WRC

Rally WRC Mexico: Meeke leidt!

Vergeleken met de eerste dagen in de rally van Mexico was de zaterdag een 'rustig' dagje. Hoewel Stéphane Lefebvre en Lorenzo Bertelli. Zij raakten beide van de weg en moesten de strijd staken. De strijd in de top spitste zich toe tussen Kris Meeke en Sebastien Ogier. De andere rijders leken in een eigen wedstrijd te zitten.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

unnamed 7 Het hele weekend was Kris Meeke de te kloppen man, de winst ligt nu voor het grijpen.

De achterstand die Ogier de eerste dagen had opgelopen Ogier begon met ruim 20 seconden. Aan het begin van de zaterdag groeide die, ondanks twee snelste tijden, uiteindelijk naar ongeveer 10 seconden. Die tien tellen komen bijna geheel voor rekening van een spin op proef 13. De Franse Fordrijder verklaarde eieren voor zijn geld te kiezen en niet meer aan te vallen. "Een tweede plek met 18 punten is een goed resultaat hier en Meeke is gewoon te snel voor mij".

AL2017003179 OGIER
Sebasten Ogier gaat voor de tweede plaats. "Meeke is gewoonweg te snel," zei hij.

In de 'andere wedstrijd' manifesteerde vooral Sordo zich, hij reed een aantal snelste tijden maar zijn achterstand is door de problemen op zaterdag te groot om in de strijd om de top mee te doen en hij moet voorlopig genoegen nemen met 8e plek. De Hyundai's hebben geen last meer gehad van het probleem dat alle drie de auto's trof. Een verstopte benzine filter bleek een ongestoorde brandstof toevoer te blokkeren. Maar op zaterdag ging alles weer naar wens en kon Neuville opklimmen naar een podium positie. Teamcollega Paddon hengelde een voorlopige vijfde binnen. Tussen de twee Hyundai's van Paddon en Sordo stonden de twee Toyota's. Ondanks dat Hänninen zich verre van fit voelde reed hij toch een goede wedstrijd, maar uiteindelijk bleef teammaatje Latvala hem marginaal voor.

2017MEXICO AUS 058
Thierry Neuville kwam al verder dan de vorige twee evenementen. Zonder Rally 2 haalde hij de finaledag. Zijn voorlopige derde plek zal hij dus proberen vast te houden. 

Zondag staan er nog twee proeven op het programma. Bij elkaar net geen 55 kilometer. De 30 seconden voorsprong van Meeke zouden voldoende moeten zijn om de winst binnen te slepen. Maar de ontknoping is pas op zondagavond (Nederlandse tijd) op de Derramadero Power Stage. Deze laatste proef wordt, zoals altijd, live uitgezonden op WRC+ vanaf 19:00 uur.

Toyota-0130
Juho Hänninen was niet fit en verloor een plekje. Teamgenoot Latvala had het in Mexico ook moeilijk.

Voorlopige tussenstand
1. Meeke / Nagle (Citroën C3 WRC) 2:47:33.3
2. Ogier / Ingrassia (Ford Fiesta RS WRC) +30.9
3. Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +1:10.5
4. Tanak / Jarveoja (Ford Fiesta RS WRC) +2:12.6
5. Paddon / Kennard (Hyundai i20 WRC) +3:25.5
6. Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) +4:32.6
7. Hänninen / Lindstrom (Toyota Yaris WRC) +4:32.9
8. Sordo / Marti (Hyundai i20 WRC) +5:16.1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet