WRC

Rally WRC Italië: De eerste van Tänak

Hij had een riante voorsprong op zondagmorgen maar om te winnen moet je wel eerst aan de finish komen. Het bleef spannend tot het einde maar hij kreeg het voor elkaar: na zijn deceptie in Polen vorig jaar lukte het nu wel; de man uit Estland won zijn eerste rally.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Tanak zondag Ott Tänak hield het hoofd koel en won zijn eerste WRC rally!

Zondag had vier proeven in petto over iets meer dan veertig kilometer. Al een paar kilometer na de start van de eerste proef kreeg Tänak een waarschuwing: Je bent er nog niet. Even schoot hij door en verloor hii een handvol seconden op zijn directe rivaal Jari-Matti Latvala. Maar op de volgende proef pakte Tänak die handvol seconden weer terug door dat Latvala een foutje maakte en even in de zandige bodem bleef vast zitten. Zijn motor sloeg af en hij kon even de startknop niet vinden. Het leek eeuwen te duren maar aan de finish bleek hij maar vijf tellen te hebben verloren. Op de een na laatste proef maakte niemand fouten en Tänak in overlevings modus verloor een paar tellen op Latvala. Op de PowerStage moest het dus gebeuren!

TGR 0074
Jari-Matti Latvala haalde geen winst in de PowerStage maar kan tevreden zijn met zijn tweede plek

De PowerStage was weer buitengewoon spannend. Er was ook veel te winnen. Uiteraard wilde Tänak de wedstrijd winnen, hij ging dus niet voluit. Latvala had twee dingen, hij wilde de proef winnen voor de extra punten maar hij maakte, tot zijn eigen misnoegen een foutje en werd 'slechts' vijfde op die proef. Toch nog goed voor een bonuspunt. Neuville en Ogier hadden ook nog een appeltje te schillen met elkaar. Neuville had na zijn remproblemen eerder in de wedstrijd alles op PowerStage winst gezet. Op deze manier probeerde hij extra punten te sprokkelen om het gat tussen hem en kampioenschapsleider Ogier verder te verkleinen. Zijn missie slaagde niet. Hij werd uiteindelijk derde in de rally en scoorde dus iets meer punten dan Ogier, die vijfde werd maar de Fransman was de Belg op de PowerStage net te snel af, en scoorde een bonuspunt meer dan Neuville. Maar de verrassing van de laatste proef kwam van Esapekka Lappi, hij was de snelste man op de laatste proef. Hij won daarmee zijn vijfde proef in deze rally, niet slecht voor iemand die pas zijn tweede rally rijdt in het officiële Toyotateam.

NeuvilleZondag
Neuville had andere plannen voor Sardinië dan zijn derde plaats maar hij kon de techniek niet verslaan. 

Maar de winst was dus voor Ott Tänak, die snel naar huis wilde om zijn overwinning te vieren met zijn gezin. "Ik mis ze heel erg," zei hij nog. Neuville werd dus derde en pakte kostbare punten voor het kampioenschap. Lappi scoorde net geen podiumplek maar versloeg wel regerend kampioen Ogier en teammaat Hänninen.

Pech
Niet iedereen was blij. Op de een na laatste proef raakte Hayden Paddon van de weg. De eerste twee dagen lag hij gedurende acht proeven aan de leiding, maar nu ging het mis. Hij blokkeerde de weg waardoor de achterblijvers er niet langs konden, maar zijn wedstrijd was voorbij. Ook Mads Østberg had pech. Hij haalde de finish wel maar dat ging niet op volle snelheid. Zijn rechter achterwiel hing er wat zielig bij. Waarschijnlijk was een van de overal aanwezige stenen de boosdoener.

RO17WRC008ITA1543
Het was een idyllische lokatie maar het is de vraag of Citroën dat zo zal zien. Het enige lichtpuntje was Mikkelsen die foutloos naar de finish reed. Maar zijn achtste plaats is nog niet voldoende om het team te redden


Voorlopige einduitslag Rally Italia Sardegna

1. O. Tanak M. Jarveoja Ford Fiësta WRC17 3:25:15.1
2. J. Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +12.3
3. T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +1:07.7
4. E. Lappi J. Ferm Toyota Yaris WRC +2:12.9
5. S. Ogier J. Ingrassia Ford Fiësta WRC17 +3:25.3
6. J. Hänninen K. Lindstrom Toyota Yaris WRC +3:38.5
7. M. Ostberg O. Floene Ford Fiësta WRC17 +6:31.8
8. A. Mikkelsen A. Synnevaag Citroën C3 WRC +8:07.8
9. E. Camilli B. Veillas Ford Fiësta R5 +11:15.8
10. J. Kopecky P. Dresler Skoda Fabia R5 +11:21.4

Officieuze tussenstand FIA Wereld Rally Kampioenschap voor rijdersna 7 wedstrijden:

1 S. Ogier 141
2 T. Neuville 123
3 O. Tanak 108
4 J.M Latvala 107
5 D. Sordo 70
6 E. Evans 53
7 C. Breen 43
8 H. Paddon 33
10 J. Hänninen 29
9 K. Meeke 27
11 E. Lappi 20

Officieuze tussenstand FIA Wereld Rally Kampioenschap voor constructeurs,
 

1 M-Sport World Rally Team 234
2 Hyundai Motorsport 194
3 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 143
4 Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 97Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet