WRC

Rally WRC Argentinië: Tanaktrein goed op stoom

Op zaterdag had de 'Tanak trein' er goed de sokken in. De leider in de wedstrijd begon met de snelste tijd op drie proeven, Neuville onderbrak deze zegereeks op het korte Fernet Branca proefje maar op Matadores en Los Gigantes was hij weer vol op stoom. Op de afsluitende, meer dan 40 kilometer lange proef van Cuchilla Nevada naar Rio Pintos ging hij wat van het gas ten gunste van de zeer goed rijdende Dani Sordo, maar aan het einde van de dag had hij zijn voorsprong uitgebreid naar ruim drie kwart minuut. Het Hyundai duo Neuville en Sordo volgde op de tweede en derde plek. Een kleine minuut achter Sordo reed Ogier.

TGR 0005 2
Tänak op weg naar de top in de Toyota Yaris WRC


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Mist
Het geluk was deze keer weer niet aan de zijde van het Franse team. Bij de eerste doorkomst van de lange Rio Pintos proef hing er een dichte mist. "Ik kon de punt van mijn motorkap net zien, maar niet verder," riep Kris Meeke aan het ende van de proef. Sebastien Ogier verloor allen al op deze proef bijna een minuut op winnaar Ott Tänak. "Ik heb geen risico genomen," was het zuinige antwoord van de leider in het kampioenschap. Het lijkt erop dat hij ook dit jaar niet zal winnen in Argentinië. Deze rally en Ogier passen niet zo goed bij elkaar. Deze omstandigheden geve wel mogelijkheden aan mensen met een groot hart. Dat bewees bijvoorbeeld Elfyn Evans die lange tijd aan de leiding lag door een alles of niets poging. Kennelijk beschikken Neuville en Tanak over radarogen want zij waren nog sneller. En sloegen een beslissend (?) gat naar de concurrentie.

2018ARGENTINA AUS 2057
Thierry Neuville geeft niet op en lijkt radarogen te hebben in de mist


Craig Breen was ook heel snel maar stuurde door de mist iets te vroeg in bij een bocht. Hij kwam in de berm en werd onmiddellijk in de lucht geschoten na een 360 graden rol landde hij weer op vier wielen. De Citroën kon weer verder alleen moest navigator Scott Martin zijn deur vast houden, die kon niet meer dicht. Het was het einde van de rally voor dit team. De schade was te groot. Op de laatste proef van zaterdag (inderdaad de zelfde lange proef waar Breen rolde, ging het mis voor Kris Meeke. "Ik zag een grote steen liggen," verklaarde Meeke. "Maar ik kon hem niet ontwijken omdat het zo'n smal weggetje is. Ik ging er vol overheen met het wiel en had onmiddellijk een lekke band. Met zo'n lange proef moet je dan wisselen." Het kostte hem bijna 2,5 minuut en hij viel van de tweede naar de achtste plaats.

Finale op zondag
De kaarten lijken geschud. De eerst drie plaatsen met Tanak, Neuville en Sordo, zitten redelijk 'op slot'. Sebastien Ogier kreeg de vierde plaats in de schoot geworpen en zal die verdedigen tegen Mikkelsen die 15 tellen achter hem rijdt. Wél kunnen we misschien nog iets van hem verwachten op de PowerStage.

AV201805080
Donkere wolken boven Sebastien Ogier. Hij voelt zich in Argentinië niet helemaal op zijn gemak. Probeert hij ondanks dat, toch nog iets op de PowerStage?


Tanak hecht te veel waarde aan zijn eerste overwinning voor Toyota die voor het grijpen ligt, dus hij zal de PowerStage niet voluit gaan, toch vlakken we hem in zijn huidige vorm niet helemaal uit. Vanmiddag wordt het allemaal beslist op de PowerStage El Condor. Om 17:00 uur Nederlandse tijd is het allemaal live te volgen op WRC+. Dat is na de F1 finish in Azerbeidzjan, dat wordt dus een mooi autosportmiddagje.

1986458-skwlbgp7o6-whr
Kris Meeke is pechvogel van de dag. Door een lekke band vallen zijn plannen voor een hoge klassering in het water.


Tussenstand YPF Rally Argentina na zaterdag
1. Ott Tänak-Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 2:58:33.9
2. Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +46.5
3. Dani Sordo-Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +1:08.2
4. Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +1:59.0
5. Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +2:13.8
6. Esapekka Lappi-Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +2:42.9
7. Elfyn Evans-Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +2:49.1
8. Kris Meeke-Paul Nagle (Citroen DS3 WRC) +3:20.4
9. Teemu Suninen-Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +4:17.6
10. Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Skoda Fabia R5) +10:50.2

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet