WRC

Rally WRC Australië: Felle strijd om plek 2

In de Rally van Australië woedt een hevige strijd om de tweede plek. Dat gaat niet om de tweede plek in de wedstrijd maar vooral om de zilveren plek in het kampioenschap. Thierry Neuville heeft de beste papieren want hij heeft een voorsprong van 14 punten bij de start van de seizoensfinale. Andreas Mikkelsen ligt nu nog derde maar is niet van plan plek twee zomaar uit handen te geven. Zijn ambities zijn dan ook hoog. Hij wil winnen. Voor zijn eigen resultaat maar ook voor zijn werkgever Volkswagen omdat haar vier jaar durende succesverhaal in het WRC tijdens de rally van Australië aan een eind zal komen.

ASN AUS Mikkelsen
Andreas Mikkelsen op zoek naar punten voor het rijderskampioenscahp


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Na een dag voluit rijden blijkt dat de twee voornaamste strijders aan elkaar gewaagd zijn. Mikkelsen is iets sneller maar kan zich nog niet ver genoeg los maken van zijn rivaal. Bovendien ligt Sebastien Ogier ook no steeds op de loer. Zijn startpositie maakt het hem niet makkelijk, want bij onze tegenvoeters is het nu zomer en de gravelpaden liggen er dan ook nogal stoffig bij. Een toplaag met veel losliggend grit dus. Aan Ogier de taak dat weg te vegen. Voor Neuville is dat wel iets beter maar nog niet ideaal want hij start als tweede. Gelukkig start Mikkelsen als derde dus het nadeel voor Neuville ten opzichte van Mikkelsen is niet zo groot. De derde Volkswagen man Jari Matti Latvala moet al vroeg afhaken als hij door een onzachte aanraking met een brug enigszins kreupel zijn weg moete vervolgen. Hoewel het euvel halverwege de dag wordt gerepareerd kijkt hij toch aan tegen een achterstand van zo'n acht minuten.

ASN AUS Neuvillle In de slag met Mikkelsen trekt Neuville voorlopig nog aan het langste eind. Maar er zijn nog twee dagen te gaan.


Een middagje Ogier
Het eerste rondje van vijf proeven wordt overtuigend gewonnen door Mikkelsen. Hij wint vier van de vijf proeven en Paddon schrijft één proef op zijn naam. Hayden Paddon volgt op 14 seconden en Ogier volgt op twintig tellen als derde. Neuville is vierde en is daarmee virtueel nog net tweede in het kampioenschap. Na de service gaat Mikkelsen nog even door en wint ook de volgende proef maar dan vindt Neuville het welletjes en pakt de volgende proef. Nu de wegen enigszins schoon zijn mengt Ogier zich ook weer volop in het gevecht en wint de laatste vier proeven van de vrijdag. Het resultaat is nu dat Mikkelsen aan de leiding gaat, gevolgd door Ogier op ruim 15 tellen en Neuville op ruim 22 tellen. Vlak achter hem ligt teamgenoot Paddon op een dikke seconde. Volop spanning dus no om de inzet van dit weekend: plek 2 in het rijderskampioenschap.

Tussenstand na dag 1 in de Kennards Hire Rally Australia:

01 Mikkelsen (VW Polo R WRC) 57m 16,7s
02 Ogier (VW Polo R WRC) +15,4s
03 Neuville (Hyundai NG 120 WRC)+22.5
04 Paddon (Hyundai NG 120 WRC) +23.7s
05 Østberg (Ford Fiësta RS WRC) +38.8s
06 Camilli (Ford Fiësta RS WRC) +46.6s
07 Sordo (Hyundai NG 120 WRC)+50.2s
08 Tänak (Ford Fiësta RS WRC) +1m 30.6s
09 Lappi (Skoda Fabia R5) +2m 20.3s
10 Bertelli (Ford Fiësta RS WRC) +2m 24.7s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet