WRC

Rally WRC Duitsland: Strijd tussen de wijnranken

Vrijdag ging in Duitsland de eerste asfaltronde in het WRC van start in de streek rond Trier met als decor de Moezel aan de ene kant en de wijnranken aan de andere kant. Het weer was wat bedekt en er dreigde wat regen te vallen. Maar bij de start van de proeven was het droog. Toch ging er al vanaf de allereerste proef van alles mis.

Tekst en foto's: Harry van Veenendaal

Deutschland16-8988
Andreas Mikkelsen was vrijdag de snelste man tussen de wijnranken.

Bij zijn doorkomst halverwege zat er weinig snelheid in de Volkswagen van Jari-Matti Latvala. Even verder op de proef kwam hij tot stilstand met transmissie problemen. Hij kwam met heel veel vertraging uiteindelijk van de proef maar zijn eerste dag zat erop. Eric Camilli in de Ford Fiësta WRC verging het al niet veel beter. Bij zijn doorkomst vloog hij een haarspeld voorbij, remde moest achteruit steken en liet zijn motor afslaan. Die sloeg weer vrij snel aan en hij kon zijn weg met vertraging vervolgen. Een aantal kilometers verder was het einde verhaal voor vandaag. Hij schoot van de weg af en bleef tussen de wijnranken hangen. De schade was beperkt maar hij kon er niet zelfstandig uitkomen.

Deutschland16-9086
Camilli vloog een bocht voorbij en moest steken om terug te komen, even later schoot hij van de weg.

Mikkelsen haalde de finish van de proef maar zijn auto toonde de gevolgen van een uitstapje naast de weg. Hij verloor een kleine 2 seconden op Ogier. Aan Hayden Paddon's Hyundai ontbrak een zijspiegel een getuige van een ontmoeting met een strobaal. Gelukkig ging het de rest van de ochtend wat rustiger alhoewel Neuville een steen raakte en Paddon een lekke band opliep. Bij de eerste service was het Mikkelsen die leidde voor Neuville en Ogier.

Rustig middagje
De middag bracht nog steeds heel wat strijd, maar de drama's bleven uit. Alleen bij Hayden Paddon ging het opnieuw fout: "Op een snelle sectie heuvelaf reden we vol in zes" verklaarde de Nieuw Zeelander. "Toen we van de weg schoten het gras op. Daarna moesten we weer terug de weg op. Het was de grootste klapper die ik heb gemaakt, zonder dat ik moest opgeven." Zijn auto droeg wel de sporen van het voorval, zowel aan de voor als achterzijde was er nogal wat blikschade. "We hebben geluk gehad dat we nog in de wedstrijd zitten!"

Deutschland16-9453
De auto van Hayden Paddon vertoond de sporen van wat uitstapjes

Na de eerste dag zijn er in totaal vijf proeven gereden. De laatste was een volledig nieuwe proef speciaal voor het publiek. Het grootste deel was een rundkurs dus konden de fans hun favorieten drie toejuichen.

Stand na dag 1:
1. Mikkelsen (VW) 59m 42.6s
2. Ogier (VW) +4.3s
3. Neuville (Hyundai)+5.9s
4. Sordo (Hyundai) +12.7s
5. Tänak (Ford) +55.4s
6. Lefebvre (Citroën)+1m 06.6s
7. Østberg (Ford) +1m 32.4s
8. Paddon (Hyundai)+1m 45.0s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet