ERC

Rally - ERC: Kopecky wint Barum Rally

exp ASN-3

Voor de derde keer op rij en de zevende keer in totaal heeft Jan Kopecky zijn thuiswedstrijd van het ERC, de Barum Rally, gewonnen.


Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: FIA ERC

Naast de reguliere ERC gangers (Kajetanowicz, Magalheas, Griebel, Grzyb, en de Spaanse Peugeots van Lopez en Suarez) werd het startveld in Tsjechië vooral gedomineerd door lokale Skoda's. In totaal verschenen er zo'n dertig R5's aan de start, waarvan ongeveer de helft van de lokale fabrikant.

Eindelijk weer eens de finish
Terwijl de Tsjechen vol voor de glorie in hun thuiswedstrijd gingen, reden de ERC kanshebbers vooral een bekeken race. Dat wil zeggen, de meeste van hen. 'Bekeken' rijden komt in het woordenboek van Lukyanuk niet voor. De Rus die nog steeds herstellende is van een zwaar ongeval eerder dit jaar, had moeite om zo hard te remmen als hij graag wilde. Daardoor moest hij het noodgedwongen relatief rustig aan doen, wat misschien wel een verhulde zege bleek.

Dat rustigere tempo bracht hem op de tweede plaats en gedurende de eerste dag was hij de enige die echt een vuist kon maken tegen Kopecky. Een spin en defecte stuurbekrachtiging kostten hem te veel tijd waardoor hij de Tsjech uit het oog verloor. Toch was de tweede plek een zeer welkom resultaat voor de Rus die dit jaar al veelvuldig strandde voor het einde van een wedstrijd. Het waren zijn eerste punten sinds zijn overwinning op Gran Canaria, de tweede wedstrijd van het seizoen...

exp ASN-2 Lukyanuk begon supersnel maar verloor Kopecky gedurende de eerste dag uit het zicht. 

De titel komt in zicht
Kajetanowicz vond het gevecht vooraan wel prima. Hij reed zijn eigen wedstrijd en klom na een misschien wat al te voorzichtige start langzaam op naar een vijfde plek. Een aardig resultaat, dat promoveert naar een goed resultaat aangezien zijn naaste belager voor de titelstrijd, Magalhaes slechts negende wordt.

Kajetanowicz loopt zo weer tien punten uit en met nog twee wedstrijden te gaan loopt zijn voorsprong op Magalhaes op naar 23 punten met nog twee wedstrijden te gaan.
exp ASN-1
De derde opeenvolgende titel begint stilaan in zicht te komen voor Kajetan Kajetanowicz.

Kampioen gekroond
Marjan Griebel deed met zijn zesde plaats genoeg om de titel te grijpen in het U28 Junioren kampioenschap. Na zijn titel vorig jaar in het ERC Junior kampioenschap is het zijn tweede titel op rij die volgend jaar beloond wordt met een deelname in een WRC in het Wereld Rally Kampioenschap.
exp ASN-4
De tweede titel op rij voor Marijan Griebel. Na de ERC Junior titel vorig jaar is het dit jaar het snelste in de U28 klasse. 

Uitslag Barum Czech Rally Zlin
1. Kopecky-Dresler Skoda Fabia R5 1.56.15,2
2. Lukyanuk-Arnautov Ford Fiesta R5 +55,5
3. Kresta-Stary Skoda Fabia R5 +1.22,8
4. Kostka-Kucera Skoda Fabia R5 +1.25,8
5. Kajetanowicz-Baran Ford Fiesta R5 +2.06,4
6. Griebel-Kopczyk Skoda Fabia R5 +2.08,3
7. Koci-Schovanek Skoda Fabia R5 +2.31,4
8. Valousek-Havelkova Skoda Fabia R5 +2.51,6
9. Magalhaes-Magalhaes Skoda Fabia R5 +3.24,5
10. Bouffier-Panseri Ford Fiesta R5 +3.30,8
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet