WRC

Rally WRC Duitsland: Ott Tänak leidt na dag 1

WRC GER ASN WRC-4

Donderdagavond startte in Saarbrücken de nieuwe uitvoering van de ADAC Rallye Deutschland. Het is kennelijk nog even wennen want de stad kon de toeloop van toeschouwers niet helemaal aan. Op deze proef leerde Kris Meeke weer eens dat je op dit soort proeven de rally niet kan winnen maar wel verliezen. Ook op vrijdag liep het voor een flink aantal deelnemers niet zoals gepland. Uiteindelijk was het Ott Tänak die aan het langste eind trok. Hij voert vrijdagavond de voorlopige tussenstand aan.


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal / Rally-eMag

De openingsproef in Saarbrücken bood de rallyrijders een zeer krap proefje over een beroemde brug met een paar rotondes. De route was omzoomd door zware betonblokken. Twee rijders uit de top maakten kennis met deze blokken. Dani Sordo brak wat uit en raakte met de achterkant van zijn Hyundai één van die blokken, met nauwelijks tijdverlies en minimale blikschade. Kris Meeke had minder geluk. Hij stuurde iets te vroeg en raakte met zijn voorwiel zo'n betonnen obstakel. De zeer vele bezoekers die overal en nergens uitzichtpunten hadden gevonden zagen het wiel afbreken. De Brit kon niet verder en bereikte later op een oplegger de service weer. Grote verrassing was de winnaar van deze Mickey Mouse proef: Jan Kopecky had zijn Skoda Fabia R5 als snelste over de proef gejaagd en was daarmee al zijn collega's in potentere WRC's te snel af. Ott Tänak was de snelste WRC gevolgd door Breen Ogier en Mikkelsen. De Nederlanders Ten Brinke en Schilt deden het op de 16e en 18e plaats zeer verdienstelijk en bleven bijvoorbeeld de Fin Suninen, die in Finland nog zoveel indruk maakte, voor. Timo van der Marel klasseerde zich als 39e en Henk Vossenals 55e.

Vrijdagmorgen toen de rijders weer aan de bak moesten scheen er een waterig zonnetje. Dani Sordo en teamgenoot Thierry Neuville joegen hun Hyundai's als snelste over de eerste vrijdag proef. De Spanjaard pakte meteen de leiding in de rally. Tänak was tweede en Neuville op korte afstand 3e. Ogier ging even van de weg, werd zevende en verloor dus de eerste slag van zijn grote tegenstander Neuville. Op de eerste proef in de wijngaarden veranderde alles weer. Ott Tänak straalde vertrouwen uit en pakte resoluut de leiding. Andreas Mikkelsen verbaasde zichzelf door een zeer snelle tijd, die hem de tweede plek opleverde in de totaalstand. Ogier had zich herpakt en stond ineens derde. Dankbaar maakte hij gebruik van de pech van anderen. In het bijzonder Neuville die 600 meter na de start van de weg ging. Daarbij beschadigde hij de neus van zijn auto waardoor de neerwaartse druk weg viel. Op de volgende proef ging Sordo van de weg en gleed een meter of veertig van een helling. De schade viel mee maar hij kon niet meer op eigen kracht op de proef komen. Voor vrijdag was het dus over voor de Spanjaard.

WRC GER ASN WRC-1 Eenmaal in de wijnranken raakte Ogier op stoom, maar de Superspecial nekte hem.

Full wets
Ondertussen sloop Andreas Mikkelsen naar de eerste plek en was daarmee de vierde nieuwe leider na even zovele proeven. In de loop van de middag begon het te hozen. Voor het eerst gebruikten de rijders de zogeheten "full wets" oftewel volledige regenbanden. Ott Tänak was daarop het snelst en nam op de een na laatste proef van de dag de leiding terug om die tot de finish van vrijdag niet meer uit handen te geven. Maar Mikkelsen hield wel stand en klasseerde zijn Citroën op de tweede plek.

WRC GER ASN WRC-3
Andreas Mikkelsen toont aan dat de C3 WRC op asfalt een zeer capabele auto is. 

Neuville vs Ogier 1-0
Tot de een na laatste proef bouwde Sebastien Ogier een voorsprong op van bijna 20 seconden op Neuville, die in de ochtend werd geplaagd door de slechte aerodynamica veroorzaakt door de schade aan de neus van zijn Hyundai. Op de allerlaatste proef ging het echter mis voor Ogier. Op de Superspecial Wadern-Weiskirchen, waar hij vanmorgen ook al in de fout ging maakte hij een spin waardoor zijn voorsprong veranderde in een achterstand van 2.5 seconde. Daarbij had hij nog het geluk dat ook Neuville het rechte pad even verliet, zodat de achterstand niet groter was. "Ik had vandaag niet helemaal de goede afstelling, zei Ogier. "Maar morgen is er weer een dag." Neuville was het daar mee eens: Ik ben blij hier te staan maar de rally is nog lang."

WRC GER ASN WRC-2
Ondanks een moeilijke dag deelt Neuville uiteindelijk toch het eerste tikje uit aan Ogier.

Zaterdag gaat de strijd verder met onder andere de beruchte proeven op de Panzerplatte op het NAVO oefen terrein Baumholder. Dani Sordo zal dan weer van de partij zijn net als Esapekka Lappi die vrijdag ook de strijd moest staken. Jari Matti Latvala zal zich zeker ook willen revancheren. Hij reed een goede wedstrijd maar opnieuw liet zijn auto hem in de steek waardoor hij veel tijd verloor.

Tussenstand in de ADAC Rallye Deutschland na vrijdag

1. Tänak-Jarveoja (Ford Fiesta WRC) 1:07:23.0
2. Mikkelsen-Jaeger (Citroën C3 WRC) +5.7
3. Neuville-Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +28.2
4. Ogier-Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +30.6
5. Evans-Barritt (Ford Fiesta WRC) +52.1
6. Hänninen-Lindstrom (Toyota Yaris WRC) +1:14.7
7. Breen-Martin (Citroën C3 WRC) +1:24.5
8. Latvala-Anttila (Toyota Yaris WRC) +1:54.7
9. Paddon-Kennard (Hyundai i20 WRC) +2:29.5
10. Kopecky-Dresler (Skoda Fabia R5) +3:36.2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet