BRC

Rally - BRC: Loix eindelijk verslagen

BRC EBR Cherain actie

Na het behalen van het kampioenschap in Ieper koos Freddy Loix ervoor om de Omloop van Vlaanderen te laten schieten. Afgelopen weekend was hij er tijdens de East Belgian Rally wel weer bij en strijdlustig als altijd "Zaterdag willen we ons seizoen nog wat meer glans geven door de wedstrijd proberen te winnen, daardoor onze trouwe partners nog meer te bedanken en samen met Skoda de constructeurstitel te vieren. Genoeg redenen om op de prachtige wegen in de Oostkantons nog eens voluit te gaan."

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: BRC Media

Het zou echter niet de wedstrijd van Loix worden. De sympathieke Limburger had tot nu toe alle wedstrijden waaraan hij deel nam gewonnen, maar moest rond St. Vith voor het eerst zijn meerdere erkennen in een aantal tegenstanders. Qua snelheid zat Loix er goed bij, maar te laat inklokken voor de vierde proef leverde hem een straftijd van dertig seconden op, een bijna onoverkombare achterstand op de vloeiende snelle proeven in de 'Oostkantons' van België.


BRC EBR Loix
Na zes zeges was het eindelijk eens niet Loix die de snelste was. 

Aanvankelijk is het Chris van Woensel die profiteert. De winnaar van de Omloop van Vlaanderen lijkt eindelijk te hebben afgerekend met het pechduiveltje dat hem, en zijn Mitsubishi Lancer WRC, al bijna het hele seizoen achtervolgt. Dat hij de leiding neemt heeft echter ook te maken met een misser van Cedric Cherain. Deze levert een bijzonder prestatie af door tijdens zijn debuut in de Skoda Fabia R5 direct vooraan mee te doen. Cherain stapte voor deze wedstrijd over van zijn vertrouwde Fiesta R5 naar een ex-Loix Fabia R5 en voelde zich daarmee direct vertrouwd. Een foutje op de eerste proef kost hem twintig seconden maar daarna weet hij liefst 3 van de 4 resterende proeven van de eerste boucle te winnen en direct weer de aansluiting te vinden met de top van het klassement. Hans Weijs kiest de verkeerde (te zachte) banden voor de openingsboucle en ligt vierde. Daarmee houdt hij nog wel knap Kris Princen achter zich, evenals Bob de Jong die zesde ligt.


BRC EBR Woensel donker
Van Woensel grijpt aanvankelijk de leiding... 

In de middag zet Cherain zijn opmars voort. Als bekend wordt dat Loix een tijdstraf krijgt kunnen we hem vast doorstrepen en rest alleen van Woensel nog als obstakel richting de overwinning. Het duurt slechts vier proeven voordat Cherain ook van Woensel heeft achterhaald en op de volgende proef direct een gaatje slaat. Cherain is dan ook tevreden "Ik wil hier winnen. Ik denk dat ik vandaag getoond heb dat ik de snelste was. Maar, er zijn nog drie proeven te rijden..." Op die drie proeven gebeurt er niet veel meer, anders dan dat Cherain bewijst de sterkste te zijn en zijn voorsprong verder uitbouwt. Uiteindelijk finisht hij met een kleine halve minuut voorsprong op van Woensel die op zijn beurt ruim voor Loix weet te blijven. De derde plaats van Loix is overigens wel voldoende voor Skoda om de constructeurstitel binnen te halen.


BRC EBR Cherain podium
Uiteindelijk de verdiende winnaars, Cherain en Renaud.

Hans Weijs rijdt een sterke wedstrijd die helaas net niet met een podium wordt beloond. Achter de ontketende Belgen vooraan wordt hij vierde. Hierbij houdt hij nog wel de snelle er ervaren Kris Princen achter zich die ruiterijk toegaf dat Weijs dit weekend een maatje te groot was "Ik kon niet beter doen. Ik heb geen enkele fout gemaakt en we hebben het maximum uit onze auto gehaald. De anderen waren gewoon sneller."


BRC EBR Weijs
Een sterke vierde plaats voor Hans Weijs, die weer als een beest tekeer ging en het publiek vermaakte. 

Einduitslag East Belgian Rally:
1. Cherain – Renaud Skoda Fabia R5 1.18.31,1
2. van Woensel – Snaet Mitsubishi Lancer WRC +24,1
3. Loix – Gitsels Skoda Fabia R5 +54,6
4. Weijs Jr. – Botson Ford Fiesta R5 +1.48,1
5. Princen – Kaspers Peugeot 208 T16 +1.58,8
6. de Jong – Degandt Citroën DS3 R5 +4.06,4
7. van Parijs – Heyndrickx Porsche 997 GT3 +4.58,8
8. Kenis – Buysmans Mini Cooper WRC +5.01,7
9. Albert – Wergny Mitsubishi Lancer Evo 9 +5.56,5
10. Hermann – Maraite Fiat Punto +6.08,5

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet