ERC

Rally - ERC: Kajetanowicz wint enerverende Acropolis rally

Zoals het een echte Acropolis rally betaamt zat alles in de wedstrijd. Ruige proeven, diverse leiders, sensatie tot en met de laatste proef en zelfs, een uitgebrande auto. Na twee lange zware dagen mocht Kajetanowicz met de champagne maar het was allesbehalve makkelijk gegaan. Dat geeft niet want zoals iedereen die er gereden heeft zal beamen "Dit is de Acropolis."

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: FIA ERC

ASN ERC GR-3


Diverse deelnemers reden in Griekenland rond met een Russische vlag op de auto om hun steun te betuigen aan Aleksey Lukyanuk en ter nagedachtenis aan Aleksey Ljadukhin. De nummer twee in het kampioenschap raakte tijdens een test enkele weken voor het evenement betrokken bij een tragisch ongeval waarbij hij frontaal in botsing kwam met een andere auto. Hijzelf kwam er met een gebroken been nog relatief goed van af. De bestuurder van de andere auto, Ljadukhin, overleed aan zijn verwondingen.

Met de afmelding van Lukyanuk zou een strijd om de overwinning tussen tweevoudig kampioen Kajetanowicz en de huidige leider in het klassement Bruno Magalhaes te verwachten zijn. Er lagen echter nog andere kapers op de kust. Nasser Al-Attiyah verruilde zijn MERC en Cross Country programma's voor het ERC en liet weten er over drie weken in Cyprus ook weer bij te zijn.

ASN ERC GR-2
Nasser Al-Attiyah rijdt dit jaar zeker twee ERC wedstrijden.

Geen van die drie zou echter een antwoord hebben op Nikolay Gryazin. De Let was de snelste op Qualifying Stage en kon zodoende gunstigste startpositie kiezen. Die kans liet hij niet onbenut en hoewel Kajetanowicz, Al-Attiyah en Magalhaes allemaal minstens een snelste tijd wisten te noteren, greep Gryazin de leiding. Hij wist die gedurende de dag goed te verdedigen tijd de verbindingsroute tussen proef vijf en zes. Door nog onbekende redenen ging het daar helemaal mis "We reden gewoon over de verbindingsroute en ineens begon de auto aan de achterkant te glijden. We stopten om te kijken wat er aan de hand was maar toen stond de auto al in brand. Het lukte ook niet meer om het vuur te doven. Het kwam van onder de auto, misschien de benzinetank?" Aldus de verbouwereerde Gryazin.

ASN ERC GR-6
Nikolay Gryazin schoot uit de startblokken en domineerde de eerste dag, tot zijn hoop in vlammen op ging. 


Na de exit van Gryazin ging Al-Attiyah als leider de nacht in, gevolgd door Magalhaes en Kajetanowicz. De top drie werd gescheiden door slechts 30 seconden, een gat wat op de ruige Griekse proeven snel te overbruggen is.

Op zondagmorgen verandert alles direct als zowel Al-Attiyah als Magalhaes in de problemen komen. Na een zware landing werkt Al-Attiyah's stuurbekrachtiging niet meer. Hij probeert de boel weer aan de praat te krijgen door het systeem te resetten maar het gevolgd daarvan was dat de motor helemaal niet meer wilde starten. Het duurde uiteindelijk twee minuten voor de Fiesta weer op gang kwam. Dit gaf Magalhaes de leiding, maar ook de Portugees heeft problemen. "Elke keer als ik schakel slaat de motor af!" Constateert hij teleurgesteld.

ASN ERC GR-5
Het wordt een worsteling voor Magalhaes naar mate zijn auto steeds gehavender raakt. 

Door de problemen van Al-Attiyah en Magalhaes staat Kajetanowicz zo ineens bovenaan in het klassement. "We rijden goed en ik hoorde dat de andere problemen hadden? Tja, dit is de Acropolis..." Een uitspraak die bij de laatste proef nog een aantal keer zou worden herhaald.

Al-Attiyah krijgt de problemen met de stuurbekrachtiging niet opgelost en is genoodzaakt de wedstrijd te staken. Magalhaes rijdt ook rond met een auto die duidelijk aan het einde van de Acropolis rally is. Er is van alles kapot maar Magalhaes weet de auto toch naar de finish te loodsen. Hij wordt uiteindelijk tweede achter Kajetanowicz die na de problemen bij zijn rivalen relatief rustig naar de finish rijdt en de broodnodige kampioenschapspunten pakt.

ASN ERC GR-4
De eerste overwinning voor de regerend kampioen.

Lange tijd lijkt het erop dat de Turk Murat Bostanci de laatste podiumplek zal pakken, tot hij 4 kilometer voor het einde van de weg gaat en vast komt te zitten. Doordat Philippedes er ook op de laatste proef nog af gaat staat Grzegorz Grzyb ineens op het podium. Hij was de dag als zesde begonnen, had niemand ingehaald en werd toch nog derde...

Hey.
Dit is de Acropolis.

Einduitslag Acropolis Rally 2017
1. Kajetanowicz-Baran Ford Fiesta R5 2.50.40,6
2. Magalhaes-Magalhaes Skoda Fabia R5 +1.58,7
3. Grzyb-Wrobel Skoda Fabia R5 +5.05,3
4. Tsouloftas-Giraudet Citroen DS3 R5 +7.48,3
5. Tsolakidis-Dimos Skoda Fabia R5 +15.49,2
6. Melegari-Barone Mitsubishi Lancer Evo IX +20.05,6
7. Drymoussis-Drymoussis Subaru Impreza STI +24.43,5
8. Banaz-Erdener Ford Fiesta R2T +25.06,0
9. Ozdemir-Memisyazici Ford Fiesta R2T +26.45,4
10. Erdi jr.-Papp Mitsubishi Lancer Exo X +29.11,2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet