WRC

Rally WRC Zweden: Neuville verstevigt koppositie in Zweden

SAT Hyundai Neuville

Na de tweede dag van de Rally van Zweden heeft Thierry Neuville de leiding stevig in handen. De Belg zorgde voor spektakel op de beruchte 'Colin's Crest' jump maar bracht zijn Hyundai veilig terug in het servicepark en kan met een (voor Zweedse begrippen) ruime marge van 23 seconden zijn hotel opzoeken.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR/Red Bull Content Pool

Mikkelsen in de fout
Al op de tweede proef vanochtend viel zijn naaste belager, teamgenoot Andreas Mikkelsen, terug. De Noor spinde en verloor bijna twintig seconden. Dat was een opluchting voor Neuville die zelf te kampen had met onwillige schakelflippers waardoor hij moest terugvallen op handmatig schakelen en ook in de rondte ging. Op de verbindingsroute wist hij het euvel te verhelpen en kon hij de aanval weer inzetten.

SAT Hyundai Mikkelsen
Mikkelsen verloor de aansluiting met Neuville na een spin op de tweede proef van de dag.

Bizar ongeval
Het gebeurt niet vaak dat teams elkaar op de proef inhalen, en als het dan gebeurt, is het gangbaar om de snellere partij voorrang te verlenen. Dat ging vandaag echter mis. Kris Meeke beschadigde zijn turbo in een sneeuwwal en sukkelde de proef af. De achter hem gestarte Ott Tanak kwam rap dichterbij en probeerde Meeke op een smal stuk te passeren. Meeke maakte plaats, maar kwam opnieuw in een dik pak sneeuw terecht. De Brit probeerde daaraan te ontsnappen door weer terug op de weg te komen, precies op het moment dat Tanak hem wilde inhalen. Tanak knalde achterop Meeke en belande vervolgens zelf in een sneeuwval waar hij anderhalve minuut verloor. Een toch al miserabele wedstrijd werd zodoende nog teleurstellender voor de Est.

SAT Toyota Lappi
Esapekka Lappi is de eerste Toyota op plek zes.

Niemandsland
Sebastien Ogier is het gewend om de wegen schoon te vegen voor zijn concurrenten en weet meestal tegen alle verwachtingen in toch bij te blijven. In Zweden maakt hij dit jaar echter geen kans. Vandaag moest hij als tweede de proeven op waardoor hij amper minder nadeel had dan op dag een. De Fransman wist wel iets op te klimmen in het klassement maar zal als hij zijn huidige tiende plek vast houdt genoegen moeten nemen met een enkel schamel puntje. Morgen zal Ogier opnieuw als een van de eersten starten waardoor ook de bonuspunten van de Powerstage uitgesloten lijken.

SAT MSport Ogier
Zonder kans op noemenswaardige punten besluit Ogier zich maar te gaan vermaken met het rijden in Zweden. 

Breen vliegt
Craig Breen gaat vanavond een stuk tevredener slapen. De Ier heeft zich ten doel gesteld dit jaar zijn eerste WRC zege binnen te halen en begint dat doel aardig te naderen. Hij sluit dag twee als tweede af, 23 tellen achter leider Neuville. Met nog slechts drie proeven te gaan zal het bijna onmogelijk zijn om Neuville op snelheid nog te achterhalen, maar ieder foutje kan de Belg fataal worden en Breen naar het hoogste schavot tillen.

SAT Citroen Breen 1
Craig Breen jaagt op zijn eerste zege, maar 23 seconden lijkt net te veel achterstand op Neuville om het op de slotdag nog spannend te kunnen maken.

Abbring out
De wedstrijd van onze landgenoot Kevin Abbring eindigde vandaag in mineur. Abbring bood, in pas zijn tweede sneeuwrally, goed weerstand aan de zware Scandinavische concurrentie in de R5 klasse (aangevuld met twee Japanners die in dienst van Toyota opgeleid worden in Finland). Hij reed regelmatig top vijf tijden en lag zevende in zijn klasse toen hij in een sneeuwwal belandde. Dit uitstapje zorgde ervoor dat sneeuw de radiator blokkeerde en een leiding lek raakte, hetgeen leidde tot een overhitte motor en de tweede exit in het WRC dit jaar.

Stand Rally Zweden na dag 2:
1. T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC 2:23:23.8
2. C. Breen S. Martin Citroën C3 WRC +22.7
3. A. Mikkelsen A. Jæger Hyundai i20 Coupe WRC +32.0
4. H. Paddon S. Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +48.6
5. M. Østberg T. Eriksen Citroën C3 WRC +56.8
6. E. Lappi J. Ferm Toyota Yaris WRC +1:05.8
7. J. M. Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +2:03.3
8. T. Suninen M. Markkula Ford Fiesta WRC +2:20.5
9. O. Tänak M. Järveoja Toyota Yaris WRC +3:41.3
10. S. Ogier J. Ingrassia Ford Fiesta WRC +4:24.9

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet