WRC

Rally WRC Mexico: Meeke wint (toch nog)

De Rally van Mexico begon heel hectisch, het einde van de rally paste daar goed bij. Meeke ging van de weg, maar won toch...

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

GM2017003320 Kris Meeke kan het nog bijna niet geloven, maar hij heeft gewonnen

Met nog twee proefjes te gaan had Kris Meeke een riante voorsprong van ruim 30 seconden. Op de eerste proef van zondagmorgen pakte hij daar nog een bijna 7 seconden bij. Kortom met een gerust hart kon hij de afsluitende PowerStage rijden. Dat ging goed tot een kleine kilometer voor de finish. Een hobbel in de weg na een jump bracht de C3 uit balans. In de volgende lange bocht naar rechts kwam de auto daardoor te ver naar buiten uit. Meeke schoot vervolgens door een hek en bevond zich op een parkeerplaats. Even was hij de kluts kwijt, en reed hij op hoge snelheid tussen de geparkeerde auto's door. Het was uiteindelijk navigator Paul Nagle die een ander gat in de heg zag. Met wilde gebaren dirigeerde hij Meeke naar deze provisorische uitgang. Met allerlei lint achter zich aan slepend en met een lekke band kon hij de laatste 750 meter van de rally afleggen. Daar werd hij ontvangen door de wachtende rijders die alles op een groot scherm hadden zien gebeuren. "Hij is eraf," zagen we Neuville zeggen met zijn handen in zijn haar. Ogier stond met zijn rug naar het beeld en vroeg meteen: "wat is er, wat is er..." Op dat moment kwam de Citroën over de finish. Paul Nagle stond al bijna op het dak maar moest terug komen om Meeke ervan te overtuigen dat ze gewonnen hadden. Op het dak van de auto keek Meeke naar de lucht en wees omhoog. "Hij heeft me gered," riep hij, waarschijnlijk bedoeldehij Colin McRae, zijn vroegere leermeester.

JR2017003115
Sebastien Ogier werd tweede, maar moet nog even wachten op eenonderzoek naar zijn versnellingsbak


Drie verschillende auto's
Voor het kampioenschap is deze overwinning een mooie twikkleing. In elk van de drie tot nu toe gereden rally's was er een andere winnaar. Alle merken, behalve Hyundai hebben nu een wedstrijd gewonnen. Gelukkig voor het Koreaanse merk stond Thierry Neuville deze keer wel op het podium. 

2017MEXICO HEM 296
Deze keer geen ongeplande uitstapjes voor Thierry Neuville

Staartje?
Hiermee werd de opwindende rally van Mexico afgesloten, maar naar later bleek kan de wedstrijd nog een staartje krijgen. Pas heel laat kwam het bericht dat het parc fermé geopend mocht worden. Op dat moment stond de auto van Ogier nog bij de technische keuring. Het bulletin meldde dat het parc fermé weliswaar geopend was maar dat de wagens die nog bij de technische keuring stonden (dat was alleen nog nummer 1, de auto van Ogier) en de nummers 2,3 en 37 (dat waren de andere Fords) nog niet werden vrij gegeven. Naar later bleek is de versnellingsbak van Ogier verzegeld en wordt die opgestuurd naar Europa voor verder onderzoek. De uitslag is uiteindelijk officieel vast gesteld, maar zou dus in een later stadium kunnen worden herzien.

TGR 0088
Na de goede uitslagen in het begin, moet Toyota nu iets toegeven, Latvala en Hänninen eindigen respectievelijk op plaats 6 en 7.

Einduitslag

1 Kris Meeke/Paul Nagle (Citroen C3 WRC) 3h22m04.6s
2 Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +13.8s
3 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +59.7s
4 Ott Tanak/Martin Jarveoja (Ford Fiesta WRC) +2m18.3s
5 Hayden Paddon/John Kennard (Hyundai i20 Coupe WRC) +3m32.9s
6 Jari-Matti Latvala/Miika Anttila (Toyota Yaris WRC) +4m40.3s
7 Juho Hänninen/Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) +5m06.2s
8 Dani Sordo/Marc Marti (Hyundai i20 Coupe WRC) +5m22.7s
9 Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +8m41.8s
10 Pontus Tidemand/Jonas Andersson (Skoda Fabia R5) +10m51.9s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet