WRC

Rally WRC Italië: Spanning blijft in WRC

Tijdens de Rally van Sardinië die zoals elk jaar begin juni wordt gehouden, wordt dit jaar het midden van het rallyseizoen overschreden. Een rallyseizoen dat ons dit jaar vier verschillende winnaars bracht. De kaarten lijken geschud maar de uitslag blijft onverminderd spannend. Ook in Italië zien we weer dit zelfde beeld.

Paddon vrijdag
Het klikt kennelijk tusen Hayden Paddon en zijn nieuwe navigator Seb Marshall (die vorig jaar nog navigeerde bij Kevin Abbring) Na de eerste volle dag op het Italiaanse eiland voert hij het veld aan, voor Hyundai collega Neuville.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto: PR

De eerste vijf proeven van vrijdag worden door vijf verschillende rijders gewonnen. Die vijfde rijder was de Finse Toyotarijder Esapekka Lappi die meteen ook maar de zesde en zevende proef. Een uniek score voor de man die pas voor de tweede keer in de Toyota World Rally Car rijdt. De volgende rijders wonnen dus vandaag een of meerdere proeven: Hänninen, Meeke en Neuville, Sordo won er twee en Lappi dus drie. Voor het algemeen klassement het zelfde beeld. Neuville was de eerste leider, Meeke volgt hem op de tweede proef, een proef later is het Juho Hänninen die de leiding overneemt maar op proef 4 komt Meeke weer terug aan de leiding om die op de vijfde proef weer te verliezen. Hij verliest hier niet alleen de leiding maar ook de hele rally want hij rolt zijn auto en verbuigt daarbij de rolkooi zodanig dat die niet meer veilig wordt gevonden. Opnieuw haalt hij dus de finish niet.

Op de vijfde proef is Paddon de nieuwe leider en hij behoudt die leiding tot het einde van vrijdag. Hij wordt op de hielen gezeten door zijn team collega Thierry Neuville die hem tot op 8,2 seconde nadert. Door zijn relatief lastige startpositie was de Belg 's-morgens wat achterop geraakt maar in de middag haalt hij dat weer ten dele in. In een vergelijkbare positie zat Sebastien Ogier maar hij ligt wat verder weg op de zevende plek.

Tanak vrijdag
Na de Hyundai's van Paddon en Neuville volgt Ott Tänak in zijn M-Sport Fiësta op de derde plaats 

Behalve Meeke is ook Craig Breen klaar voor de vrijdag. Er loopt olie uit zijn versnellingsbak en hij kan dat onderweg niet repareren. Het gaat Citroën dus niet voor de wind. Ook Andreas Mikkelsen, voor het eerst weer in een topauto dit jaar kan dat tij nog niet keren. Hij rijdt goed maar mist toch nu nog even de aansluiting met de absolute top. Wél is hij de snelste Citroën rijder. Bij de uitvallers voor vandaag was ook Elfyn Evans hij raakte van de weg en kon niet verder.

Op zaterdag gaat het verder en dan krijgen we de ineteressante strijd tussen de twee Hyundai piloten Paddon en Neuville. Ook Sebastien Ogier zal dan in de aanval gaan om zo dicht mogelijk bij Neuville te blijven. De Belg is tenslotte de tweede man in het kampioenschap achter Ogier. Maar Ogier's collega Tänak (nu vierde) zal zich zeker niet zomaar gewonnen geven.

Ook de Finse Nederlander Kees Burger was naar Finland gekomen. Hij wist helaas de eindstrip van de eerste dag niet te halen nadat hij alle olie uit zijn stuurbekrachtiging verloor. Op zaterdag start hij weer via de Rally2 regeling, vanaf een 37e plaats, vlak achter Evans en Breen, die ook een pak strafminuten kregen omdat ze waren uitgevallen. Naar verwachting zullen ze zaterdag ook weer starten.

Tussenstand na dag 1

1. H. Paddon Hyundai i20 Coupé WRC 1:31:02.6
2. T. Neuville Hyundai i20 Coupé WRC + 8,2
3. O. Tanak Ford Fiësta WRC 17 +9.5
4. J. Latvala Toyota Yaris WRC +9.8
5. M. Østberg Ford Fiësta WRC17 +14.7
6. J, Hänninen Toyota Yaris WRC +38.0
7. S. Ogier Ford Fiësta WRC 17 +41.0
8. E. Lappi Toyota Yaris WRC +1:05.3
9. A. Mikkelsen Citroën C3 WRC +1:57.9
10 Eric Camilli Ford Fiësta R5 EVO2 +4:08.0
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet