WRC

Rally WRC Wales-GB: Slagveld in Wales

Hoewel het de laatste dagen droog was zorgde een aanhoudende motregen er vrijdagochtend vroeg voor dat  de Wales proeven van vrijdag kletsnat waren. Bovendien klaagde de rijders dat er met name op de eerste proef, Myherin, veel mist hing waardoor het zicht op sommige plaatsen bijna nul was.

Vrijdag Ogier-4
Ondanks een overdadige hoeveelheid modder gunde Ogier zijn concurrenten slechts een blik op de achterkant van zijn Polo

Teskt: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal (Rally-eMag)

Ogier had deze keer dus in ieder geval geen last van stofvegen hooguit van moddervegen. Hij declasseerde bijna het hele veld door de eerste drie proeven te winnen was Tänak luttele seconden sneller maar op de volgende drie proeven was hij weer de snelste. Neuville troeft hem op de laatste proef nog af maar de 0,7 seconde die dat oplevert maakt voor het geheel niet veel uit. Het resultaat aan het einde van de dag? De regerend en nieuwe wereldkampioen leidt in Wales met meer dan een halve minuut.

Vrijdag Tanak-1
Ott Tänak was de enige die het ritme van Ogier nog enigszins kon volgen, toch verloor hij meer dan een halve minuut.

Problemen
Problemen waren er genoeg. De eerste uitvaller was Kevin Abbring. Op proef 1 schoot plotseling een band van de velg en werd hij passagier in zijn eigen auto. Na een spin belandde hij in een greppel waar hij niet uit kon komen. Dat was het einde van zijn dag 1. Op zaterdag zal hij weer starten hopelijk nu met wat meer succes.

Voor Jim van den Heuvel ging het helaas niet veel beter. Nog voor de ochtend loop was afgelopen kwam hij zonder brandstof tot stilstand. "Ik Bgrijp niet wat er aan  de hand was. Misschien is er een fout gemaakt bij het tanken of misschien is de mapping verkeerd. Maar alles werkt tenminste weer. We  kunnen zaterdag dus weer starten. Wat ik wel heel vervelend vond was dat ikk de hele dag op de proef heb moeen wachten. Ik was helemaal doorweekt. Maar het heeft tien uur geduurd voor de organisatie me kwam ophalen," aldus onze landgenoot. "Ik zal vanavond maar een extra aspirientje nemen anders ben ik morgen ziek."

Aandrijfassen en andere zaken
Bij Volkswagen waren er bij twee auto's problemen met de aandrijfassen. Eerst was Mikkelsen het slachtoffer en later Latvala. Zij konden hun weg vervolgen maar op de bochtige en glibberige proeven misten zij de aandrijving op twee wielen toch wel. Voor Craig Breen ging het in het begin van de middag mis. Op Myherin rolde hij zijn Citroën uit de wedstrijd.

Stand na dag 1:

01 Ogier (VW Polo R WRC) 1h 44m 31.2s
02 Tänak (Ford Fiesta RS WRC) +37.3s
03 Neuville (Hyundai New Gen i20 WRC) +1m 09.0s
04 Paddon (Hyundai NCw Gen i20 WRC) +1m 12.8s
05 Meeke (Citroën DS3 WRC) +1m 14.8s
06 Sordo (Hyundai New Gen i20 WRC) +2m 07.2s
07 Østberg (Ford Fiesta RS WRC) +2m 37.3s
08 Latvala (VW Polo R WRC) +3m 43.6s
09 Lefebvre (Ford Fiesta RS WRC) +4m 31.6s
10 Camilli (Ford Fiesta RS WRC) +5m 26.0s


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet