WRC

Rally WRC Zweden: Hyundai opent met 1-2-3

FRI Hyundai

In tegenstelling tot de afgelopen jaren ligt er een dik pak sneeuw in Zweden (en Noorwegen). Dit zorgt er voor dat er eindelijk weer een 'echte' Rally van Zweden op het programma staat, inclusief sneeuwbanken. Overigens is niet iedereen daar blij mee...

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR

Sneeuwploeg(en)
Met de vele verse sneeuw speelt de startvolgorde dit jaar een belangrijke rol in de wedstrijd. Sebastien Ogier heeft de afgelopen jaren vrijwel onafgebroken de kampioenschapsstand aangevoerd en kent de klappen van de zweep. Toch heeft de Fransman moeite zijn frustratie te verbergen en zien we gedurende de dag veelal Ogier die probeert te lachen, maar een boer met zeer veel kiespijn lijkt. Ogier sluit een desastreuze dag af als twaalfde op bijna drie minuten.

FRI M-Sport 2 Ogier is kansloos doordat hij als eerste door de dikke laag sneeuw moet ploegen.

Achter hem maakt Ott Tanak zich misschien nog wel bozer. Vooral in de ochtend laat hij zich gaan. De tweede proef van de dag voert over de grens van Zweden en Noorwegen en slechts een deel van de proef is geprepareerd met een sneeuwploeg. Hierdoor rijdt Tanak (als tweede onderweg) een gedeelte van de proef door een diepe laag sneeuw, die schoner en schoner wordt naarmate er meer auto's over heen gaan. Aan het eind van de proef laat Tanak zich de nodige krachttermen ontvallen om zijn frustratie te uiten.

Die leuke klassiekers...
Normaliter is het 'schoonveeg-probleem' tijdens de tweede doortocht minder groot. In Zweden ligt dat echter anders. Tussen de twee doortochten van de WRC wedstrijd wordt een wedstrijd voor klassiekers verreden, die een ander spoor door de sneeuw trekken. Latvala legt uit "De klassiekers rijden op smallere banden. De lijn die er ligt, is daardoor te smal voor Ogier die er continue overheen stuitert. Daardoor maakt hij het spoor wat breder. Na hem komt Tanak die het weer wat breder maakt, dan ik, enzovoort,enzovoort. Na een auto of vijf ligt er dan echt een mooi breed spoor."

FRI Toyota
Zolang hij vliegt gaat het wel, maar ook Ott Tanak ondervindt de hindernis van het schoonvoegen van de proeven.

Lucky number five
Latvala's theorie komt Thierry Neuville goed uit. De Belg is als vijfde onderweg en heeft dus een voordeel ten opzichte van zijn concurrenten die voor hem starten. Het tempo dat Neuville zet mag echter niet volledig op het conto van zijn startpositie worden geschreven, hij zet ook gewoon een formidabele prestatie neer. Op de eerste proef van vandaag begint hij rustig om de omstandigheden af te tasten, maar het wordt hem al snel duidelijk dat die in zijn voordeel zijn. Neuville maakt hier optimaal gebruik en zet zijn belangrijkste rivalen al op dag één op grote achterstand. Waar Ogier, Tanak en Latvala niet verder komen dan respectievelijk twaalfde, negende en achtste posities voert Neuville het klassement aan. De Belg laat weer eens zien misschien wel de allersnelste van het stel te zijn, de vraag is nu, houdt hij zijn Hyundai in koers?

Comeback kids
Achter Neuville laten enkele comeback kids van zich horen. Andreas Mikkelsen is dit jaar terug voor een volledig seizoen en ligt tweede. Hayden Paddon maakt het Hyundai feestje compleet door als derde het volledige Hyundai podium te completeren. De Kiwi moest in Monte Carlo nog op het reservebankje plaats nemen maar laat in Zweden weer zien waarom hij een stoeltje verdient.

FRI Citroen
Mads Ostberg keert terug bij Citroen en sluit de eerste dag als vijfde af. 

Craig Breen is de eerste Citroen op plek vier, voor Mads Ostberg. De Noor maakt net als Paddon in Zweden zijn seizoensdebuut en is terug in het Franse kamp. Zichzelf bombarderend tot "Fighting Viking" is Ostberg vastbesloten om zich terug te vechten in het WRC. Voorlopig is zijn deelname onder de Citroen vlag een eenmalig avontuur, maar wie weet wat de toekomst kan brengen als hij dit tempo vasthoudt,.

Stand Rally Zweden na dag 1:
1. T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC 1:16:13.1
2. A. Mikkelsen A. Jæger Hyundai i20 Coupe WRC +4.9
3. H. Paddon S. Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +12.1
4. C. Breen S. Martin Citroën C3 WRC +12.6
5. M. Østberg T. Eriksen Citroën C3 WRC +13.2
6. T. Suninen M. Markkula Ford Fiesta WRC +29.6
7. E. Lappi J. Ferm Toyota Yaris WRC +38.5
8. J. M. Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +1:06.2
9. O. Tänak M. Järveoja Toyota Yaris WRC +1:29.0
10. K. Meeke P. Nagle Citroën C3 WRC +1:43.6

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet