ERC

Rally - ERC: Sirmacis wint als eerste twee keer

In zijn buurland Estland heeft de jonge Let Ralfs Sirmacis zijn tweede ERC overwinning van het seizoen gepakt. Hij is de eerste die het dit seizoen lukt om twee overwinning binnen te halen en begint zich inmiddels serieus met de titelstrijd te bemoeien.

ERC EST-4

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR, FIA ERC

Leider in het kampioenschap Kajentanowicz kon ondanks de overwinning van Sirmacis opgelucht adem halen. Lange tijd zag het er namelijk naar uit dat zijn belangrijkste rivaal Alexey Lukyanuk de overwinning zou binnen halen  en daarmee Kajetanowicz tot op één punt zou naderen in het kampioenschap. Het zou echter anders gaan lopen.

Kajetanowicz reed zelf een moeilijke rally waarin hij met allerlei problemen te kampen had, waaronder een defecte stuurbekrachtiging. Mede hierdoor kwam hij nooit helemaal goed in zijn ritme, iets wat absoluut onontbeerlijk is op de supersnelle proeven van Estland. De derde plaats leek dan ook het maximaal haalbare voor de Pool, totdat twee proeven voor het eind de wereld er plots heel anders uitzag.

ERC EST-3
Ondanks de nodige problemen deed Kajetanowicz goede zaken voor het kampioenschap. 

Vanaf de eerste proef zet Lukyanuk de toon en laat de snelle Rus zien waarom hij hier vorig jaar zijn doorbraak beleefde door met een 'Evo' te winnen. Op zaterdag is Lukyanuk ongenaakbaar en bouwt hij resoluut zijn voorsprong uit. Dan valt al wel op dat op de tweede doortocht van de diverse proeven, Sirmacis telkens sneller is. Het jonge talent rijdt hier pas voor de eerste keer in een R5 auto en leert schijnbaar erg snel.

Desondanks is het Lukyanuk die vooraan blijft en op zondagochtend de strijd lijkt te beslechten. De eerste vier van in totaal zes proeven wint hij om zodoende zijn voorsprong uit te bouwen naar bijna een halve minuut. Op de voorlaatste proef gaat het echter helemaal mis. Bij een harde landing na een jump breekt hij een draagarm waardoor zijn Fiesta een boom raakt. Het betekent opnieuw einde wedstrijd voor de snelle Rus die zijn motto weer eens eer aan doet "Het is niet moeilijk om hard te gaan, het is moeilijk om dan op de weg te blijven."

ERC EST-1
Wederom snel, wederom naast de baan. Lukyanuk vergooide zijn overwinning met nog twee proeven te gaan.

Het lijkt door de exit van Lukyanuk of Sirmacis de overwinning in de schoot geworpen krijgt. Ten dele is dat natuurlijk zo aangezien hij tweede lag en op snelheid niet meer van Lukyanuk zou kunnen winnen. Toch is zijn slotconclusie een waarheid als een koe: "Natuurlijk wil je liever op snelheid winnen, maar ook dit is rally." Zo is het maar net. De jonge Sirmacis toont opmerkelijke volwassenheid en brengt zijn Fabia R5 veilig op het podium om de welverdiende champagne te mogen proeven.

ERC EST-5
Tevreden gezichten op het podium met links de winnaar Sirmacis en rechts Kajetanowicz die zijn leiding in het kampioenschap verder uitbouwde. 

Einduitslag auto24 Rally Estonia:
1. Sirmacis – Kulls Skoda Fabia R5 1.44.16,2
2. Kajetanowicz – Baran Ford Fiesta R5 +1.34,5
3. Aus – Koskinen Mitsubishi Lancer Evo IX +3.44,8
4. Jeets – Toom Skoda Fabia R5 +4.03,4
5. Koltun – Pleskot Ford Fiesta R5 +5.02,3
6. Habaj – Wos Ford Fiesta R5 +8.07,6
7. Niinemae – Valter Peugeot 208 VTS R2 +10.36,0
8. Mikhaylov – Kokins Mitsubishi Lancer Evo X +11.00,3
9. Greibel – Winklhofer Opel Adam R2 +11.15,8
10. Ingram – Edmondson Opel Adam R2 + 11.20,5
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet