ERC

Rally – ERC: De druk is er af, Lukyanuk wint

Met de belangrijkste titels reeds vergeven bij de voorlaatste rally in Letland (Kajetanowicz werd Europees kampioen en Marijan Griebel greep de Junioren titel) stond er op Cyprus niet veel meer op het spel dan de eer, en het nodige prijzengeld.

ASN ERC Cyprus edit-1

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: FIA ERC

Jong talent krijgt een kans
Met de titel reeds op zak besloot Kajetanowicz de eer aan de anderen te laten en niet af te reizen naar Cyprus. Het betekende dat Lukyanuk vooral concurrentie zou krijgen van een groep fanatieke jongelingen die door zijn gestoomd vanuit het Junior ERC. Ralfs Sirmacis maakte dit jaar zijn R5 debuut en won direct drie wedstrijden is de gevaarlijkste rivaal voor de Rus maar ook Nikoay Gryazin en Marijan Griebel hebben in R2 materiaal bewezen een aardig potje te kunnen sturen en beschikken op Cyprus over R5 auto's.

ASN ERC Cyprus edit-2
Marijan Griebel mocht als prijs voor het winnen van de Junior ERC titel aantreden in een Skoda Fabia R5.

Prijsvechter
Voor Griebel is het zijn debuut in een R5, een auto waar hij voor de wedstrijd slechts 50 kilometer mee kon oefenen. Zijn deelname was zijn prijs voor het winnen van de Junior ERC Trophy dit jaar. Hij troefde daarbij de Brit Chris Ingram nipt af. Doordat Griebel op Cyprus in een R5 uitkomt grijpt Ingram wel de ERC3 titel voor twee-wiel aangedreven auto's, een schrale pleister op de wonden voor het mislopen van de junioren titel.

Geen druk
Op vrijdagavond wordt de wedstrijd op de eerste proeven in het donker feitelijk al beslist. Sirmacis begint te terughoudend en laat een minuut liggen op Lukyanuk. Ook Gryazin en Griebel kunnen de Rus niet bijhouden, geen schande gezien hun beperkte ervaring in de top auto's. Zijn vroege voorsprong geeft Lukyanuk de mogelijkheid om zijn banden te sparen voor de afsluitende 'Golden Stage' waar een fikse premie te verdienen valt. Met de druk van de kampioenschapsstrijd eraf wint Lukyanuk hem schijnbaar moeiteloos alsmede de wedstrijd en strijkt daarmee €32.000 op.

ASN ERC Cyprus edit-3
Gryazin eindigde de wedstrijd op zijn dak.

Best of the rest
Na een crash van Gryazin mogen Sirmacs en Griebel het uitvechten om de tweede plaats. Opvallend genoeg is het de jonge Duitser die in zijn R5 debuut aan het langste eind trekt en tweede wordt "Het ging erg goed! Ik wil Eurosport bedanken en ben ook tevreden met mijn eigen prestaties. Ik had niet gedacht dat het mogelijk zou zijn om Ralfs te kunnen verslaan dus ik ben erg blij dat ik voor hem kon eindigen!"

Uitslag CNP Asfalistiki Cyprus Rally
1. Lukyanuk – Arnautov Ford Fiesta R5 2.06.55,9
2. Griebel – Winklhofer Skoda Fabia R5 +2.12,2
3. Sirmacis – Simins Skoda Fabia R5 +2.56,0
4. Botka – Szeles Citroën DS3 R5 +6.20,2
5. Demosthenous – Laos Mitsubishi Lancer Evo. IX +7.13,2
6. "Chips Junior" – Chrysostomou Mitsubishi Lancer Evo. IX +9.13,1
7. Zenonos – Christofi Mitsubishi Lancer Evo. IX +9.23,4
8. Savva – Papandreou Mitsubishi Lancer Evo. IX +12.31,8
9. Posedias – "Erikson" Mitsubishi Lancer Evo. X +14.23,3
10. Antoniou – Pieri Mitsubishi Lancer Evo. X +15.25,6
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet