WRC

Rally WRC Wales GB: Evans pakt voorsprong in thuisrally


Elfyn Evans komt uit Wales en kent alle weggetjes als zijn broekzak. Belangrijker misschien nog is het feit dat hij hier woont en daardoor de weersomstandigheden kan lezen als geen ander. Meestal is het in Wales drijfnat, maar nu is er een vreemde mix. Variërend van staand water tot droog. De grip wisselt dus met de minuut. Hij weet waar hij moet remmen en waar hij kan aanvallen. Voeg daarbij de DMAck banden die het erg naar hun zin hebben op deze ondergrond én uiteraard het talent van Evans en je hebt een verklaring voor de relatief grote voorsprong die hij wist op te bouwen tijdens de eerste dag van Wales Rally GB.

ASNWales-2
Elfyn Evans pakt voorlopig de leiding in Wales

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's PR

De strijd

Van de zes proeven die vandaag op het programma stonden won hij er drie. Ogier, Tanak en Neuville elk één. Het leverde hem een voorsprong op van ruim 24 tellen op tweede man Ott Tanak. De achterstand van Ogier die derde ligt bedraagt 26,8 seconden. Voorlopig dus een M-Sport onderonsje, maar Thierry Neuville zit niet stil. Hij gaat voluit maar wordt enigszins gehinderd door de gezondheid van Nicolas Gilsoul. Hij is erg verkouden en is af en toe zijn stem kwijt. Erg lastig als je op de limiet moet rijden en de notes verdwijnen in een hoestbui. Toch weet hij de schade beperkt te houden en op de laatste proef rijdt hij een snelste tijd. Zonder de 10 seconden straf van donderdagavond had hij nu Ogier op de hielen gezeten met minder dan een seconde achterstand. Volgens de organisatie had hij echter een minuut te laat ingeklokt dus 10 tellen straf.

In de top is het alleen Craig Breen die niet lekker gaat. Hij klaagt al de gehele dag dat hij geen vertrouwen heeft en op de laatste proef van vandaag gaat hij van de weg en kan zijn C3 niet snel weer op de weg krijgen. Net als Meeke klaagt hij over het feit dat Citroën niet getest heeft voor dit evenement. Alle top teams hadden speciale tests op representatieve locaties in Wales, maar het Franse merk besloot dat niet te doen. "Dan moet je het tijdens de wedstrijd uitzoeken," mopperde Meeke.

Nog een lange weg

Het is nog een lange weg naar de finish zondag in Brenig, maar de uitgangspositie voor M–Sport om de titel bij de constructeurs te pakken is er niet slechter op geworden. Ogier vebeterde zijn positie iets maar moet nog wat extra gas geven om de titel hier al zeker te stellen. Maar voor de middag pauze had de Fransman een achterstand op teamgenoot Tanak van bijna 10 seconden, aan het het einde van de dag was het nog iets meer dan 2. Maar het gat tussen hem en Evans groeide met 10 seconden.

2017WALES HEM 136
Thierry Neuville was de eerste niet M-Sportrijder in de tussenstand. Hij stuurde zijn Hyundai naar plek 4.

wrc 1026 01
Jari-Matti Latvala ligt vijfde on Zijn Toyota

AV201713163
Meeke was ontvreden over het feit dat hij niet had kunnen testen en kwam binnen als zesde

Zaterdag

Zaterdag is de langste dag van de rally. Niet minder dan 9 proeven staan er op het programma. De eerste deelnemer moet om even over 6 uur het parc fermé uit en komt er pas om even voor half elf weer binnen. Dat betekent dus dat de rijders ruim 16 uur in touw zijn. De start op zondag is om 07:00 uur, dus uitslapen is er niet bij. Bovendien worden de laatste twee proeven in het donker gereden. Ruim dertig kilometer met geenander licht dan dat van je koplampen en de overige lampen die op de neus van de auto worden gemonteerd. "Ach," zei Ott Tanak. Eigenlijk is het heel simpel, als je de weg voor je ziet zit je goed, als je bomen ziet in de lichtbundel dan heb je een probleem. Elfyn Evans weet raad: Nou dan kijk je toch gewoon in je zijraam om te zien waar je heen gaat? "Dan oet er niet te veel modder op zitten, voegt Ogier daar aan toe.

ASNWales-
Dese imposante lampenbar moet Ogier zaterdag acond de weg wijzen in de twee nachtproeven.

Tussenstand Dayinsure Wales Rally GB na vrijdag:

1 Evans (Ford Fiësta WRC17) 1:09:20.9
2 Tanak (Ford Fiësta WRC17) +24.6
3 Ogier (Ford Fiësta WRC17) +26.8
4 Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) +37.1
5 Latvala (Toyota Yaris WRC) +41.9
6 Meeke (Citroën C3 WRC) +42.0
7 Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) +52.0
8 Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) +1:13.9
9 Paddon (Hyundai i20 Coupe WRC) +1:22.9
10 Hänninen (Toyota Yaris WRC) +1:43.5
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet