WRC

Rally WRC Mexico: Van hartje winter naar hoogzomer

Na de overvloedige sneeuwval die de deelnemers aan de Rally van Zweden teisterde, krijgt iedereen de kans eens lekker op te warmen. De heersende temperaturen in de Mexicaanse stad León, zijn rond de 30 graden. Bovendien stijgen we hoog boven zee niveau een fenomeen waaraan de fijn gevoelige motoren elk jaar weer moeten wennen.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal (Rally-eMag)

MEX ASN SD-5
Thierry Neuville is de leider in het klassement dus moet hij vooraan starten en veel stof vegen. 


MEX ASN SD-4
Maar ook voor nummer twee Ogier blijft er nog genoeg stof over...

In León zien we na ruim drie jaar Sebastien Loeb weer aan de start. De negenvoudig wereld kampioen is door Citroën opgeroepen om de Franse kleuren te verdedigen. Ongetwijfeld zal Craig Breen, die in Zweden nog op het podium stond, dat niet waarderen. "Ik mis hierdoor wel ritme," was zijn commentaar. Wél achter het stuur van een C3 WRC, de wagen waarin ook Loeb zal aantreden, vinden we Kris Meeke. Hij was donderdag morgen de snelste op de shakedown. Loeb moest nog wat wennen en haalde een tiende tijd. "Het was net of ik alles weer opnieuw moest leren. De eerste keer dat ik de shakedown reed voelde ik me nog niet op mijn gemak. Maar de tweede en derde keer kwam het gevoel weer snel terug," aldus de Fransman. Voorafgaand aan deze rally heeft Loeb drie dagen getest in Spanje. "Ik voelde me op mijn gemak in de auto, maar het blijft afwachten natuurlijk. Het is voor mij nog een grote verrassing." Een paar proeven ken ik nog uit 2012, toen ik hier voor de laatste keer reed. Voor die proeven kon ik de notes zo weer gebruiken. Maar met bijvoorbeeld El Chocolate zal het een stuk lastiger zijn."

MEX ASN SD-3
Sebastien Loeb moest na een paar jaar afwezigheid nog even wennen.

Het leek alsof de Fransman de spreekwoordelijke honing aan de onderzijde van zijn rug had want alle fotografen, tv mensen en andere media mensen liepen hem overal achterna. Hij werd dan ook meestal aan het oog onttrokken door een enorme menigte maar liet het rustig over zich heenkomen, als negenvoudig wereldkampioen ben je natuurlijk ook wel wat gewend.

MEX ASN SD-1
Na een wat frustrerende wedstrijd in Zweden hoopt Latvala op betere resultaten in Mexico.

Bij de andere rijders was de aandacht vooral gericht op Thierry Neuville. Hij moet de eerste dag vooraan starten omdat hij het kampioenschap aanvoert. "Dat is natuurlijk niet fijn," filosofeert de Belg. "Maar dit zijn de regels, vaak hebben anderen dit probleem nu hebben wij het, dat betekent dat we het kampioenschap leiden, dus dat is goed! Vooral de eerste dag moeten we zien te overleven en daarna zien we wel." Hoewel Neuville het meeste veegwerk krijgt moeten ook Ogier en Latvala nog wel wat grip inleveren. De toplaag van de onverharde wegen bestaat uit een hele fijne laag (Fèche) die de weg zelfs om op te lopen glad maakt. Na de doorkomst van de eerste vijf, zes deelnemers worden de stofwolken al duidelijk minder.

ASN Mexicohvv-0415
In Guanajuato wordt alles in gereedheid gebracht.

Vanavond (dan is het midden in de nacht in Nederland) gaat de strijd van start met een proef door het historische stadje Guanajuato. De proef leidt over een parcours van 2,5 kilometer door smalle straatjes met gladde kinderkopjes en een aantal tunnels, waarna de rijders heelhuids aan de finish moeten zien te komen. Het is allemaal erg krap maar de plaatselijke bevolking vindt het prachtig. Overal staan borden met de aankondiging dat de rally komt. Het is misschien niet de mooiste proef van de rally maar zeker wel eentje die de rally bij de mensen brengt. Vrijdagochtend om 10:33 start Thierry Neuville op de eerste echte proef Duarte over ruim 26 kilometer onmiddellijk gevolgd door de langste proef El Chocolate van 31 kilometer. Maar dan is het weekend in Nederland al bijna begonnen.

Uitslag Powerstage

1. Kris Meeke Citroën C3 3min 41.0sec
2. Thierry Neuville Hyundai i20 + 0.4sec
3= Sébastien Ogier Ford Fiesta + 1.8sec
3= Ott Tänak Toyota Yaris + 1.8sec
5. Elfyn Evans Ford Fiesta + 2.0sec
6. Jari-Matti Latvala Toyota Yaris + 2.1sec
7. Andreas Mikkelsen Hyundai i20 + 2.3sec
8= Dani Sordo Hyundai i20 + 2.4sec
8= Teemu Suninen Ford Fiesta + 2.4sec
10. Sébastien Loeb Citroën C3 +2.6sec

Update na de Guanjuato street stage (Proef 1)

Onder het toeziend oog van enorme hoeveelheden toeschouwers, won Thierry Neuville donderdag avond de eerste proef in de straten van Guanajuato. Een kleine twee seconden voor voor Ott Tänak en 2,5 seconde voor Sebastien Ogier. Sebastien Loeb is nog niet helemaal op gang. Hij eindigde als 10e, met een kleine 5 seconden achterstand op de leider in de wedstrijd.


Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet