WRC

Rally WRC Mexico: Zware dag in Mexico

Guanajuatito, Otares en El Brinco waren de proeven van vandaag. Voor het publiek werd ook de Super Special Stage Autodromo de León twee keer gereden en om de dag af te sluiten met een feestje reden de overgebleven rijders ook nog even langs Street Stage León op het service terrein. Maar de echte strijd speelde zich af onder een strak blauwe hemel met een brandende zon op de eerder genoemde proeven.

MEX ASN Day 2-3
Ogier deed goede zaken en kan zaterdagavond als leider gaan slapen.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal, Rally-eMag

De eerste sensatie kwam al na Guanajuatito, de openingsproef op zaterdagmorgen. Sebastien Loeb nam de leiding over van Dani Sordo. Aan het einde van de ochtend had Sordo het gat weer verkleind en ging hij op jacht naar Loeb. Na de lunch pauze verloor Loeb echter de leiding. "Ik reed tegen een steen en ik dacht niet dat ik daardoor lek zou rijden" verklaarde hij. "Maar dat gebeurde toch. We hebben besloten de band te wisselen en misschien was dat niet de goede beslissing. Daardoor verloren we toch zo'n twee minuten. Achteraf gezien zou doorrijden misschien minder tijdverlies hebben opgeleverd."

MEX ASN Day 2-5
Aanvankelijk was Loeb de man van de dag, maar een lekke band wierp hem terug in het klassement. Teamcollega Meeke is nu de hoogste C3 rijder op de tweede plek.

En wie stond er toen aan de leiding? Dani Sordo? Nee hij reed erg voorzichtig zoals hij later verklaarde. "Ik had maar een reserve band dus ik kon me niet teveel permitteren. Nee de nieuwe leider in de wedstrijd was Sebastien Ogier. Hij werd op de hielen gezeten door Kris Meeke en Dani Sordo zat daar weer achter. Weer een proef later zag het er heel anders uit. De stand was nog hetzelfde maar de tijdverschillen waren ineens veel groter. Kris Meeke verklaarde de achterstand die hij had opgelopen. "Ik ben gespind en kwam in mijn eigen stof terecht. Voor ik weer op weg was had ik wel zo'n dertig seconden verloren. Ook Sordo verloor wat tijd op de leider door zijn voorzichtige rijstijl. Voor de publieksproeven begonnen had Ogier dus een redelijk comfortabele voorsprong van 34,5 seconde. Bij die afsluitende proeven laat hij nog even zien wie er de baas is en voegt nog een handvol seconden toe.

MEX ASN Day 2-4
Dani Sordo reed goed maar iets te voorzichtig toch staat hij op een voorlopige podium plek

Het is niet de rally voor Neuville. Met allerlei technische problemen loopt zijn achterstand op naar bijna 4 minuten 55 sec. Wel ligt hij nog steeds zesde. Misschien kan hij zondag bij de PowerStage nog iets doen. Zijn voorsprong op de achter hem liggende rijder (Tidemand) is een kleine vijf minuten. Hij zou het risico kunnen nemen en de Ogier-benadering toepassen om een betere positie voor de PowerStage te bemachtigen. Ook voor Toyota was het geen goed weekend. Tanak viel al vroeg in de dag uit met technische problemen. "Dat is wat er bij deze sport kan gebeuren" berustte hij. "Maar ik heb in ieder geval laten zien dat ik ook op onverhard kan meekomen." Teamgenoot Esapekka Lappi viel zaterdag ook uit en alleen Jari Matti Latvala haalde zaterdag de finish, nadat hij vrijdag laat nog uitviel. Met Super Rally regels startte hij vandaag weer en klasseerde zich aan het einde van de dag als 10e met een achterstand van ruim een kwartier.

Voorlopige tussenstand Rally Guanajuato México na zaterdag:
1. Ogier Ford Fiesta RS WRC 3:25:03,1
2. Meeke Citroën C3 WRC +35.9
3. Sordo Hyundai i20 WRC +46.8
4. Mikkelsen Hyundai i20 WRC +1:28.4
5 Loeb Citroën C3 WRC +2:19.7
6. Neuville Hyundai i20 WRC +4:44.6
9. Latvala Toyota Yaris WRC +15:59.6
12. Suninen Ford Fiesta RS WRC + 32:39,0

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet