WRC

Rally WRC Frankrijk: Ogier maat te groot voor concurrentie


Sebastien Ogier was er erg op gebrand op de winst op Corsica. Nu wil de Fransman natuurlijk altijd graag winnen maar Corsica stond nog niet op zijn erelijst en dat kan natuurlijk niet vanuit Ogier optiek. Hij was dan ook torenhoog favoriet maar zou hij kunnen winnen?

vw-20161002-4363
Ogier in zijn element 

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR


Consolideren
Het antwoord is natuurlijk volmondig 'ja!' Op vrijdag bouwde hij het fundament, zaterdag bouwde hij rustig verder hoewel Thierry Neuville iets dichterbij gekomen was. Ook het uitvallen van Kris Meeke, die vanwege een verkeerde pace note van de weg ging hielp wel iets maar Ogier bleef de wedstrijd controleren en aan het einde van de dag had hij een redelijk comfortabele voorsprong van 46 seconden.

Finale
De vraag was, wat ging Ogier doen. Zondag moest eerst nog de, met ruim 53 kilometer langste proef van de rally, worden afgehandeld en tenslotte was er nog de PowerStage. Kris Meeke ging voluit. Voor hem stond er weinig op het spel, hij rijdt het kampioenschap niet en de winst was door zijn uitstapje op dag 2 buiten bereik, maar vooral voor zichzelf moest hij toch tonen dat hij bij de toppers hoort. Hij won de lange proef, voor Paddon, Neuville en Sordo. Ogier volgde als vijfde maar liep weinig schade op en kon vol vertrouwen naar de PowerStage rijden. De victorie daar was hem, volgens eigen zeggen, te kostbaar dus hij zou niet aanvallen. Nu weet je het bij Ogier nooit maar hij hield woord, maar erg ingehouden heeft hij zich niet want hij werd derde en kon dus nog een extra WK puntje bijschrijven. Meeke kon drie punten bijschrijven want hij won de PowerStage 0.5 seconde voor Mikkelsen. Daarmee was de strijd gestreden. Ogier won en vergrootte zijn kans op het vierde kampioenschap op rij. Er was een mathematische kans dat hij die titel al op Corsica zou pakken maar dat gebeurde dus niet. Volgende halte Spanje. De mathematische kans dat hij daar de titel grijpt is weer iets groter. Twee derde van die wedstrijd bestaat uit asfalt dus ook daar zal hij niet de hele wedstrijd geplaagd worden door het losse gravel dat hij moet verwijderen voor zijn tegenstanders.

2016011751
Kris Meeke maakte een fot maar was de laatste dag ongenaakbaar en won beide proeven 

De anderen
Ogier rijdt in een klasse voor hem alleen. Bij de 'achterblijvers' deed Thierry Neuville het opnieuw goed en werd voor de tweede keer in successie tweede. We zijn benieuwd of dit hem ertoe zal brengen bij het Koreaanse tem te blijven of dat hij toch zal verhuizen naar (bijvoorbeeld) Citroën. Andreas Mikkelsen hield de schade nog enigszins beperkt door derde te worden. Theoretisch houdt dit zijn kansen op de titel nog open. Latvala werd vierde en is waarschijnlijk geheel gefocust op volgend jaar want dit jaar valt er niet zoveel meer te halen voor de sympathieke Fin. Heel goede zaken deed ten slotte Craig Breen. In zijn debuut in een WRC auto op asfalt hield hij de concurrentie goed bij en eindigde als vijfde. Hij reed hier vooral voor zijn kansen op een plek in het WK team van Citroën. Zijn resultaten van de afgelopen wedstrijden zijn wat dat betreft zeer positief.

Neuville11FRA16cm473
De komende tijd zijn alle ogen gericht op Thierry Neuville. Blijft hij bij Hyundai of gaat hij ergens anders naar toe?

Thuisblijver
Thuis zal Stephane Lefebvre zich wel opgewonden hebben. Hij is namelijk de andere mogelijke kandidaat voor een stoeltje in het Franse team. Maar zijn crash in Duitsland gooide hem wel terug in die strijd. In Wales krijgt hij, als hij dan volledig is hersteld, nog een kans maar de druk is dan wel erg hoog.

Einduitslag Che Guevarra Energy Drink Tour de Corse
01 Ogier (VW Polo WRC) 4h 07m 17.0s
02 Neuville (Hyundai New Gen.  i20 WRC) +46.4s
03 Mikkelsen (VW Polo WRC) +1m 10.0s
04 Latvala (VW Polo WRC) +1m 35.6s
05 Breen (Citroën DS3 WRC) +2m 18.6s
06 Paddon(Hyundai New Gen. i20 WRC) + 2m 36.1s
07 Sordo(Hyundai New Gen. i20 WRC) +3m 06.9s
08 Camilli (Ford Fiesta RS WRC) +4m 53.9s
09 Østberg (Ford Fiesta RS WRC)+5m 37.7s
10 Tänak (Ford Fiesta RS WRC) +6m 26.6s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet