Open Nederlands Rally Kampioenschap

Rally - ONRK: Van den Heuvel wint secondenthriller in de ELE Rally

Veldhoven – Teleurstelling bij de fans. Erik van Loon moest noodgedwongen afzeggen voor zijn thuiswedstrijd. Achteraf moesten zij toegeven dat ook zonder Van Loon de wedstrijd zijn charme had. Het geweld van de WRC werd vervangen door vier rijders die elke proef op de limiet moesten rijden. De uitkomst? Een marge van 0,3 seconde. Een marge die zelfs in F1 goed is voor een close finish. Jasper van den Heuvel (Mitsubishi Lancer Evo X) trok aan het langste eind. Piet van Hoof (Mitsubishi Lancer Evo IV) zag een mogelijke derde zege aan zijn neus voorbij gaan. Sport kan keihard zijn, ook rallysport.

Tekst en foto's: Dré Galiart

Heuvel

Vol van start
De vrijdagavond was het vóór de start al hevig aftasten. Wie zou rond Helmond zijn eerste slag slaan? "We gaan er voor zitten. We gaan niet wachten tot de rest voorsprong neemt" aldus Bob de Jong (Citroën DS3 R5). Jasper van den Heuvel was dezelfde mening toegedaan al schoof hij wel de favorietenrol opzij; "Plankgas! Maar dat zal de rest ook doen. Ik denk dat Piet het snelst is, maar we zullen de eerste boucle kijken." Zo was de hele top er meteen van doordrongen dat afwachten geen optie zou zijn. In Helmond opent Van den Heuvel het snelst, maar Hermen Kobus is ook op de afspraak. Hij verliest op de eerste twee proeven slechts 2,3 seconden op de Barnevelder. Piet van Hoof kiest vanaf dat moment de aanval. Op Somerlo wipt hij over Kobus heen met een scratchtijd. De top vier zit binnen 10 seconden en de trend voor de wedstrijd is gezet.

Hoof
Snel en spectaculair, Piet van Hoof won zijn thuisrally... bijna.

Kobus meldt zich
In de tweede boucle meldt Hermen Kobus zich vooraan. Hij zet duidelijk een tandje bij, maar mist de scratch nadat Van den Heuvel wat geluk heeft met een ruimer gemaakte chicane op KP Helmond. In Asten komt het potentieel van de Fabia R5 er dan wel echt uit en is de eerste scratch voor Kobus een feit. De laatste proef van de dag is opnieuw een prooi voor Van Hoof. Die moet ook wel, een foutje kost hem twintig seconden aan het begin van de boucle. Zonder dat foutje had 't voor Van Hoof er heel anders uitgezien in het donker. Normaal niet zijn favoriete omstandigheden.

Machtswisseling
De zaterdagochtend hangt er een 'buzz' rond het servicepark. Want wie o wie gaat de ELE Rally winnen? De vier kemphanen lijken allemaal nog te kunnen winnen al lijkt Bob de Jong al wat verder achterop geraakt. Maar wacht, hij begint met een scratch op Strijpse Kampen! Alle favorieten hebben nu een scratch op hun naam . We moeten terug naar de ELE Rally 2015 voor een wedstrijd waarin er vier verschillende rijders in een NK Rally een scratch op hun naam konden zetten. Vanaf dat moment gaat Van Hoof zijn definitieve greep naar de macht inzetten. In Spoordonk slaagt hij erin om die machtsgreep te voltooien, maar algemeen bekend is dat Van Hoof ook geen favoriet is van het rijden op industrieterrein Ekkersrijt. Hij zal dus marge nodig hebben.. Met de greep naar de leiding verliest Van Hoof ook een concurrent. Bob de Jong rijdt lek en valt terug naar een achterstand van ruim veertig seconden. Nog drie rijders strijden om de zege vanaf nu.

Bob
Op zaterdag kwam Bob de Jong sterk naar voren, tot een lekke band roet in het eten gooide. 

Van den Heuvel zelfverzekerd
De rijders maken zich op voor de avondproeven en dus voor nieuwe tactische plannen. Van den Heuvel denkt zijn slag te kunnen slaan in Sint-Oedenrode, maar dat plan lijkt niet te lukken. Is dit de mentale klap die Van Hoof uitdeelt en die hem de zege gaat brengen? "Ik had zelf een klein foutje. Dan is het gat nu 10 seconden. Dat wordt erg lastig. Dat betekent 2x vijf sneller en 1x één en dan hebben we 'm hè" lacht Van den Heuvel. Piet van Hoof klinkt minder zelfverzekerd. "Het is in ieder geval niet zo uitgevallen als het in het verleden was, want dan was hij een klap sneller in Sint-Oedenrode. We doen ons best allebei" aldus de thuisrijder. Maar waar twee honden vechten om een been... Hermen Kobus kijkt tegen een achterstand van zo'n 16 seconden aan. "We gaan absoluut voor de overwinning. Ik weet niet of we de aansluiting nog hebben. We gaan er voor zitten en ik heb nog een klein aapje uit de mouw" klinkt het cryptisch uit de mond van Kobus.

Apotheose
Dan komt het op de laatste drie proeven aan. Van den Heuvel pakt 3,9 seconden in Son. Doet daar in Sint-Oedenrode 2,2 seconden bij en lijkt zo zijn eigen rekensom te benaderen. Nog 3,4 seconden scheiden hem van de zege en dat in de wetenschap dat hij in Son al een dergelijk marge had waargemaakt, terwijl hij nog wel sprak over kleine foutjes. Van Hoof zal alles moeten geven maar... komt tekort. 0, 3 seconde is het verschil aan de finish. Een zucht vergeleken met het foutje van vrijdagavond wat hij maakte. "Het foutje breekt ons op. Jasper zijn specialiteit kwam op het eind. Hij had weinig te verliezen. Op drie tienden verlies had ik niet gehoopt. We hebben een prachtig weekend gehad en ik denk dat we het publiek goed vermaakt hebben" meende Van Hoof. Van den Heuvel was in zijn sas met de rol als jager. "Piet stond onder druk, dat was misschien makkelijker. Als je de aanvaller bent heb je weinig te verliezen." Toch was er ook bij Van den Heuvel sprake van druk. "De laatste keer Sint-Oedenrode, elke bocht. Elke bocht was net wel, net niet. Ik wist dat ik in Son drie foutjes had gemaakt. Als ik die kon verbeteren was het genoeg. Daar zijn er anderhalf van gelukt en dat was genoeg" analyseerde Van den Heuvel.

Podium
Na een spannende strijd mochten Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker met de champagne spuiten.

Kobus teleurgesteld
Bij aankomst op het SchippersStop Rallydorp was Hermen Kobus misschien wel het meest teleurgesteld. Eerder ontgoocheld. "Ik heb alles gegeven denk ik. Ik heb de laatste boucle foutloos gereden en de verschillen zijn gigantisch. Ik had het idee om volgend jaar ook in Nederland te rijden, maar zo absoluut niet! No way! Het is niet omdat ik laf ben, maar die mannen kunnen gewoon veel harder met een Evo. Dat zit 'm in power" was Kobus kritisch. Toch was hij wel trots op het feit dat hij snelste R5 was. "Misschien, ach.. eigenlijk moet ik me niet aanstellen. We hebben 't gewoon hartstikke leuk gehad. Het was een zeer vermakelijke rally, het is leuk om weer in Nederland te rijden. Wat technische proeven, leuk onverhard, we hebben 't hartstikke leuk gehad" besloot hij met een positieve noot. De Jong, vierde algemeen, had ook een mooie wedstrijd. "Zonder die paar kleine dingen hadden we er korter opgezeten" liet de initiatiefnemer van de debuterende R5 Challenge weten. Ook daarover was hij positief. "Ik denk dat er door iedereen heel hard is gereden. De strijd was leuk tot ik een foutje maakte" aldus De Jong.

Kobus
Ondanks een derde plek overheerste de teleurstelling bij Kobus.

Overige R5's
Buiten de strijd voor de winst was er veel meer te melden. De twee andere R5's bijvoorbeeld. Piet-Hein van der Heijden reed een zeer verdienstelijke wedstrijd. "Fantistisch, superweekend gehad. Stiekem aan kropen we steeds dichter bij de jongens voor ons, maar we hebben we behoudend gereden" liet hij weten. Voor Vossen was het vooral een kwestie van wennen in zijn fonkelnieuwe Fiesta R5 in Evo II spec. Verdienstelijk was het optreden van Lambert Parren (zevende) en Steve Fernandes in de brullende Peugeot S2000 (achtste). De Deen Steen Andersen was beste buitenlander in de Evo X met zijn zesde plaats algemeen.

Van Deijne grijpt mis
Ook bij de voorwielaandrijvers was er een leuke strijd. Na de opgave van Roald Leemans in Spoordonk (radiateur), leek die proef een sleutelrol in de wedstrijd te krijgen. Ook Kevin van Deijne moest daar de hoop op winst bij de tweewiel aangedreven auto's opgeven door een paar losse bouten in de versnellingsbak "Maar liever hier dan in Frankrijk" lachte hij het voorval weg. De winst ging opnieuw naar een sterk acterende Timo van der Marel in de Opel Adam R2. "Het was zeker geen makkelijke wedstrijd. Gisteren problemen met de set-up. Vandaag smolten er rubbers bij de bak weg van de hitte. De laatste proeven hebben we super lekker gereden en zelfs nog van een R5 gewonnen" aldus een tevreden Van der Marel.

Winkel
De ervaren Jan de Winkel reed ook zeer verdienstelijk bij de tweewielaandrijvers.

Overige wedstrijden
Bij de historics leek de winst naar Soetens te gaan in een sterk gereden thuiswedstrijd. Hij werd echter bij de nacontrole afgekeurd. Een domper voor het team wat zo naar de wedstrijd had toegeleefd. Wouter Koenderink kreeg zo de zege bij de historische auto's in de schoot geworpen. In de Shortrally zorgde problemen met de tijdswaarneming voor veel onduidelijkheid. Janjur Monshouwer (Ascona) was het snelst maar kreeg een tijdsstraf en dus won Antoine Biesheuvel (350Z). Verrassend was de tweede plaats van Rudy Schenkeveld. In de kleine Polo wist hij nipt voor de 350Z van Tijink te blijven. Tot slot was de zege bij de Legends voor Robert Millar in de Austin Healey.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet