WRC

Rally WRC Spanje: De vierde van Sebastien!

Bijna was er sprake van een symfonie. Een rustige opbouw, met een krachtig middendeel en een fraaie finale. Sebastien Ogier dirigeerde de wedstrijd vanaf de start, bouwde langzaam aan zijn voorsprong en bewees wat iedereen al lang wist: Hij is de beste! Hij treedt hiermee in de voetsporen van vooral de andere Sebastien. Loeb wist negen keer de titel te halen. Ogier moet dus nog vijf keer aan de bak maar de superioriteit waarmee zijn wedstrijden afhandelt, zelfs als de regels niet in zijn voordeel zijn verraadt de ware meester. Daar nemen we diep onze pet voor af.

Ogierlaatzijn achterkant zien
Ogier gunde zijn tegenstanders slechts deze blik op zijn auto, won in Spanje en werd weer kampioen!

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto: PR

Op zaterdag was de angel al uit de kampionsstrijd. Andreas Mikkelsen legde zijn Polo op haar kant en verdween van het toneel. Maar het libretto van Ogier schreef voor dat hij zijn Spaanse concurrent in eigen huis moest verslaan. Hij ging dus gewoon door op de ingeslagen weg. Zaterdag pakte hij een voorsprong op Sordo en zondag bouwde hij die gewoon uit. Zaterdagmorgen lag hij nog 17 seconden achter Sordo, zondagmiddag ston hij op het podium met zo'n 17 seconden voorsprong. In anderhalve dag had hij meer dan een halve minuut goed gemaakt op Dani Sordo. Op gravel zou dat niet zo bijzonder geweest zijn maar op de favoriete ondergrond van de Spanjaard is dat niet minder dan een wondertje.

ASN SPANJE-227 Plaatselijke held Dani Sordo deed zijn uiterste best maar moest zijn meerdere erkennen in nieuwe wereldkampioen.

Moeten we nog meer zeggen? Het feit dat Meeke met motorpech kwam te staan, of dat Latvala al vanaf het begin kansloos was. Het deed er allemaal niet toe. Ogier nam de handschoen op hem toegeworpen door Sordo en versloeg hem. Nogmaals een beter bewijs van zijn bijzondere talent was er niet. Met heel veel recht pakte hij zijn vierde titel en we gunnen hem dat hij doorgaat tot hij zijn land- en naamgenoot Loeb heeft geëvenaard. De oppositie zal niet stil zitten en de auto's zijn volgend jaar allemaal nieuw maar we twijfelen er niet aan dat Volkswagen in staat is om een waardige auto voor hun kampioen samen te stellen.

OgierIngrassia
Ogier weet het nog niet helemaal zeker, maar co-piloot Julien Ingrassia heeft het uitgerekend en weet het wel zeker: Vier Keer!

Einduitslag: Rally RACC Catalunya-Costa Daurada-Rallye De España

1. Ogier-Ingrassia VW Polo WRC 3:13:03.6
2. Sordo-Marti Hyundai NG i20 WRC +15.6
3. Neuville-Gilsoul Hyundai NG i20 WRC +1:15.0
4. Paddon-Kennard Hyundai NG i20 WRC +1:27.8
5. Østberg-Floene Ford Fiesta RS WRC +3:24.4
6. Tanak-Molder Ford Fiesta RS WRC +5:24.9
7. Abbring-Marshall Hyundai i20 WRC +7:31.3
8. Kopecky-Dresler Skoda Fabia R5 +9:05.1
9. Tidemand-Andersson Skoda Fabia R5 +9:20.4
10. Breen-Martin Citroën DS3 WRC +9:57.1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet