WRC

Rally WRC Portugal: de zesde ronde

Het gaat snel. We zijn al bijna weer op de helft van het WRC seizoen 2018 en het kampioenschap is nog helemaal open. Sebastien Ogier ligt nog steeds aan de leiding met 10 punten voorsprong op Thierry Neuville. Ott Tanak is na zijn overwinning in Argentinië nu derde en in goede vorm voor een aanval.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto: PR

2018PORTUGAL AUS 3415
Dani Sordo, hier op de eerste proef in Lousada, was de vierde leider in de wedstrijd na even zovele proeven.

Abbring

Het was even stil op het WRC front van onze landgenoot Kevin Abbring maar na de twee voor hem teleurstellende evenementen waar hij beide keren uitviel in een goede positie. We hebben er weer zin in. Het is twee jaar geleden dat we op gravel reden in een wedstrijd dus het zal best pittig worden, maar we zijn er klaar voor! Op de eerste proef op donderdagavond reed hij een twintigste tijd overall (en 7e in de WRC 2 klasse).

Donderdag
De shakedown was een prooi voor Jari-Matti Latvala hij was 0,3 seconde langzamer dan Thierry Neuville en Sebastien Ogier. Op de eerste (showproef) rijden de rijders tegen elkaar op het rallycross circuit van Lousada. Ott Tanak was de snelste man voor Suninen en Ogier.
Maar de echte rally begint pas op vrijdag morgen.

UPDATE VRIJDAGOCHTEND:

Ott Tanak raakte een steen en daarbij raakte hij waarschijnlijk iets in het koelsysteem en moest zijn Yaris aan de kant zetten. Zelf dacht hij dat de motor beschadigd zou zijn, maar teammanager Kaj Lindstrom hield nog een slag om de arm. "We moeten de motor nog grondig onderzoeken dan weten we meer. Maar de gifbeker was nog niet leeg want ook Jari-Matti Latvala viel uit. Hij kwam met overstuur uit een linkerbocht en kon de bocht niet meer halen. Hij kwam in de kant terecht en daarbij brak de wielophanging rechtsvoor. Hayden Paddon was vrijdagmorgen, na Tanak op de donderdag, de tweede leider in de wedstrijd. Hij won proef 2 maar vroeg daarbij iets te veel van zijn banden en moest wat inhouden op de volgende proef. Kris Meeke was de volgende leider, maarhij werd geplaagd door een defecte intercom waardoor Dani Sordo de vierde leider in de wedstrijd werd, gevolgd door Meeke, Paddon en Ogier. De laatste is tamelijk tevreden want hij kon de schade van zijn startpositie beperken tot slechts 7 seconden en hij ligt nog voor aarts rivaal Neuville. Het commentaar van de Belg? "Het gaat goed maar het is erg moeilijk om sneller te zijn dan Ogier." Met deze woorden gaan de rijders naar de service waarvandaan ze vrijdagmiddag weer vertrekken voor de tweede serie proeven.

Abbring
Na de eerste vier proeven rijden Kevin Abbring en Pieter Tsjoen op een tiende plaats in het zwaar bezette WRC2 veld. Zij hebben een achterstand van ruim 2 minuten op de leider Stéphane Lefebvre die voor het Citroen fabrieksteam in een C3 R5 rijdt.

Voorlopige tussenstand op vrijdag ochtend voor de middag service.

1. D. Sordo 48:02.4
2. K. Meeke +4.6
3. H. Paddon +4.8
4. S. Ogier +7.3
5. T. Neuville +9.4
6. A. Mikkelsen +10.5
7. C. Breen +14.8
8. E. Evans +20.3
9. T. Suninen +23.0
10. M. Ostberg +25.4

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet