WRC

Rally WRC Mexico: Sordo leidt, Loeb ligt op de loer

De zon klom al aardig naar de hoogste stand toen de deelnemers aan de start stonden van Duarte – Derramadero, de eerste 'echte' proef in de 15e editie van de Rally Mexico. Kris Meeke, Dani Sordo en Sebastien Loeb waren goed wakker zij maakten optimaal gebruik van hun startpositie en nestelden zich in de top drie van het klassement voor deze proef.

MEX ASN Day 1-5
Dani Sordo, hier op de Street Stage León was de snelste man van vrijdag

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal; Rally-eMag

Sebastien Ogier beperkte op deze proef de schade tot net geen zeven seconden. Een uitstekende prestatie aangezien de 26 onverharde kilometers bedekt waren met een dikke laag zeer los stof. Met name Neuville werd hier als eerste rijder het meeste door geteisterd. Net als trouwens de toeschouwers langs de proef die niet konden ontkomen aan dikke stofwolk die de proef heel even helemaal donker maakte. Maar ook Ogier, en de andere volgers hadden er last van en dat vertaalde zich in de tijden. Op de volgende proef "El Chocolate" pakte Dani Sordo de beste tijd, gevolgd door Elfyn Evans Kris Meeke and Sebastien Loeb. De laatste onverharde proef van de ochtend boucle was weer voor Dani Sordo, die zijn opmerking van gisteren waar maakte. "We moeten zoveel mogelijk profiteren van onze startpositie en daardoor een gat slaan op weg naar de winst." Zover is het nog lang niet maar voorlopig leidt hij de meute met een ruim zeven seconden. Iemand anders die iets dergelijks zei was de "oude vos" Sebastien Loeb. Hij was tweede op deze proef. Elfyn Evans had minder geluk. Hij ging van de weg af en beschadigde zijn auto. Later viel de equipe toch uit omdat het erop leek dat navigator Dan Barritt een hersenschudding had opgelopen: We hadden de auto makkelijk kunnen repareren maar we nemen uiteraard geen risico's met de gezondheid van onze rijders", was het commentaar van Malcolm Wilson.

MEX ASN Day 1-1
Iedereen weet hoe snel Loeb was, maar kennelijk heeft hij die snelheid nog steeds...

Vervolgens stond de León Street Stage op het programma, een Mickey Mouse proefje uitgezet op het parkeerterrein van het voetbalstadion waar ook de service een plek heeft gevonden. Twee tribunes waren goed gevuld met zeer enthousiaste toeschouwers. De eerste rijder die ze zagen was Neuville. Met het gebruikelijk kabaal hoorden zij de start van de Belgische leider in het kampioenschap. Toen hij het publieksgebied binnen reed, viel de Hyundai echter bijna stil. Hij bleef rijden maar de snelheid was er bijna helemaal uit. Even later pakte de motor weer op en zat de snelheid er weer goed in. Maar wel met het nodige tijdverlies. Naar later bleek was er iets mis met de brandstof toevoer. Een probleem dat snel verholpen was. De middag bestond daarna uit een herhaling van de ochtend proeven. Teemu Suninen raakte van de weg en moest de strijd voor vandaag staken en Sebastien Loeb was voor het eerst sinds Monte Carlo 2015 weer eens snelste op een WK proef. Hij is het dus nog niet verleerd! De volgende proef is hij samen met Ott Tanak opnieuw het snelst. Jari Matti Latvala is derde op de proef maar moet zijn auto na de finish aan de kant zetten met een defecte dynamo. "Het was een moeilijke dag," verzucht de Fin. De eerste dag was toch al niet zo vriendelijk voor Toyota want ook Esapekka Lappi valt uit na een uitstapje.

MEX ASN Day 1-7
Ott Tänak was vandaag de man bij Toyota. Hij scoorde een uitstekende derde plaats na dag 1.

Gelukkig doet Ott Tanak het een stuk beter. Aan het einde van de dag staat hij op het virtuele podium. Tweede op dat podium is Sebastien Loeb, die zeer goede zaken doet met deze eerste dag en Dani Sordo is de trotse leider tot nu toe. "Het was een moeilijke dag en ik heb wat foutjes gemaakt, maar we staan aan de leiding en moeten morgen dus doorgaan met pushen."

MEX ASN Day 1-6
Ook Ogier wordt achtervolgd door een stowolk, toch mag hij ondanks wat kleine foutjes niet ontevreden zijn.

De kampioensstrijd tussen Neuville, Ogier Latvala, Lappi en Tänak gaat onverminderd voort. Welliswaar moeten Latvala en Lappi tijdelijk even afhaken, maar zeker ook Tänak doet voorlopig goede zaken, met zijn derde plek op dit moment. Thierry Neuville heeft weliswaar een respectabele achterstand in tijd op Sebastien Ogier maar in de klassering ligt hij slechts twee plaatsen achter op zijn rivaal. Dus met deze stand zou hij Ogier voor blijven in de stand om titel. Maar er zijn nog vele kilometers te gaan en de laatste proeven kampte de Belg met stuurproblemen. Dat was niet goed voor zijn concentratie.

MEX ASN Day 1-2
Thierry Neuville had vandaag dienst als stofveger, dat samen met een paar technische zaken maakten het een moeilijke dag voor de Belg. Toch hoeft hij zich voor zijn stand in het kampioenschap nog geen zorgen te maken

De twee stratenproeven door de starten van León brachten weinig verandering en de grootste verrassing was de klassering van Loeb. Morgen start hij door de nieuwe startregeling weer op een gunstige positie dus wellicht kan hij het de gevestigde orde nog moeilijk maken. "Het was een lastige dag maar ik pakte het wel weer snel op," aldus de negenvoudig kampioen. Jammer van het foutje dat ik maakte waardoor ik even doorschoot op een splitsing. Maar ik ben tevreden." Minder tevreden was Kris Meeke. Hij staat vierde maar had graag hoger gestaan. "Als ik die paar domme foutjes niet had gemaakt had ik nu op het podium kunnen staan." Vlak achter Meeke staat Sebastien Ogier. Hij zal zeker alles in het werk stellen om de vijf tellen en daarmee Kris Meeke in te halen. Op zaterdag gaan de schermutselingen verder.


Tussenstand na dag 1 in de Rally Guanjauto México


1. Sordo Hyundai i20 WRC 1:47:55.4
2. Loeb Citroën C3 WRC +7.2
3. Tänak Toyota Yaris WRC +11.0
4. Meeke Citroën C3 WRC +25.0
5. Ogier Ford Fiësta WRC +30.2
6. Mikkelsen Hyundai i20 WRC +31.7
7. Neuville Hyundai i20 WRC +2:01.9

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet