WRC

Rally - WRC Duitsland: Titelstrijd uitgesteld?

Op de allereerste proef van vandaag werd het gevecht om de titel tijdelijk onderbroken. Thierry Neuville, de grootste concurrent van titel verdediger Sebastien Ogier, kwam op drie wielen aan de finish. Ott Tänak is nog steeds op koers voor de winst. Andreas Mikkelsen behield zijn tweede plek en Sebastien Ogier heeft een uitstekende uitgangspositie om op zondag de voorlopige leiding in het WK weer terug te pakken.


00 WRC GER ASN ZAT-2 Ott Tanak bleef vooraan op zaterdag

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal / Rally-eMag

In tegenstelling tot vrijdag was het zaterdag grotendeels droog en scheen er zelfs een zonnetje. Een uitstekende dag dus voor een mooi gevecht. Maar op de allereerste proef van zaterdag, de zogenoemde Arena Panzerplatte, een korte (2,87 km) proef over een deel van het uitgestrekte leger oefen terrein Baumholder ging het mis voor Neuville. Bij de finish van de proef stond het linker achterwiel van de Hyundai erg scheef onder de auto. Het is niet duidelijk wat nu precies de oorzaak was, maar de Belg dacht dat een scheur in de weg ervoor gezorgd had dat een onderdeel van de achterwiel ophanging afbrak. Met de bijna twee en veertig kilometer lange Panzerplatte als volgende proef en de service nog ver weg, kon de Hyuandai rijder niet anders doen dan de handdoek in de ring te gooien. "Er zit niks anders op dan morgen alles of niets te gaan voor de PowerStage punten," besloot Neuville. "Verder weet ik niet hoeveel punten Ogier hier gaat pakken, maar ik ga er nu vanuit dat ik de rest van het seizoen vol in de aanval zal moeten."

00 WRC GER ASN ZAT-5
Andreas Mikkelsen hield de tweede plaats vast.

00 WRC GER ASN ZAT-4
Ogier gaat op weg naar plek drie

Andreas Mikkelsen deed goede zaken voor Citroën door zijn tweede plek met verve te verdedigen. Wél moest hij toezien hij zijn voorsprong op Ogier slonk van ongeveer 25 seconden tot net iets meer dan acht. Mikkelsen was optimistisch: "Onder normale omstandigheden moet dit genoeg zijn, zei hij. "Maar het wordt wel een enorm gevecht." Sebastien Ogier was wat terughoudend. "Ik krijg met dit resultaat 15 WK punten, ik denk dat ik niet alles in de waagschaal ga stellen om er 3 extra te pakken." Maar wij zouden daar niet zo op vertrouwen als we in de schoenen van Andreas Mikkelsen stonden.

Ott Tänak heeft in principe een voorsprong die niet te overbruggen is voor de concurrentie. Hij is dus op weg naar zijn tweede overwinning dit jaar, maar dat dacht hij in Polen een aantal weken geleden ook...

Voor Kris Meeke mag het allemaal niet lukken. Net begon hij weer een beetje 'het gevoel' te krijgen toen zijn Citroën hem in de steek liet. Hij kon dus de finish van zaterdag niet halen. Ook Hayden Paddon verloor tijd net als Jari Matti Latvala maar beiden konden wel verder.

00 WRC GER ASN ZAT-1
Pechvogel Neuvile verloor zijn achterwiel en kan nu alleen nog op de PowerStage de schade proberen te beperken.

De laatste dag begint zondagmorgen al om half acht met een rondje van twee proeven dat twee keer moet worden gereden. In totaal moeten de deelnemers nog ongeveer 52 kilometer aan wedstrijd kilometers afleggen.

Voorlopige uitslag ADAC Rallye Deutschland 2017
1. Tänak-Jarveoja (Ford Fiesta WRC) 2:31:32.2
2. Mikkelsen-Jaeger (Citroën C3 WRC) +21.4
3. Ogier-Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +29.6
4. Evans-Barritt (Ford Fiesta WRC) +1:48.3
5. Hänninen-Lindstrom (Toyota Yaris WRC) +1:52.5
6. Breen-Martin (Citroën C3 WRC) +2:06.7
7. Latvala-Anttila (Toyota Yaris WRC) +4:04.9
8. Paddon-Marshall (Hyundai i20 WRC) +4:31.3
9. Camilli-Veillas (Ford Fiesta R5) +8:41.9
10. Kremer-Winklhofer (Ford Fiesta WRC) +8:54.5

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet