WRC

Rally WRC Finland: Ouninpohja beslist

De strijd stond op zaterdag in het teken van de broedertwist tussen Latvala en Lappi. Ervaring vs pure snelheid. Op de tweede proef van de dag ging Latvala zijn jonge teammaat voorbij. Lappi wist het niet zeker, moet ik aanvallen of consolideren?

Lappi TGR 0082 Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR en RedBull contentpool

Hij koos voor aanvallen en reed op de beruchte Ouninpohja proef een tweede tijd. Dat was toch, 2,5 seconde langzamer dan winnaar Latvala. Dat bleef zo tot de tweede ronde over Ouninpohja. Latvala had zijn voorsprong tot 8,5 seconde vergroot. Op de tweede run van Ouninpohja reed hij op de eerste split nog een supersnelle tijd.  maar toen  stopte, voor de ogen van talrijke tv kijkers, de Toyota van de Fin. De Yaris werd naar de kant geduwd en de rijders probeerden van alles maar de auto bleef waar die was. Op de Konuvuorentie een zandweg die uitkomt op de Ouninpohjatie waar niet veel later Esapekka Lappi hem passeert.

Suninen-01408 News
Nog een 'jonkie': Teemu Suninen ligt tweede 

Lappi die in Portugal zijn eerste rally in een World Rallycar reed lag nu aan de leiding van de 'rally aller rally's' maar aan de finish van de proef was hij boos. Hij had graag het gevecht met Latvala op de proeven uitgevochten. Hij wilde niet winnen door de pech van een ander. Aan het einde van de dag was hij al wat vrolijker. "Het is niet mijn fout dat die auto stuk ging en ik lig nu aan de leiding. Ik moet proberen daarvan te genieten.

Ook achter Lappi gebeurt er van alles. Teemu Suninen ligt tweede gevolgd door Juho Hänninen op 4,5 seconden en Elfyn Evans op 1,5 seconde daar weer achter. Het is dus nog niet voorbij. Lappi leidt met 50 seconden voorsprong dus die moet morgen 'rustig aan' doen, aankomen en winnen. Maar de andere plaatsen liggen nog zeker niet vast.

Ogier
Sebastien Ogier startte zaterdagmorgen niet omdat zijn navigator Julien Ingrassia een lichte hersenschudding heeft. De artsen vonden hem aanvankelijk niet fit genoeg om te rijden en schreven hem 14 dagen rust voor. Later werd besloten dat ze zaterdagavond zijn toestand opnieuw zouden bekijken om vast te stellen of het verantwoord is om morgen toch te rijden. Doel is dan uiteraard om op de PowerStage zoveel mogelijk punten te halen. Dat zou dan in het gunstigste geval 5 punten kunnen opleveren voor het kampioenschap Maar uiteraard kan Thierry Neuville ook rekenen en ook hij zal voluit gaan, Op zaterdag voelde hij zich beter dan op vrijdag dus. We verwachten dat ook Latvala morgen weer zal starten, en hij zal zeker super gemotiveerd zijn. Het is dus de moeite waard dus om morgen nog even de PowerStage te bekijken. De eerste uitzending over de proef  Ottilla begint om 09:00 uur, de tweede uibtzending op WRC+ begint om 12:00 met een voorbeschouwing Een kwartierje later start Oittila voor de tweede keer maar dan als PowerStage.

UPDATE Ogier:
Inmiddels heeft Julien Ingrassia op zaterdag nieuwe tests ondergaan in een ander ziekenhuis en ook uit deze tweede serie tests bleek dat hij een lichte hersenschudding heeft. De verwachting is dat hij over twee weken weer kan rijden, dus de Duitsland Rally zal niet in gevaar komen, maar Het Franse team zal zondag niet opnieuw in de Rally van Finland starten volgens het Rally 2 reglement. 

Tussenstand Neste Rally Finland na zaterag 
1 Lappi Toyota Yaris WRC: 2:13:02.7
2 Suninen Ford Fiesta WRC17: +49.1
3 Hanninen Toyota Yaris WRC: +53.4
4 Evans Ford Fiesta WRC17: +54.7
5 Breen Citroën C3 WRC: +1:16.9
6 Neuville Hyundai i20 Coupé WRC: +1:31.6
7 Tanak Ford Fiesta WRC17: +2:07.5
8 Meeke Citroën C3 WRC: +2:59.1 
9 Sordo Hyundai i20 Coupé WRC: +3:54.0
10 Østberg Ford Fiesta WRC17: +4:23.6
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet