WRC

Rally WRC Portugal: Ogier leidt maar spanning blijft

Aan het einde van vrijdag meldden we dat Sebastien Ogier tevreden was en dat hij zich afvroeg hoeveel rijders er voor hem zouden staan aan het einde van de dag. Hij begon dan ook voortvarend. Hij won op Vieira do Minho, de eerste ochtendproef, en verkleinde zijn achterstand op zijn teamgenoot Ott Tänak tot net een seconde. Maar de man uit Estland die nog steeds een overwinning moet ontberen, liet zich de kaas niet van het brood eten en pakte op Cabeceiras De Basto, de verloren seconden (en meer) weer terug. Nu waren het er ruim 6. Op Amarante, met ruim 37 kilometer langste proef van de rally, nam de 'oude meester' het heft echter weer in handen.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal (Rally-eMag)

Alsof de duivel hem op de hielen zat raasde Ogier naar een winnende tijd. En Tänak? Hij raakt zo'n 20 kilometer voor de finish op een splitsing even van de weg, raakt een weg kant, en zoals hij zelf verklaart: "Er brak onmiddellijk iets af. Het laatste stuk van de proef verliest hij flink wat tijd en hij raakt dan ook de leiding in de wedstrijd kwijt. De nieuwe leider, Ogier, heeft medelijden met zijn teamgenoot. "Ik hoop dat hij niet te veel tijd verliest en verder kan, want dat is belangrijk voor het kampioenschap. Uiteindelijk klokt Tänak als vijfde in bij de tijdcontrole van de middag service. Behalve Ogier doet ook Neuville goede zaken, hij verliest weliswaar op alle drie de ochtendproeven tijd op Ogier maar hij is wel tweede met zes tellen achter zich teamgenoot Sordo. Craig Breen is de beste Citroën piloot en is vierde.

ASN Steven-5


Tijdens de service wordt de Fiesta van Tänak weer van een nieuwe schokbreker voorzien en ook de rem aan de linker achterkant wordt vervangen, dus de auto is weer zo goed als nieuw!

Nog voor de strijd in de top weer in alle hevigheid zal losbarsten, is het voor Hayden Paddon al weer voorbij. Hij moet zijn auto met een defecte stuurbekrachtiging aan de kant zetten. Neuville opent op de eerste middagproef meteen de aanval pakt een seconde op Ogier, maar die laat dat niet op zich zitten en breidt de volgende proef zijn voorsprong weer uit. De laatste proef moet dus uitsluitsel geven over de leiding na zaterdag. Het probleem met deze proef is dat er aan het eind een stuk weg zit dat zeer zwaar is voor de banden. Neuville vertrouwt het niet. Ik ben denk ik iets te ruig met mijn banden geweest, want de grip was helemaal weg. Ogier zal dat wel slimmer gedaan hebben. Ogier dacht er anders over: "Thierry deed het heel goed, ik ben een beetje te voorzichtig met mijn banden geweest." Of dat het was zullen we nooit weten maar hij verloor op deze proef 'Amarante' 6,2 seconden. Ogier's voorsprong slonk in ieder geval naar een kleine 17 seconden. Maar de Fransman bleef lachen: "het was een goede dag vandaag, nu moeten we het morgen maar afmaken!"

Achter dit tweetal vinden we Sordo en Tänak op respectievelijk bijna een minuut en anderhalve minuut

Wordt dus zondag vervolgt met vier proeven, waaronder twee runs over de legendarische Fafe proef. De ontknoping daar is live te zien op WRC+.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet