WRC

Rally WRC Finland: Fins feestje op vrijdag

Na de middagpauze in het rally hoofdkwartier in Jyväskylä, ging de strijd weer verder. Esapekka Lappi gaat voortvarend van start. Al bij de eerste proef van vrijdagmiddag neemt hij met opnieuw een snelste tijd op de proef de leiding over. Dit is niet wat Latvala wil maat zijn landgenoot is niet te stuiten. Hij verslaat Latvala op drie van de vier proeven en leidt Rally Finland aan het einde van de vrijdag.

TGR 0043

Esapekka Lappi is na vrijdagavond leider in de Rally Finland 

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

"Lappi is heeft vandaag uitstekend gereden,' zegt Latvala aan de finish. "Maar ik weet nu waar ik het laat liggen en morgen gaan we verder, het doel is duidelijk: Winnen!" Lappi is er wat rustiger onder. "Mijn doel was het podium, daarvoor lig ik nu goed op koers, maar ik ga me niet laten opjutten door Latvala. Als hij me inhaalt lig ik nog steeds op koers. Morgen gaan we verder. Wat is er nu mooier dan in deze auto de mooiste proef van het seizoen te mogen rijden: Ouninpohja!"

Na de twee Tototarijders vinden nog een Fin, de jonge M-Sportrijder Teemu Suninen. Ook hij verbaast vriend en vijand met zijn super snelle ristijl. Craig Breen is de beste Citroën rijder. Vorig jaar was hie hier nog derde in de eindrankschikking. Nu worstelt hij een beetje. "Vanmorgen ging het allemaal perfect, maar vanmiddag voelde de auto nders aan en ging het niet helemaal optimaal." Zijn teammaat Meeke won hier vorig jaar maar kan nog niet in zijn ritme komen. Ik voel me nog niet overal op mijn gemak in de auto." Sprak hij bij de finish op vrijdag.

20170101105AL Teemu Suninen is de derde Fin op het vrijdagse podium

Ogier brak vrijdagmorgen zijn ophanging en viel uit. Of hij zaterdagochtend weer zal starten wordt pas vlak voor de start besloten omdat navigator Julien Ingrassia zich na de zware landing niet helemaal fit voelt. Thierry Neuville heeft dus een uitstekende kans om punten in te lopen op zijn aartsrivaal, maar de Belg heet geen vertrouwen. "Ik heb goed gereden maar de auto kan het niet bijhouden. En inderdaad ook Dani Sordo heeft niet het nodige vertrouwen. Om de een of andere reden is Finland niet het land van Hyundai.

Op zaterdag gaat de reis naar het zuiden met als hoofdmoot twee maal Ouninpohja, de proef der proeven in de rally der rally's

Tussenstand Neste Rally Finland na vrijdagavond

1. Lappi Toyota Yaris WRC 1:11:36.4
2 Latvala Toyota Yaris WRC +4.4
3 Suninen Ford Fiësta WRC17 +19.0
4. Breen Citroën C3 WRC +33.0
5 Hänninen Toyota Yaris WRC +39.1
6 Ostberg Ford Fiësta WRC17 +45.0
7 Evans Ford Fiësta WRC17 +45.1
8 Neuville Hyundai i20 Coupé WRC+58.0
9. Meeke Citroën C3 WRC +1:07.6
10 Tanak Ford Fiësta WRC17 +1:50.2
11 Sordo Hyundai i20 Coupé WRC +1:52.5
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet