Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BRC

Rally – BRC: Verschueren loopt uit in TAC Rally

Na twee wedstrijden is Vincent Verschueren de trotse koploper in Belgian Rally Championship. De Oost-Vlaming was tot nu toe het meest constant, maar is nog altijd op zoek naar zijn eerste BRC zege, zou het hem in de TAC Rally lukken?

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: BRC Media (PR)

BERC TAC-3 Leider in het BRC, Vincent Verschueren, is op jacht naar zijn eerste overwinning. 

Dramatische start Abbring
In eerste instantie stond de TAC Rally niet op het programma van Kevin Abbring maar in de aanloop naar het evenement kwam het nieuws naar buiten dat de Nederland toch zou gaan starten. Op de snelle proeven zou het moeilijk worden om de Skoda's van Verschueren en Princen weerstand te bieden, maar na zijn uitval in Spa zijn de punten hard nodig.

Abbring's wedstrijd eindigde echter al voor hij goed en wel begon. "We hadden voor de wedstrijd nog een korte test gedaan en alles leek in orde. Op het startpodium begaf de waterpomp het echter. We hadden daar bij de test niets van gemerkt, maar zoiets kan ineens gebeuren. Als je daarmee doorrijdt rijdt de motor kapot dus we wisten al meteen dat het einde verhaal was." Zo kon Abbring dus weer huiswaarts, nog voordat hij ook maar één kilometer op snelheid had gereden.

Princen komt toch
Voor Kris Princen had zijn uitval tijdens de Spa Rally veel grotere gevolgen. Princen moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd en had te kampen met enkele botbreuken. Een week voor de wedstrijd kwam het bevrijdende woord van de medische staf: Princen mocht starten. Hij heeft nog steeds te kampen met een gebroken rib en probeert het gebroken bot middels een harnas en een flinke hoeveelheid tape op zijn plek te houden. Een pijnstillende spuit doet vervolgens de rest, hoewel Princen na iedere boucle opnieuw aan de pijnstillers moet, kan hij toch starten.

Ondanks zijn blessure doet Princen goed vooraan mee. Na de exit van Abbring was direct duidelijk dat de strijd om de overwinning een een-tweetje zou worden tussen Princen en Verschueren. Hoewel Princen het naar omstandigheden knap doet mist hij toch net dat beetje extra om het Verschueren echt lastig te maken.

BERC TAC-2
Er is meer voor nodig dan een gebroken rib om Kris Princen van de rallypaden te houen. 

Verschueren grijpt de leiding
Ondanks het kranige verweer van Princen pakt Verschueren 's-morgens direct een voorsprong. Verschueren moet als leider in het kampioenschap als eerste starten, wat een nadeel is op de stoffige wegen rondom Tielt, maar dat lijkt hem weinig te deren. Na de eerste boucle leidt de Skoda-piloot met zo'n vijftien seconden ten opzichte van merkgenoot Princen.

Achter de kemphanen vooraan is het verrassend Bert Cornelis die de derde plek voor zich opeist. Cornelis is een streekrijder die niet het volledige kampioenschap rijdt maar ontpopt zich als 'best of the rest'. Op proef zes gooit een defecte servopomp echter roet in het eten. Het team heeft geen vervangend materiaal bij zich en ziet zich genoodzaakt de strijd te staken.

BERC TAC-4
Na een sterke start moest Bert Cornelis helaas vanaf een podiumplek de strijd staken. 

Princen blijft bij
Het gat tussen Verschueren en Princen loopt in de middag niet verder op en naar mate de wedstrijd knabbelt Princen langzaam maar zeker zijn achterstand weg. Van zijn blessure heeft hij gelukkig weinig last "Ik moet regelmatig pijnstillers nemen omdat ze maar vier uur werken en dan begin ik het echt weer te voelen, maar onderweg heb ik eigenlijk nergens last van."

Verschueren voor het eerst
De charge van Prince komt echter te laat. Het gat naar Verschueren krimpt wel, maar niet snel genoeg. Aan het eind van de rit heeft Verschueren nog precies acht seconden over en kan tot zijn grote vreugde zijn allereerste BRC-zege bijschrijven. "Het is fantastisch om hier te winnen!" Jubelt hij na afloop. "Dit is niet echt een thuisrally, maar het is wel de rally die het dichtst bij mijn huis wordt verreden, dus er zijn veel familieleden en vrienden om te supporteren. Dat maakt het wel extra mooi om hier mijn eerste BRC wedstrijd te winnen." Hoewel Verschueren een uiterst comfortabele positie in het BRC klassement heeft ingenomen wil hij van een eventuele titel nog niets weten. "We zijn pas drie van de negen wedstrijden bezig he, laten we niet op de zaken vooruit lopen. Met een eventueel kampioenschap ben ik nog helemaal niet bezig."

BERC TAC-5 Het werd op het einde nog spannend, maar Verschueren pakt zijn eerste BRC zege.

Achter Verschueren en Princen pakt Tim van Parijs de derde plaats in zijn machtige Porsche. Met zijn achterwielaandrijving kan de Porsche de R5's op snelheid niet kloppen, maar qua spektakel doen de auto's, en zeker hun geluid, volop op mee om de harten van de fans. Good-old Paul Lietaer is oppermachtig bij de Historics en zet zijn brullende Subaru Legacy RS uiteindelijk net naast het algemene podium op een vierde plaats algemeen.

BERC TAC-1
Achterwielaandrijving + een flinke bak vermogen = spektakel

Uitslag TAC Rally:
1. Verschueren – Hostens Skoda Fabia R5 1.32.19,7
2. Princen – Kaspers Skoda Fabia R5 +8,0
3. van Parijs – Heyndrickx Porsche 997 GT3 +3.41,5
4. Lietaer – Noppe Subaru Legacy RS +3.49,3
5. Geussens – Cuvelier Ford Fiesta R5 +3.54,1
6. Kenis – Vanoverschelde Mini Cooper S2000 1.6T +4.24,6
7. van Woensel – Vandeputte Porsche 997 GT3 +4.27,6
8. Allart – Fernandez Skoda Fabia R5 +4.28,2
9. Tanghe – Tanghe Porsche 997 GT3 +4.49,2
10. Parmentier – de Waele Ford Fiesta R5 +5.56,8
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet