ERC

Rally ERC Islas Canarias: Lukyanuk domineert op Canarische eilanden

Het Europese rallykampioenschap vindt ten dele plaats buiten het vaste land van Europa op een aantal eilanden in de Atlantische Oceaan. De eerste rally vond plaats op de Azoren. In leidende positie ging Alexey Lukyanuk de laatste dag van de rally in. Een typisch Lukyanuk foutje wierp hem uit de strijd. De tweede ronde van het ERC was de Rally Islas Canarias. Op dit eiland maakte de Rus geen fout, domineerde de wedstrijd en won nu, net als vorig jaar, wel.

Canaria-
De Rus Alexey Lukyanuk stuurde zijn Fiesta R5 naar de eerste plek op de Canarische eilanden

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR (FIA ERC)


De Rus kwam nogal gefrustreerd aan de start na zijn exit op de Azoren. Toch had hij al snel het ritme te pakken en won maar liefst 10 van de twaalf proeven. De twee andere proeven waren voor regerend kampioen Kajetan Kajetanowicz, die beslag legde op de tweede plek. Bruno Magelhães werd derde en behield daarmee zijn leidende positie in het kampioenschap.

Canaria-3866 Timo van der Marel maakt geen enele fout in ijn eerste rally dit jaar.

Timo van der Marel
Er waren ook resultaten met een vaderlands tintje in deze rally. Uiteraard het optreden van Timo van der Marel. Hij heeft een mooi internationaal programma uit de grond gestampt en dat trapte hij af met de ze Rally Islas Canarias. Speciaal voor dit programma werd een geheel nieuwe Opel Adam opgebouwd. Samen met zijn vrouw Rebecca reed hij hier een uitstekende wedstrijd. Hij wist zich in het Opel veld behoorlijk te handhaven. De enige Opel collega's die hij moest laten voorgaan waren de zeer ervaren Brit Chris Ingram, en de Fin Jari Huttunen, van het officiële Opel Junior Rallye team, die beiden een volledige ERC campagne rijden. In de ERC3 klasse eindigde onze landgenoot op de vierde plek, achter de eerdergenoemde twee Opels en de Peugeot 208 R2 van de lokale held Roberto Blach. "Het was echt te gek, absoluut," juichte Van der Marel aan de finish. "We hebben eigenlijk geen enkele fout gemaakt, en het was pas onze eerste rally dit jaar."

Canaria-3679
Albert von Thurn und Taxis was tevreden over het team team van Erik Wevers 

Team Wevers
Het team van Erik Wevers trekt dit hele jaar op met de uit Duitsland afkomstige Albert von Thurn und Taxis. Samen met Björn Degandt, ook geen onbekende in ons land, rijdt hij dus het hele Europese kampioenschap. Op Gran Canaria bracht hij zijn Skoda Fabia als veertiende algemeen over de streep. "We weten dat we niet bij de snelsten horen maar we leren veel en de monteurs doen het fantastisch. Wat de wedstrijd betreft, het waren lastige omstandigheden hier met glad asfalt, mist en regen maar het is gelukt, dus we zijn heel gelukkig met dit resultaat!

Canaria-1195
In maart nog winnaar van de Zeebodemshortrally, nu winnaar in de ECR2 klasse Tibor Érdi jr.

Van den Heuvel Motorsport
De ERC2 was een prooi voor de Hongaar Tibor Érdi jr. Die we in het begin van dit jaar nog in de Zuiderzeerally mochten begroeten in de Mitsubishi Evo X uit de stal van Van den Heuvel Motorsport. Hij viel toen in de rally uit maar startte later weer in de Zeebodemshortrally waar hij met de volle winst naar huis ging. In het weekend van 6 mei won hij dus op Gran Canaria de ERC 2 klasse. Hij was heel blij met dit resultaat en gaf zijn Europese campagne een goed begin.

Voorlopige uitslag 60e Rallye Islas Canarias
1 Alexey Lukyanuk-Alexey Arnautov (RUS) Ford Fiesta R5 2h05m51.8s
2 Kajetan Kajetanowicz-Jarek Baran (POL) Ford Fiesta R5 +57.2s
3 Bruno Magalhães-Hugo Magalhães (PRT) ŠKODA Fabia R5 +1m03.6s
4 Iván Ares-José Pintor (ESP) Hyundai i20 R5 +1m15.4s
5 Luis Monzón-José Carlos Deniz (ESP) Ford Fiesta R5 +1m28.7s
6 José María López-Borja Rozada (ESP) Peugeot 208 T16 +1m33.8s
7 Cristian García-Eduardo Gonzalez (ESP) Ford Fiesta R5 +1m41.4s
8 Sylvain Michel-Jérôme Degout (FRA) ŠKODA Fabia R5 +1m43.7s
9 Bryan Bouffier-Denis Giraudet (FRA) Ford Fiesta R5 +2m23.2s
10 Marijan Griebel-Stefan Kopczyk (DEU) ŠKODA Fabia R5 +2m37.1s
26 Timo van der Marel-Rebecca van der marel (NL) Opel Adam R2 + 12:48,8

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet