WRC

Rally WRC Finland: Kris Meeke leidt en Kevin Abbring overleeft

De eerste dag van de Rally Finland is altijd een zware. Pas op weg op de supersnelle gravelpaden merk je weer hoe hard het gaat. Ott Tanak begon goed maar maakte een foutje en raakte achterop, Kris Meeke volgde hem op aan de top en voelt zich goed thuis. Jari Matti Latvala moet nog op gang komen maar draait nu op volle toeren en ligt tweede achter Meeke. Thierry Neuville volgt als derde. En Kevin Abbring? Hij doet wat hij moet doen. Hij houdt de boel heel en doet ervaring op.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

20160082907
Kris Meeke was de snelste man op vrijdag

Voor Abbring is het een moeilijke dag. Hij legde na de eerste proef van vandaag uit waarom. "Alle tijd die ik hier verloren ben, verloor ik door te vroeg te remmen." En dat is dus inderdaad het probleem. In Finland gaat het heel erg hard met gemiddelde snelheden van boven de 120 km per uur. Bij de verkenning kan je je niet voorstellen hoe snel je rallywagen zal remmen voor een bocht. Zeker niet als je voor het eerst in die auto zit. Dat is nu bij Abbring het geval. Hij reed nog niet eerder in de nieuwe Hyundai i20 en merkt nu dat die onder de omstandigheden in Finland nog beter remt dan je je kan voorstellen. In het begin remde hij dus gewoon te vroeg. Bovendien geldt ervaring hier nog sterker dan tijdens de andere rally's. De beste proeven voor Abbring waren de proeven die grotendeels nieuw waren. Hier moesten ook de andere rijders even wennen. 
Abbring08FIN16cm221
Kevin Abbring was tevreden met zijn eerste dag in Finland
 
Aan het einde van de dag ging hij iets te hard over een jump. Dan kom je ook iets te hard weer neer. Daarbij verloor hij onder andere zijn rechterkoplamp, een stuk bumper en wat andere carrosserie delen. Helaas gaf daarbij ook een schokbreker de geest. "De laatste proeven reden we op drie dempers en een veer," glimlachte Abbring bij de finish van de laatste proef vandaag. "Het is een wondertje dat we nog zo snel over de proeven kwamen. De tijden die hij vrijdagmiddag reed waren in de tweede helft van de toptien. Na het akkefietje zakte hij iets verder naar de tiende of iets lagere plek. In de tussenstand staat hij nu elfde. Maar afgezien van de harde landing reed hij een goede wedstrijd. Toch kijk hij terug op een positieve dag.: "Voor mij is de balans positief, ik zie elke proef weer wat verbetering en morgen is er weer een dag en ik kan nu al haast niet wachten!"
Zaterdag melden we weer hoe het verder gaat met onze landgenoot. Bij de top gaat het dus om Meeke, Latvala en Neuville. Eén naam missen we dan nog, die van Ogier. De Fransman staat niet in de toptien want raakte, zoals hij zelf zei, in de langzaamste bocht van de rally van de weg in een sloot. Het duurde 16 minuten voor hij met de hulp van een handjevol toeschouwers weer verder kon. Hem zullen we deze keer dus niet op het podium vinden. Hij gooit zondag alles op de PowerStage.

Tussenstand na 12 van de 24 proeven
01 Meeke, 1h 13m 22.2s
02 Latvala (VW) +18.1s
03 Neuville +44.3
04 Mikkelsen (VW) +45.4s
05 Breen +53.8s
06 Paddon +58.2s
07 Østberg +1m 02.9s
08 Tänak +1m 14.4s
09 Camilli +1m 22.6s
10 Lappi +2m 01.8s
11 Abbering + 2m 06.0s

...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet