WRC

Rally WRC Finland: Kris Meeke superieur

Kris Meeke kon het niet geloven: "Het is onwerkelijk, dit moet ik even verwerken. Maar goed vandaag heb ik mijn brein laten rijden. Gisteren heb dat brein thuisgelaten anders had ik nooit zo kunnen rijden." Inderdaad won de man uit Noord Ierland de wedstrijd op de beide passages van Ouninpohja op zaterdagochtend. Niet alleen versterkte hij er zijn leiden de positie op Latvala van 18 naar 31 seconden, het moet ook een mentale dreun zijn geweest voor de Fin die toch eigenlijk de meester is van deze wedstrijd. Halverwege zaterdag ging Meeke in overlevingsmodus en eindigde de dag met een voorsprong van 41 seconden. Na de finale op zondag waren er net geen dertig seconden over, maar meer dan genoeg voor een klinkende overwinning.

2016008865
Kris Meeke gooide hoge ogen in Finland

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

De achtervolgers
Is het dan allemaal zonder slag of stoot gegaan? Nee zeker niet Ott Tanak was zeker niet van plan de zege op een presenteerblaadje aan Meeke te geven. Maar uiteindelijk moest de Est de handdoek in de ring gooien. Na een lekke band op zaterdag ging hij zondagmorgen, op jacht naar een podiumplek in de out. Nog een kleine 5 tellen scheidden hem van de derde plaats in handen van Craig Breen. Toen raakte hij i zijn iets te enthousiaste jacht van de weg en kon niet verder. Latvala bleef aandringen maar wist ook dat de wedstrijd verloren was. De grootste verrassing op het podium was de eerder genoemde Breen. Hij was naar Finland gekomen om zich te bewijzen voor Citroën teambaas Yves Matton. Die is nog op zoek naar een tweede rijder voor het officiële team van volgend jaar. Meeke staat al vast en bevestigt hier dat dat geen slechte keuze is. Craig Breen doet in iets mindere mate hetzelfde. Hoewel hij een redelijke hoeveelheid ervaring heeft in deze rally is het toch een verrassing dat hij hier het podium kon halen. Ook voor hemzelf was het een verrassing. De vreugde tranen maakten zijn stem enkele octaven hoger. "Dit is ongelooflijk," piepte hij. 

Latvala Finland
Latvala bleef aandringen maar haalde het niet, hij werd tweede


Snelheid
Er is al vaak gezegd: Finland is een snelle rally. Om aan teven hoe snel nog even de GEMIDDELDE snelheid over de hele wedstrijd van winnaar Kris Meeke. Dat was een nieuw record. Zijn snelheid was 126,6 kilometer per uur. De vorige recordhouder Jari Matti Latvala reed vorig jaar 1,2 seconde 'langzamer' dan Meeke dit jaar. Van de tien snelste rally's aller tijden werden er negen in Finland gereden. Daarmee bewijst deze rally haar reputatie weer eens. We kunnen haast niet wachten om te zien wat dat volgend jaar wordt met de nieuwe generatie World Rally Cars.

Abbring08FIN16cm309
Ook Kevin Abbring haalde hoge sneleheden in Finland

Einduitslag Neste Rally Finland

1. Meeke-Nagle Citroën DS3 WRC 2:38:05.8
2. Latvala-Anttila VW Polo WRC +29.1
3. Breen-Martin Citroën DS3 WRC +1:41.3
4. Neuville-Gilsoul Hyundai i20 WRC +1:45.9
5. Paddon-Kennard Hyundai i20 WRC +1:48.2
6. Ostberg-Floene Ford Fiesta WRC +2:04.6
7. Mikkelsen-Jaeger VW Polo WRC +2:22.4
8. Lappi-Ferm Skoda Fabia R5 +4:53.8
9. Abbring-Marshall Hyundai New Gen i20 +5:22.4
10. Suninen-Markkula Skoda Fabia R5 +5:35.5

VW OgierJUMP
Finland was niet Ogiers wedstrijd, hij won zelfs de PowerStage niet. Toch staat hij nog ruim aan de leiding in het kampioenschap

Tussenstand FIA Wereld Rallykampioenschap voor rijders:

1. Sebastien Ogier 143
2. Andreas Mikkelsen 98
6. Jari-Matti Latvala 87
4. Hayden Paddon 84
9. Thierry Neuville 76
3. Mads Ostberg 70
5. Dani Sordo 68
8. Ott Tanak 52
7. Kris Meeke 51
10. Craig Breen 25
18 Kevin Abbring 4

Tussenstand FIA Wereld Rallykampioenschap voor constructeurs:

1. Volkswagen Motorsport 227
2. Hyundai Motorsport 168
3. M-Sport World Rally Team 112
4. Volkswagen Motorsport ll 109
5. Hyundai Motorsport N 86
6. Dmack World Rally Team 58
7. Jipocar Czech National Team 18
8. YAZEED RACING 4

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet