WRC

Rally WRC Corsica: Ogier: en dat is drie!

Na een wat tamme PowerStage was het uiteindelijk toch weer Ogier die aan het angste eind trok. Hij werd derde in de PowerStage maar won de rally. Dat zijn weer 28 punten voor de Fransman. Neuville hield de schade beperkt door derde te worden. Tanak completeerde op de tweede plek het podium

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Ogier Corse En dat is drie! Op Corsica scoort Sebastien Ogier zijn derde WK overwinning dit jaar


Latvala en Meeke update
Zowel Jari-Matti Latvala als Kris Meeke gongen zaterdag van de weg af en moesten beiden afhaken. Kris Meeke kwam later op de avond met een verklaring: "We winnen samen en we verliezen samen. Ik heb in mijn carrière vele fouten gemaakt nu was het een keertje de beurt aan Paul (Nagle, zijn navigator). Hij gaf aan dat er een '5 Links' bocht aankwam. Het bleek een '3 links' te zijn, dus schoten we van de weg af. De schade viel mee maar we waren zo ver doorgeschoten dat we niet meer de weg op konden. Jammer, maar dat hoort erbij. We gaan zo spoedig mogelijk weer vol vertrouwen verder!" Zo spoedig mogelijk was voor Meeke zondagmorgen want nadat de auto terug was op de service bleek er geen enkele reden om niet te starten in de finale. Voor Latvala lag het wat anders. Vlak na zijn crash had hij de nieuwe veiligheid voorzieningen nog geroemd. "Door het nieuwe schuim systeem voelden we nauwelijks iets van de klap. Maar, hoewel de FIA de auto in eerste instantie voorwaardelijk goed keurde bleek de structurele schade aan de rolkooi toch te groot. Geen Latvala dus op zondagmorgen.

TGR 0005
Tanak werd tweede, "meer zat er niet in," zei hij aan de finish

De eerste proef op zondagmorgen leidde van Vero naar Sarrola-Carcopino. Met ruim 55 kilometer is dit de langste proef van de rally. Ott Tanak was vast van plan zijn tweede plek zeker te stellen. Hij was dan ook de snelste man en was ruim 12 tellen sneller dan Kris Meeke. De laatste man was aan de finish tevreden en prees Paul Nagle: "Dit is waarschijnlijk de beste 55 kilometer notes lezen die ik ooit heb meegemaakt. We zijn op jacht naar Kopecky voor een extra kampioenschapspuntje, maar we moeten ook de banden in de gaten houden voor de PowerStage." Neuville was maar marginaal langzamer dan Meeke (0,6 sec.) maar moest een dikke 13 seconden toegeven. Op zijn voornaamste rivaal Tanak. Esapekka Lappi, zaterdag nog op vierde plaats algemeen, zakte op de ranglijst door een lekke band. Hij is nu tiende. Sebastien Ogier reed ondertussen goed door maar reed zeker niet in de volle aanval modus. Hij werd vierde op de proef en verloor 13,5 seconde op Tanak. Maar met nog 16 kilometer te gaan zou het genoeg moeten zijn.

2018TOURDECORSE FD 146
Neuville kreeg het niet cadeau maar kwam toch nog als derde over de streep

De finale
Drama was er weer voor Thierry Neuville. De motor van zijn auto klonk niet gezond aan het einde van de PowerStage en zijn gezicht stond op onweer. Verder ging het p de PowerStage zoals verwacht. Gevechten om een positie en verder rijders die hun positie probeerden te verdedigen. Esapekka Lappi was boos over zijn eigen foutje van eerder in de rally maar maakte nu geen fout. Hij won de PowerStage. Loeb was de volgende die punten scoorde in de PowerStage. Hij was 2,2 seconde langzamer dan Lappi maar bewees weer dat hij er nog echt bij hoort. Ogier had eerder al gezegd dat hij biet voluit zou gaan maar dat hij tevreden zou zijn met een paar extra puntjes. Het werden er drie want hij eindigde als derde in de laatste proef. Maar veel belangrijker was natuurlijk zijn overwinning in de rally, zijn derde dit seizoen. Voor Hyundai was het weeken niet helemaal weg gegooid want de derde en vierde plek voor respectievelijk Neuville en Sordo brachten weer de nodige punten. Wat dat betreft was ook de vijfde plek van Elfyn Evans belangrijk want dat levert punten op voor M-Sport.

Loeb Corse
Sebastien Loeb was helemaal in zijn element. Hij werd tweede op de PowerStage en scoorde veel goede tijden. In spanje komt hij weer aan de start, of zit er nogiets anders in het Citroën vat?

Voorlopige einduitslag van de Corsica Linea Tour de Corse
1. Ogier-Ingrassia Ford Fiësta WRC 3:26:52.7
2. Tänak-Järveoja Toyota Yaris WRC+36.1
3. Neuville-Gilsoul Hyundai i20 WRC +1:07.5
4. Sordo-Del Barrio Hyundai i20 WRC +2:02.6
5. Evans-Mills Ford Fiësta WRC +2:06.1
6. Lappi-Ferm Toyota Yaris WRC +2:33.5
7. Mikkelsen- Jaeger-Synnevaag Hyundai i20 WRC +2:43.4
8. Kopecky-Dresler Skoda Fabia R5 + 10:34.8
9. Meeke-Nagle Citroën C3 WRC +10:40.5

Officieuze tussenstand Wereldkampioenschap voor rijders:

1 Ogier 84
2. Neuville 67
3. Tanak 45
4. Mikkelsen 41
5. Lappi 36
= Meeke 36

Officieuze tussenstand Wereldkampioenschap voor rijders:

1. Hyundai 111
2. M-Sport Ford 107
3. Toyota 93
4. Citroën 81

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet