WRC

Rally WRC Argentinië: Nipte zege voor Neuville

Op de eerste dag bouwde Elfyn Evans een mooie voorsprong op. Op zaterdag liep het niet helemaal lekker maar hij kon de voorsprong vasthouden, maar van de minuut die hij had waren nog maar ruim elf seconden over. Zondag stonden er nog drie proeven op het programma, kon hij die voorsprong vast houden of zou Neuville genadeloos toeslaan?

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

neuville Finale2 Op het allerlaatste moment komt Neuville uit de schaduw van Evans en wint in Argentinië

Op de eerste passage van El Condor, de eerste zondagochtend proef, liep het niet helemaal lekker voor de Welshman. "In het eerste deel van de proef werkten de remmen niet goed," verklaarde Evans. "Op miraculeuze wijze waren ze even verderop weer helemaal goed." Later zou blijken dat nieuwe remblokken niet helemaal goed gemonteerd waren. Kennelijk zijn ze onderweg in de goede stand geschoten en werkten ze weer naar behoren. Maar Neuville had daar uiteraard geen boodschap aan en incasseerde graag 2,5 seconde. Waarmee hij nog maar negen seconden hoefde goed te maken. Ott Tänak bewees weer eens dat de Ford toch wel een goede auto is door de proef te winnen. Neuville was tweede en Evans derde.

20170053693GM
Het ging op het scherpst van de snede maar dat was nèt niet genoeg voor Evans.

Mina Clavero
Deze roemruchte proef vormde over ruim 22 kilometer het tweede voorgerecht van zondagmorgen. Neuville was de snelste man en pakte 8,5 seconde op tweede man Evans. In een puur man tot man gevecht had de Belg een gevoelige stoot uitgedeeld. Nog 0,7 seconden scheidden hem van de overwinning en nog een proef om die achterstand in te halen.

El Condor PowerStage
Het hoofdgerecht van zondag was de tweede run van El Condor maar nu als PowerStage. Deze afsluitende proef heeft een reputatie. Ook vorig jaar moest de beslissing hier vallen en vorig jaar trok een Hyundai aan het langste eind. Toen was het Hayden Paddon die zijn eerste overwinning aan zijn CV kon toevoegen. Het werd een zenuwslopend uurtje voor alle fans maar vooral voor de twee heren in kwestie. Na Ogier en Tänak was Neuville de volgende rijder die als snelste over de proef ging. De Belg parkeerde zijn auto bij de finish en wist dat zijn tegenstander onderweg was. Bij de eerste tussentijd was Evans drie seconden sneller dan Neuville. De Belg had nauwelijks nagels meer toen de Welshman over de streep kwam. Als tweede, op 1,3 seconde. Neuville sprong een gat in de lucht. Na 18 loodzware proeven over 357,59 kilometer won hij met een verschil van 0,7 seconde. Elfyn Evans had van proef 2 t/m 17 de leiding niet uit handen gegeven, maar moest op de laatste proef het hoofd buigen, met ere, dat wel; hij heeft gestreden voor wat hij waard was, maar een klein foutje waarbij hij een bruggetje raakte, kostte hem net de overwinning.

TGR 0098
Latvala en Toyota doen nog steeds mee om de knikkers en behield dankzij zijn vijfde plek de tweede plek in de tussenstand vor de rijders.

De achtervolgers
We zouden het bijna vergeten, er waren weliswaar niet heel veel deelnemers maar er waren er natuurlijk meer dan de top 2. Ott Tänak kwam binnen op de derde plaats en zorgde daarmee voor dat M-Sport voor de derde keer een dubbel podium bereikte. Sebastien Ogier voelde zich de hele wedstrijd niet op zijn gemak in de auto. Er was iets niet goed in de manier waarop de auto reageerde. "Dat moeten we grondig uitzoeken," aldus de man op plek vier, die nog steeds aan de leiding gaat in de strijd om het rijders kampioenschap. Jari-Matti Latvala werd vijfde en behield daarmee zijn tweede plek bij de rijders. Craig Breen kwam als 15e over de finish maar werd door zijn team vlak voor het parc fermé uit de strijd gehaald zodat hij in de komende wedstrijden optimaal gebruik kan maken van de beschikbare reserve onderdelen. Na het uitvallen van Meeke (twee keer!) was het voor Citroën een wedstrijd om snel te vergeten. Net als alle anderen kijken ze dan ook uit naar de volgende wedstrijd die over ruim twee weken in Portugal wordt verreden.

unnamed 8
Argentinië, een wedstrijd om heel snel te vergeten in het Citroënkamp.

Uitslag YPF Rally Argentina 2017
1. T. Neuville-N. Gilsoul Hyundai i20 Coupé WRC 3:38:10.6
2. E. Evans-D. Barritt Ford Fiësta WRC 17 +0.7
3. O. Tanak-M. Jarveoja Ford Fiësta WRC 17 +29.9
4. S. Ogier-J. Ingrassia Ford Fiësta WRC 17 +1:24.7
5. J. Latvala-M. Anttila Toyota Yaris WRC +1:48.1
6. H. Paddon-J. Kennard Hyundai i20 Coupé WRC +7:42.7
7. J. Hanninen-K. Lindstrom Toyota Yaris WRC +11:16.9
8. D. Sordo-M. Marti Hyundai i20 Coupé WRC +14:44.1
9. M. Ostberg-O. Floene Ford Fiësta WRC 17 +15:11.3
10. P. Tidemand-J. Andersson Skoda Fabia R5 +17:32.1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet