BRC

Rally – BRC: Cherain wint knotsgekke Spa Rally

Een verrassend snelle Koreaan, Hollands glorie, een rollende prins en water, heel veel water. Zomaar een paar ingrediënten van de Spa Rally, die dit weekend van begin tot eind boeide.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR Belgian Rally Championship

ASN Spa-7

spmahcrocnarF-apS
U leest het goed. Op vrijdagavond staan er twee klassementsproeven op het programma die beide twee keer verreden worden. De eerste proef draagt een in de autosport beruchte naam, Eau Rouge. Deze glooiende bochtencombinatie aan het begin van het circuit Spa-Francorchamps onderscheidt in de Formule 1 en diverse andere raceklassen al jaren de mannen van de jongens. Voor rallyrijders kan de uitdaging natuurlijk niet groot genoeg zijn en dus besloot de organisatie het nog iets spannender te maken. Onze landgenoot Kevin Abbring kijkt er voor de wedstrijd naar uit "Het komt niet vaak voor dat je Eau Rouge tegengesteld kan rijden in competitie!" Niet alleen voert de rally dus over wellicht de meest uitdagende circuitbochten ter wereld, ze doet dat ook nog eens tegengesteld. Om de zaken nog verder op scherp te zetten start de tweede doortocht rond half tien 's-avonds, als de duisternis is ingezet.

Abbring domineert
Vrijdagavond staat er geen maat op Kevin Abbring. Onze landgenoot schiet werkelijk uit de startblokken en staat na slechts twee proeven al ruim 23 seconden los van de rest. Kris Princen doet iets terug op proef drie, maar de laatste proef van de avond is opnieuw een prooi voor Abbring die met opvallend grote verschillen proeven weet te winnen. Aan het eind van de dag zit hij op rozen, met ruim een halve minuut voorsprong.
Chewon Lim, Abbring's teamgenoot bij Hyundai (Abbring rijdt in België voor Peugeot maar staat officieel nog steeds onder contract bij Hyundai Motorsport), benut zijn circuitervaring optimaal en zit goed van voren mee. In zijn tweede wedstrijd met een R5 nestelt de Koreaan, bijgestaan door Martijn Wydaeghe, zich op de derde stek.

ASN Spa-3
Abbring en Lim laten op vrijdagavond beide hun kwaliteiten zien

Commotie
Naast de sensationele opening van Abbring staat de vrijdagavond ook bol van de commotie. Kris Princen wordt een gele vlag getoond waarna hij de proef langzaam afwerkt en ruim twee minuten verliest. Bij nader inzien blijkt de gele vlag discutabel en uiteindelijk wordt besloten Princen de verloren tijd terug te geven. Een andere favoriet voor de eindzege, Vincent Verschueren verslikt zich op de eerste proef van de wedstrijd direct in de rundkurs op Spa, hij rijdt een rondje teveel en levert drie minuten in.

ASN Spa-8
Verschueren gaat op de eerste proef in de fout maar knokt zich toch nog terug tot in de punten.

Princen voert de druk op
Op zaterdag is het Princen die uit de startblokken schiet. De Belg besluit met nog een lange weg te gaan de aanval op Abbring te openen en is daarin succesvol. Hij wint de proef en pakt direct 18 seconden terug op Abbring, die tijd verliest met een spin. Abbring is dus gewaarschuwd, hij moet het koppie erbij houden in de verraderlijk natte omstandigheden. Op de twee volgende proeven slaat hij terug met twee snelste tijden en doordat Princen een kleine foutje maakt groeit zijn voorsprong weer naar driekwart minuut.

ASN Spa-5
Op zaterdag opent Princen de jacht op Abbring.

Abbring in de fout
Op de achtste proef, de beruchte Clementine, neemt de druk op Abbring weer toe als Princen in één klap 23 seconden inloopt. In een poging om na de daaropvolgende servicepauze weer orde op zaken te stellen gaat het helemaal mis voor Abbring. In een scherpe bocht breekt zijn Peugeot te ver uit waardoor hij met zijn achterwiel naast de baan belandt. Hier raakt hij iets wat zijn achterwielophanging beschadigt. Abbring strompelt nog wel verder maar het is dan eigenlijk al duidelijk dat zijn wedstrijd erop zit, de gehavende Peugeot kan niet meer verder.

ASN Spa-2
Het gaat op zaterdag mis voor Abbring.

Princen op rozen
Na de exit van Abbring zit Kris Princen op rozen. Hij ligt driekwart minuut voor Cedric Cherain en lijkt op weg naar zijn tweede zege van het seizoen. Aangezien Abbring geen punten scoort, kan Princen een hele belangrijke slag slaan in de strijd om de Belgische titel. Cedric Cherain rijgt na de exit van Abbring een serie proevenwinsten aaneen, het is duidelijk dat Princen van het gas af is en de wedstrijd wil consolideren. Dat lukt vrij goed, voor de laatste proef is zijn voorsprong teruggelopen tot 20 seconden, nog altijd een comfortabele marge.

ASN Spa-6
Princen zit op rozen, tot ook hij zich verslikt in de Clémentine.

La Clémentine
Het is een begrip in de Belgische rallysport, de Clémentine. Een van de mooiste proeven van het land, maar ook een van de moeilijkste, en zeker een die veel slachtoffers eist. Dit jaar was het de beurt aan Kris Princen. Om onverklaarbare reden nam hij, met een voorsprong van twintig seconden, op de slotproef van de wedstrijd toch te veel risico. Het resulteerde in een zware crash waarbij de Skoda Fabia op zijn dak eindigde. Uit voorzorg werden Princen en navigator Peter Kaspers zelfs naar het ziekenhuis vervoerd voor een check-up, met enkele botbreuken kwamen ze er naar omstandigheden nog goed van af. Door deze dure fout van Princen ging Cherain er plots zeer verrassend met de overwinning vandoor en blijft de spanning in het Belgisch kampioenschap behouden.

ASN Spa-1
Als een duveltje uit een doosje greep Cherain op de laatste proef de overwinning. 

Uitslag Spa Rally
1. Cherain-Delmelle Citroen DS3 RRC 1.55.21,4
2. Benoit-Fernandez Skoda Fabia R5 +6.02,0
3. Verschueren-Hostens Skoda Fabia R5 +7.07,1
4. Fumal-Louette Citroen DS3 R5 +7.46,1
5. Bouvy-Hottelet Porsche 997 GT3 +8.46,6
6. Claerhout-Vandeputte Porsche 997 GT3 +12.33,6
7. Bouard-Delhaye Citroen DS3 R3T +14.32,5
8. Delhez-Bollette Opel Adam R2 +14.56,7
9. Duez-Leyh Porsche 997 GT3 +16.28,8
10. Delhaye-Gully VW Golf III Kit-car +18.50,1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet