal is een moeilijk evenement, dat bleek vrijdagmiddag wel. In het verslag van de ochtend konden we al melden dat Ott Tanak en Jari Matti Latvala waren uitgevallen. Aan het einde van de middag was de lijst van uitvallers nog een stuk langer. Ook onze landgenoten Kevin Abbring en Kees Burger haalden de finish van de eerste dag niet.

2018PORTUGAL AUS 4614 Thierry Neuville is de winnaar van de eerste knotsgekke dag in Portugal 


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Het begon allemaal op de eerste proef na de pauze. Sebastien Ogier, die de tijdschade in de ochtend nog behoorlijk had kunnen beperken, maakte een, voor hem zeer zeldzame, fout. Hij sneed in een bocht iets te diep en raakte toen een boomstronk. De voorwiel ophanging brak daarbij en in de volgende bocht schoot de auto van de weg tussen de bomen. De vrijdag, en daarmee de mogelijkheid voor een goede klassering was voorbij.

Andreas Mikkelsen was het volgende slachtoffer. Hij kreeg te kampen met een probleem aan de stuurbekrachtiging. Tussen twee proeven leek hij het probleem opgelost te hebben. Maar uiteindelijk moest hij toch de handdoek in de ring gooien.

Paddon
Op de zevende proef ging het mis voor Hayden Paddon. Eerder in de wedstrijd had hij al aan de leiding gelegen maar was die kwijt geraakt aan Meeke en Sordo. Maar op proef 6 had hij die weer terug gepakt. De Hyundai rijder maakte zich wat zorgen om zijn banden, misschien was dat de reden dat hij op de volgende proef een steen probeerde te vermijden. Door die manoeuvre kwam hij in een diepe sloot terecht. Even verderop hield de sloot op en knalde hij op het einde van de sloot en schoot weer op de weg. Zowel Hayden Paddon als zijn bijrijder Seb Marshall konden de zwaar beschadigde i20 op eigen kracht verlaten. Paddon klaagde wel over pijn in zijn rug en werd daarom per ambulance naar de finish gebracht. Daarvandaan werd hij uit voorzorg per helikopter naar een ziekenhuis gebracht voor veder onderzoek.

Inmiddels was de weg geblokkeerd en moest de rest van de proef worden geneutraliseerd. Thierry Neuville pakte de leiding en zou die tot het einde van vrijdag niet meer afstaan. Kris Meeke werd geteisterd door lekke banden en verloor dus een hele hoop tijd. Ook zakte hij van de eerste plek op proef 5 naar de zevende plaats aan het einde van de wedstrijd. Een deel van de route moest hij afleggen op drie banden omdat hij geen reservebanden meer over had. Ook teamgenoot Craig Breen had banden problemen. Hij moest op een proef een band wisselen ten koste van een aantal minuten extra tijd op die proef. Elfen Evans wist zijn Ford Fiësta langs alle obstakels te sturen en was tweede aan het einde van de dag. Met Dani Sordo zeven tellen achter zich.

GD18WRC06POR826
Elfyn Evans is met zijn rweede plek de best geklasseerde M-Sport rijder.

De overgebleven deelnemers starten op zaterdag voor de tweede dag. Onder hen ook weer Ogier Latvala en Mikkelsen. De diverse monteurs hadden er een hele klus aan maar de rijders zullen op zaterdag volgens het Rally 2 weer van start gaan. Dat geldt niet voor Hayden Paddon. Uitgebreide tests in het ziekenhuis hebben uitgewezen dat er geen ernstige verwondingen zijn, maar artsen hebben de rijder geadviseerd een nacht ter observatie in het ziekenhuis te blijven.

TGR 0022
Esapekka Lappi overleefde als enige Toyota rijder de eerste dag 

2004938-r7rn2ocjmm-whr
Mads Ostberg moet nog erg wennen aan zijn auto. Hij mist dudidelijk het ritme, maar beetje bij beetje lukt het hem toch en is hij de hoogst geklasseerde Citroen piloot.

Voorlopige officieuze tussenstand Rally Portugal na vrijdag

1. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) 1:37:30.7
2. Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +17.7
3. Dani Sordo / Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +24.3
4. Teemu Suninen / Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +34.4
5. Esapekka Lappi / Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +45.8
6. Mads Østberg / Torstein Eriksen (Citroen DS3 WRC) +48.3
7. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroen DS3 WRC) +1:18.7
8. Craig Breen / Scott Martin (Citroen DS3 WRC) +2:27.3
9. Gus Greensmith / Craig Parry (Ford Fiesta R5) +6:57.1
10. Lukasz Pieniazek / Przemyslaw Mazur (Skoda Fabia R5) +7:31.9

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet