WRC

Rally WRC Wales GB: Titelkoorts beheerst Wales

Na 17 uur van harde strijd ligt in Wales Rally GB nog alles open. Alhoewel, Elfyn Evans is heel goed op weg zijn eerste WRC overwinning binnen te halen. Sebastien Ogier ligt op titelkoers, maar Thierry Neuville zal er alles aan doen het vijfde kampioenschap van Ogier nog even uit te stellen. Zondag rond een uurtje of twee (wintertijd) zullen we het weten.

2017012763AL
Elfyn Evans op weg naar zijn eerste WK overwinning?

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's PR

Al vroeg gingen de rijders op stap en Elfyn Evans was goed wakker. Vanaf de eerste proef van de zaterdagochtend ging hij voor de winst. Tot de eerste service, tegen vijf uur in de late middag waren er zeven proeven. De eerste vijf daarvan waren voor Evans. Alleen de twee laatste proeven vlak voor de service waren voor een hard vechtende Neuville. Naast Evans was dit de dag van Neuville. Aan het einde van de middag had hij een miie tweede plek in handen. De afstand tot Evans was wel gegroeid tot ruim 46 seconden maar hij had zowel Tanak als Ogier van zich afgeschud. Tanak keek tegen een achterstand aan van bijna 15 seconden en Ogier lag daar net geen vijf seconden achter. Het gat achter Ogier was ook niet groot want Andreas Mikkelsen was vast besloten om zijn teamgenoot Neuville de helpende hand te bieden door punten af te snoepen van Ogier.

MSPORT-201713128
De man waar iedereen achteraan zit: Sebastien Ogier, haalt hij hier zijn vijfde titel?

2017WALES HEM 181
... als het aan deze man (Thierry Neuville) ligt, in ieder geval niet!

Nachtproef
Het lijkt een titel van een Michel Vaillant strip. Het spannende drama dat zich de zaterdag avond ontvouwde paste zeker in de spannende stripverhalen van lang geleden. Op de service werden de lampen gemonteerd. Het was helemaal donker, toen de eerste rijders zich meldden bij Aberhirnant, een proef die ze zaterdag ochtend ook al gereden hadden. Maar wat erger was er hing mist. Eerst rond de toppen van de heuvels, maar langzaam zakte de mist het dal in. Op sommige plekken, vertelde de rijders later was je blij als je de neus van je auto kon zien. Latvala, Paddon en Mikkelsen waren het snelst. Direct gevolgd door Ogier. In één proef van net geen 14 kilometer klom Ogier van de vierde naar een tweede plaats. Hij passeerde zowel Tanak als Neuville. Daarbij liep hij wel averij op want links voor had hij een lekke band.

Op het tussentraject naar Dyfnant, de volgende proef, wisselde hij een wiel maar moest hij ook een gebroken remschijf verwijderen. Met drie remmen startte hij even later op de laatste proef van de avond. Zijn voorsprong op Neuville in het algemeen klassement bedraagt slechts een halve seconde maar in deze positie is hij wereldkampioen. Ongeacht de uitkomst van de PowerStage. Met de huidige stand is M-Sport in ieder geval ruimschoots kampioen bij de constructeurs, maar goed er liggen nog ruim veertig kilometers te wachten. Kortom het wordt een spannende zondag!

Tussenstand na zaterdag Dayinsure Rally Wales GB
1. Evans 2:32:39.2
2. Ogier +53.1
3. Neuville +53.6
4. Latvala +57.7
5. Mikkelsen +1:03.6
6. Tanak +1:06.1
7. Meeke +1:27.6
8. Paddon +2:04.0
9. Lappi +2:41.0
10. Sordo +3:35.8

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet