Open Nederlands Rally Kampioenschap

Rally ONRK: Zuiderzeerally: Onverwachte zege voor Kobus

Lang zag het ernaar uit dat Jasper van den Heuvel als winnaar over de streep zou komen in de Zuiderzeerally. Als je tijden bij elkaar optelt heeft hij ook het winnende totaal. Maar helaas ging er iets fout bij het inklokken voor de hergroepering voor de laatste boucle. De sport commissarissen kregen een rapport van een bij de tijdcontrole aanwezig official. Op basis van deze gegevens gaven zij de equipe een minuut straftijd wegens te vroeg inlokken bij een tijdcontrole. Een zure beslissing voor het tot dan winnende team. Maar het reglement schrijft bepaalde zaken voor. En hier was sprake van een zondeging tegen dat reglement en dus waren de sportcommissarissen onverbiddelijk. Hermen Kobus profiteerde, al was het niet van harte. "Zo wil je de wedstrijd niet winnen," zei hij na afloop.


ASN Kobus actie-3
Hermen Kobus was uiteindelijk de snelste man in de polder

Tekst: Harry van Veenendaal

Foto: Rally-eMag/ Steven van Veenendaal

Dominant

De hele wedstrijd werd dus gedomineerd door de oudste van de twee broertjes Van den Heuvel, Maar liefst tien van de 13 proeven wist hij op zijn naam te brengen. In een van de ochtendproeven schoot hij nog even van het rechte pad, maar hij kon de rap naderende sloot behendig vermijden. Verder maakte de equipe geen fouten tot het veel besproken inklok moment.

R5 strijd
Toch leverde zich vlak achter van den Heuvel een leuke strijd op. Aanvankelijk mengde Bob de Jong zich nadrukkelijk in die strijd. Een vermeend probleem met zijn handrem bleek echter ernstiger: een differentieel had het begeven waardoor hij moest opgeven. Dat betekende niet dat de spanning wegviel. Christian Riedemann, Hermen Kobus en in mindere mate ook Joakim Grahn maakten het elkaar in respectievelijk een Peugeot 208 T16, een Skoda Fabia en een Ford Fiësta allen in R5 uitmonstering het leven zuur. In de slotfase moest de Zweedse Fiësta rijder afhaken omdat hij op een stoeprandje op de beruchte Nagelerwegproef een velg verspeelde. Kobus liep weg maar Riedemann ("Ik ben hier alleen om te testen.") ging er toch nog even voor zitten en won de laatste proef maar dat was niet genoeg. Kobus bleef hem voor. "We zien elkaar weer in Sulingen," beloofde Riedemann zijn Nederlandse rivaal.

FIA Benelux Trophy
In de FIA Benelux Trophy deed Kobus ook goede zaken, want daar versloeg hij zijn directe tegenstanders. Dat zelfde gold voor Gert Jan Kobus. Hij versloeg zijn Deense rivaal Carsten Jensen in de kleinere klasse en scoorde bovendien maximaal in het juniorenklassement.

Einduitslag Zuiderzeerally 2017

1. Hermen Kobus Skoda Fabia R5 1:02:15.9
2. Christian Riedemann Peugeot 208 T16 +13.1
3. Jasper vd Heuvel Mitsubishi Lancer Evo X +34.8
4. Jim vd Heuvel Mitsubishi Lancer Evo X +1:07.1
5. Steen Andersen Mitsubishi Evo X +3:20.8
6. Martin Van Iersel Mitsubishi Lancer Evo X +3:41.7
7. Gerben Brouwer Audi Quattro S2 +3:46.9
8. Coen Vink Subaru Impreza 555 +4:33.3
9. Henk Bakkenes Mitsubishi Evo X +4:52.5
10. Marco Schapers Mitsubishi Lancer Evo X +5:05.5

Klassement FIA Benelux Trophy
1. Hermen Kobus Skoda Fabia R5 1:02:15.9
2. Christian Riedemann Peugeot 208 T16 +13.1
3. Jim vd Heuvel Mitsubishi Lancer Evo X +1:07.1
4. Henk Bakkenes Mitsubishi Evo X +4:52.5
5. Gert-Jan Kobus Ford Fiesta R2 1:10:26.2
6. Carsten Jensen Renault Clio R3T 1:11:40.6
7. Joakim Grahn Ford Fiesta R5 1:16:59.5

Niet geklasseerd in Trophy
- Tibor Érdi jr. Mitsubishi Lancer Evo X
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet