Nederlandse Rally Kampioenschap

Rally – NRK: Dennis Kuipers wint titanenstrijd in Hardenberg

Je hebt niet altijd veel deelnemers nodig voor een mooie rally. Nog geen veertig teams trokken naar het oosten van het land voor het compacte dag evenement, maar degene die er waren maakten er een spectaculaire en spannende strijd van.

Tekst en foto's: Steven van Veenendaal

ASN NRK 04 Vechtdal-1


Terug van weg geweest en direct met het nummer 1 op deur was Dennis Kuipers. Hij ruilde dit keer zijn WRC in voor een R5 op zoek naar competitie: "Het kriebelt altijd dus het is mooi om weer terug te zijn. Men is natuurlijk op zoek naar competitie, ikzelf ook, daarom hebben we voor de R5 gekozen." Het zal even aftasten zijn voor Kuipers die nog weinig ervaring heeft in de R5 klasse. "Vorig jaar hebben we tijdens een test met de WRC ook in een R5 gereden, maar dat stelde weinig voor. Dit worden mijn eerste echte kilometers in de auto."

Voornaamste concurrent voor Kuipers is Jasper van den Heuvel, die als leider in het kampioenschap opvallend genoeg met de tweede startplek genoegen moet nemen. Van den Heuvel wil altijd winnen, maar houdt ook rekening met de toekomst. "Het kan een leuk gevecht worden met Dennis, maar we kunnen niet al te veel risico's nemen. We gaan woensdag richting Ieper en de auto moet heel blijven."

ASN NRK 04 Vechtdal-2
Jasper van den Heuvel moest zijn auto heel houden voor Ieper, maar rustig aan doen komt in zijn woordenboek niet voor. 

Op de eerste boucle van drie proeven werd direct duidelijk dat Kuipers niet lang naar ritme hoefde te zoeken. Toch wel verrassend pakte Kuipers de eerste twee proeven alvorens van den Heuvel op proef drie iets terug kon doen. Terug op het serviceterrein zat er slechts 2,6 seconden tussen de twee. Dat ze een maatje te groot waren voor de rest werd ook al snel duidelijk. De Deen Steen Andersen lag derde maar moest al ruim een halve minuut toevoegen.

ASN NRK 04 Vechtdal-4 Beste buitenlander werd Steen Andersen. Hij kwam op het podium maar kon niet tippen aan Kuipers en van den Heuvel. 

Op de twee boucle wint van den Heuvel twee van de drie proeven, maar is het het toch Kuipers die zijn voorsprong bijna verdubbled naar 5,1 seconden. Met nog twee proeven te gaan is de spanning te snijden. Lukt het Kuipers om in de nieuwe auto direct te winnnen? Of slaagt de ontketende van den Heuvel er nog in het gaatje te dichten?

Van den Heuvel wint beide proeven maar is het genoeg? Op de service wordt de uitslag vol spanning afgewacht. Als het appje binnen komt bij Gert van den Heuvel richten alle ogen zich op de nestor van de familie. Tevredenheid met een teleurgestelde ondertoon zijn van zijn gezicht af te lezen: "1,2 Sneller, dus 2,8 te kort. Jammer, maar toch goed gereden." De rally is dan niet gewonnen, in de strijd om het kampioenschap doet Van den Heuvel weer de beste zaken en bovendien is de auto nog in tact om volgende week aan de start te verschijnen in Ieper.

ASN NRK 04 Vechtdal-5
Achter de grote vierwielaangedreven kanonnen werd Jan de Winkel de snelste Nederlandse tweewielaandrijver. 

Bij de finish is Dennis Kuipers duidelijk erg blij met zijn overwinning : "We hebben niet stil gezeten! Ik zat eigenlijk snel in het juiste ritme en heb heel constant gereden want het ging al meteen lekker. Complimenten aan Jasper, die heeft een zeer sterke wedstrijd gereden, het was erg leuk om continu stuivertje te wisselen!" De vraag die natuurlijk direct op komt is of we Dennis dit jaar nog vaker aan de start kunnen verwachten. "We kwamen hier deze auto proberen en dat is goed bevallen. Ik hoop in elk geval dit jaar weer aan de start te komen. Hellendoorn is natuurlijk vaste prik voor ons. Ik weet nog niet met welke auto." Naast Kuipers' eigen ervaringen met de R5 zal het ook afhangen van het materiaal dat andere meebrengen naar Hellendoorn. Mocht bijvoorbeeld een Erik van Loon met een WRC komen, dan is de kans groot dat ook Kuipers besluit een WRC in te zetten.

ASN NRK 04 Vechtdal-10
Champagne voor de winnaar, Dennis Kuipers is het winnen nog niet verleerd.

Dat laatste is een scenario waar van den Heuvel niet op hoopt: "Het was een super strid vandaag. Dennis heeft laten zien dat hij heel goed kan rijden. Het is nu denk ik ook wel duidelijk dat de verhalen dat een Evo veel sneller zou zijn dan een R5 de prullenbak in kunnen. Met de juiste poppetjes erin zijn de R5's supersnel. Het zou dan ook erg leuk zijn als Dennis naar Hellendoorn komt en laten we proberen Bernhard ten Brinke ook over te laten. Laat dan een keer die WRC's thuis, dan kunnen we met vier, vijf man een super strijd hebben!"

ASN NRK 04 Vechtdal-11
Van den Heuvel betoogt het thuis laten van de WRC's om de competitie te bevorderen. 

Uitslag Vechtdalrally:

1. Kuipers-Buysmans Ford Fiesta R5 46.06,2
2. van den Heuvel-Bakker Mitsubishi Lancer Evo X R4 +2,8
3. Andersen-Petersen Mitsubishi Lancer Evo X +1.30,0
4. Parren-Coumans Mitsubishi Lancer Evo X +2.32,7
5. Brouwer-Kroeze Audi Quattro S2 +2.43,7
6. Altena-Aaltink Opel Manta i200 +3.13,3
7. Guido Imhoff VW Golf III Kitcar +3.18,9
8. de Winkel-van Hoek Renault Clio R3 +3.24,4
9. van der Marel-van der Marel Opel Adam R2 +4.40,3
10. Leemans-van Waardenburg Citroen DS3 R3T +5.15,1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet