WRC

Rally WRC Corsica: Ogier controleert

Opnieuw heeft Sebastien Ogier laten zien waarom Malcolm Wilson zo zijn best heeft gedaan om de Fransman in zijn gelederen op te nemen. Op vrijdag legde Ogier met zijn Ford Fiësta een stevige basis om die op zaterdag nog iets verder uit te breiden. Vrijdag was zijn voorsprong op nummer twee ruim 33 seconde. Dat was toen Thierry Neuville. Op zaterdag had Thierry uiteindelijk Tanak voorbij moeten laten gaan. Maar zijn tweede plek lag wel 44,5 seconden weg van Ogier.

AV201804151
Snel als het moet, niet aanvallen als het niet hoeft, dat is wat Ogier ook zaterdag weer deed


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Man van de dag, behalve natuurlijk Ogier, was Sebastien Loeb. Van de zes proeven wist hij er drie te winnen. Maar ook de Toyota's lieten zich goed van voren zien. Lappi won twee proeven en Tanak één. Helaas voor Citroën was Loeb gisteren uitgevallen en doet hij dus niet meer mee voor de prijzen. Maar de snelheid die hij zaterdag toonde maakte dat velen zich afvroegen: 'wat als?'

1980248-pxi0noxe17
Op vrijdag ging het even mis, maar op zaterdag was hij toch een beetje de man van de dag: Sebastien Loeb


Meeke vs Neuville
Loeb vermaakte zich inmiddels uitstekend, de grote glimlach die we in Mexico ook al zagen was zaterdag in Corsica ook niet van zijn gezicht. De enige keer dat we een klein wolkje op zijn gezicht zagen was toen hij bij de laatste stopfinish van de dag vroeg waar zijn teammaatje was. De reporter aan de finish kon slechts melden dat Meeke van de weg was gegaan en had moeten opgeven. "Oh dat is jammer, ik heb hem niet gezien..." Voor Citroën was het dus geen fijne dag, want in de felle strijd om de tweede plaats was Meeke op de een na laatste proef langszij gekomen bij Neuville. Met exact de zelfde tijd stonden zij tweede algemeen. Maar op de laatste proef ging het dus mis. Meeke begreep een pacenote verkeerd en schoot van de weg. De Citroën leek redelijk onbeschadigd maar de weg terug naar de rallyroute was volstrekt onbegaanbaar. Kostbare constructeurspunten verdwenen daar dus in het struweel. Neuville hoorde pas aan de stopfinish wat er was gebeurd. "Meeke is van de weg gegaan," hoorde hij daar. "Als we zo doorgaan, zijn wij de volgende," constateerde hij. Hij had alles gegeven maar zijn auto is volgens zijn eiegen zeggen niet de beste voor dit soort terrein. De Toyota leek zich beter thuis te voelen op het soms zeer slechte asfalt van het Franse eiland. Ott Tänak bewees het door Neuville op de laatste proef te passeren in de eind rangschikking. Maar de voorsprong van 0,1 seconde is geen garantie dat hij de tweede plek morgen nog in handen heeft. Zelfs de 11 tellen die Lappi moet goedmaken om tweede te worden zijn niet onoverbrugbaar. Weliswaar zijn er nog maar twee proeven op zondag maar de eerste is met ruim 55 kilometer meteen de langste van de rally.

TGR 0018
De Toyota's hebben de goede afstelling gevonden, Tänak pakte daarmee op de laatste proef de voorlopig tweede plek.


Misère
Behalve de pech van Meeke was er vandaag nog een belangrijke uitvaller: Jari-Matti Latvala. Hij had de hele rally al een gevecht geleverd met zijn Yaris. Met een onder deze omstandigheden wat vreemde glimlach stond hij aan de finish van proef 8. "Ik weet nu waar het aan ligt," roept hij enthousiast. "De auto is nu perfect, precies zoals ik hem wil hebben." Helaas maakte de Fin een foutje en remde iets te laat waardoor zijn uitbrak en een boom ramde. Vlak voor het rechter achterwiel isw de schade zichtbaar die de boom aanrichtte. Bij de service aangekomen wordt de auto geïnspecteerd door de FIA. Het team mag proberen de auto weer in orde te krijgen maar moet wel herkeurd worden om te zien of de rolkooi niet beschadigd is. Het is dus niet zeker dat Latvala morgen weer zal starten.

2018TOURDECORSE AUS 1136
Voor Neuville was het een zware dag. Toch mag hij niet ontevreden zijn. Hij verloor weliswaar de tweede plek maar de afstand tot die plek is minimaal: 0,1 seconde...


Finale met spannende strijd
Als we zien h oe Ogier vandaag reed moeten het wel heel vreemd lopen, wil hij morgen niet winnend over het podium komen. Maar er moeten nog wel een kleine 72 kilometer worden afgelegd met als begin een momsterproef van 55 kilometer! In dergelijke omstandigheden is 45 seconden geen garantie. Toch heeft Ogier een behoorlijk buffertje om het relatief rustig aan te doen. Maar Tanak, Neuville en Lappi zullen nog een flink gevecht leveren met als inzet de tweede plek. Zeker de moeite waard om morgen even op WRC+ afte stemmen om de ontknoping te zien.

Voorlopige tussenstand Corsica Linea – Tour de Corse na zaterdag.
1. Ogier 2:43:07.
2. Tänak +44.5
3. Neuville +44.6
4. Lappi +54.9
5. Sordo +1:46.7
6. Evans +1:49.8
7. Mikkelsen +2:13.5

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet