WRC

Rally WRC Portugal: Ogier wint thriller in Portugal

Het zag er goed uit voor Sebastien Ogier aan het einde van zaterdag leidde hij in de Rally van Portugal, maar het gat was niet onoverbrugbaar. Neuville verkeert in een uitstekende vorm en de snelheid zat er ook bij hem voldoende in. Wie mag er met de volle winst naar huis?

ASN Steven-18
Uiteindelijk gaf Ogier iedereen weer het nakijken

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's Steven van Veenendaal (Rally-eMag)

De eerste proef van de dag was de beroemde Fafe proef. Neuville had vooraf a gezegd dat het onmogelijk s om 16 seconden te overbruggen als Ogier voor ligt. "daarom gebruik ik de eerste run een verkenning op hoge snelheid. "Om mijn notes aan te scherpen voor straks als de Fafe proef de PowerStage is". Toch won de Belg 0,8 seconden op deze proef. Op de volgende was Ogier die weer wat terug pakte. "Het gaat zoals ik wil," zij Ogier aan het einde van die proef. "Maar ik moet nog wel aan de finish komen." Op de voorlaatste proef is scoort Hayden Paddon een 'scratch'. Neuville is pas zesde maar is toch weer een fractie sneller dan Ogier. Ogier weet hoe dat komt. "Het gaat nu echt hard de winst tegen hard, maar ik kan me niet alles permitteren. Ik moet de overwinning in de gaten houden."

ASN Steven-6
Neuville berustte in zijn lot: "Ik heb hier goede punten gescoord en als ik kampioen wil worden is dat het belangrijkste!"

Fafe PowerStage
Het zelfde geldt natuurlijk voor de allerlaatste proef. We zien dat het daar fout kan gaan want bij een eerdere passage gaat Quentin Gilbert over de kop na een lastige landing bij het uitkomen van de beroemde Fafe jump. Later gaat ook de leider in het WRC2 klassement Andreas Mikkelsen op deze proef in de fout en verliest daardoor de overwinning in deze klasse. De live tv beelden bieden volop spektakel Met name Elfyn Evans en Mads Ostberg maken een bloedstollende landing. Evans omdat hij iets verkeerd uitkomt en de Noor omdat hij het verst springt. Ik zag dat ik op 40 meter landde lacht hij nadat hij even op adem was gekomen, vlak na die kolossale sprong.

ASN Steven-11
Toyota kan tevreden zijn: Alle drie de auto's aan de finish. Inclusief debutant Lappi en een flink zieke Latvala. Hänninen scoorde zijn beste resultaat tot nu toe: Beste Toyotarijder en zevende algemeen.

Geruime tijd rijdt de Toyota debutant Esapekka Lappi aan de leiding op deze proef maar hij wordt ingehaald door Evans en Neuville. Snelste man was Ott Tänak die hiermee zijn rally redt. Eerder reed hij aan de leiding van de wedstrijd maar die verloor hij door een foutje. Ogier werd vijfde op Fafe, net achter Lappi. Maar hij won wél de wedstrijd. De glimlach die we de hele wedstrijd al zagen was nu een gulle lach geworden. "Ik ben blij weer aan de top te zijn," glunderde hij. "Ik heb al tegen Malcolm [Wilson, de teamleider van het M-Sport team] gezegd: 'in Monte Carlo won ik met een nieuwe auto, nu hier ook weer, misschien moet ik gewoon elke wedstrijd een nieuwe auto krijgen". Neuville werd dus tweede en met de vier bonuspunten staat hij nu tweede in het kampioenschap, achter Ogier. Bij de teams is de situatie hetzelfde hier leidt M-Sport voor Hyundai. Malcolm Wilson krijgt de felicitaties van Hyundai baas Nandan en is zichtbaar geroerd. "Dat klopt, zegt de M-Sportbaas. We moeten terug naar 1999 om een overwinning van ons hier te zien.

ASN Steven-15
Voor Citroën was het weer een onbevredigend weeken met slechts één auto in de top tien


Uitslag 50e Vodafone Rally de Portugal

1 S. Ogier J. Ingrassia Ford Fiësta WRC17 3:42:55.7
2 T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupé WRC +15.6
3 D. Sordo M. Martí Hyundai i20 Coupé WRC +1:01.7
4 O. Tanak M. Jarveoja Ford Fiësta WRC17 +1:30.2
5 C. Breen S. Martin Citroën C3 WRC +1:57.4
6 E. Evans D. Barritt Ford Fiësta WRC17 +3:10.6
7 J. Hänninen K. Lindstrom Toyota Yaris WRC +3:48.9
8 M. Østberg O. Floene Ford Fiësta WRC17 +5:29.7
9 J.M Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +5:43.6
10 E. Lappi J. Ferm Toyota Yaris WRC +8:13.3

Tussenstand Rijders WRC 2017 na ronde 6 van 13
1 Ogier 128
2 Neuville 106
3 Latvala 88
4 Tanak 83
5 Sordo 66
6 Evans 53
7 Breen 43
8 Paddon 33
9 Meeke 27
10 Hänninen 21

Tussenstand Constructeurs WRC 2017 na ronde 6 van 13
1 M-Sport World Rally Team 199
2 Hyundai Motorsport 173
3 Toyota Gazoo Racing WRT 113
4 Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 85
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet