WRC

Rally WRC Polen: Mikkelsen verslaat Tänak

Het grootste deel van de rally was Ott Tänak de leider in Polen. Maar op de een na laatste proef ging het mis. Onder de slechtst mogelijke omstandigheden liep hij een lekke band op en verloor veel tijd op Mikkelsen die hem de hele rally achterna had gezeten.


vw-20160702-7444 Andreas Mikkel;sen op weg naar zijn tweede WK overwinning


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto: PR


Ott Tänak had het helemaal voor elkaar. Hij houdt van deze supersnelle rally, zijn DMack banden doen het uitstekend op de Poolse ondergrond. Minder slijtage dan bijvoorbeeld in Sardinië en Tanak was in supervorm. Met ruim 18 seconden voorsprong op Andreas Mikkelsen ging hij de zondag in. De omstandigheden waren helemaal veranderd. Temperaturen zakten van 35 naar 15 graden en de regen bleef maar vallen. De stoffige wegen van de eerste twee dagen veranderden in modderige glijbanen. Maar Tanak hield stand. Hij verloor iets tijd maar begon vol goede moed aan de laatste twee proeven. Inmiddels bleef de regen vallen en de modderpaden werden steeds slechter.
160823 Tanak07POL16cm306
Ott Tänak: net niet


Toen sloeg het noodlot toe voor Tanak. Hij liep (net als heel veel anderen) een lekke band op. Zijn voorsprong van 16 seconden veranderde in een achterstand van 16 seconden. De laatste proef deed er niet meer toe Hij reed hem maar er zat geen kracht meer in. Hij behield wel zijn tweede plek "maar, zoals hij zelf zei. "Dat betekent niets!" Meer wilde hij niet zeggen. Pas toen Sebastien Ogier naar hem toe liep en hem op een schouder nam, kon er een heel flauw lachje af. Op het podium troostte hij zich met de champagnefles. Normaal spuit je die leeg, deze keer dronk hij een groot deel op om zijn verdriet te verdrinken. Het zal nog een tijd duren voor hij kan inzien wat een prachtig resultaat hij hier neer zette. Maar hij heeft gelijk als je zo dicht bij bent betekent dat niks.

Andreas Mikkelsen stuurde dus zijn Polo als snelste over de finish. Het was zijn tweede WK victorie. Net als de eerste, een paar jaar geleden in Spanje pas heel laat in de wedstrijd, toen team collega laat in de wedstrijd uitviel, maar om nog maar es een cliché uit de kast te halen. Om als eerste te eindigen moet je eerst eindigen. Dat deed Mikkelsen en hij mocht dus met de hoofdprijs naar huis.

Einduitslag Rally van Polen

01 Mikkelsen (VW) 2 uur 37 min. 34.4 sec.
02 Tänak (Ford Fiesta)+26.2s
03 Paddon (Hyundai i20)+28.5s
04 Neuville (Hyundai i20) +35.3s
05 Latvala (VW) +33.8.xs
06 Ogier (VW) +40.3s
07 Breen (Citroën DS3) +2m 01.4s
08 Østberg (Ford Fiesta) +3m 04.6s
09 Camilli (ford Fiesta) +5m 23.1s
10 Suninnen (Skoda Fabia R5) +5m.53.3s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet