ERC

Rally ERC Ieper: Kobus voorlopig zevende in Ieper

In de servicetent van Hermen Kobus en Erik de Wild staan de gezichten wat somber. Gezien de concurrentie is hun zevende stek zeker geen slechte klassering, bovendien staan zij op de Grote Markt na de eerste dag met best wat 'gebeurtenissen'.

ASN Ypres-6
Het serviceteam van Kobus is koortsachtig op zoek naar een oplossing van hun probleem

Tekst: Harry en Steven van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal

Erik de Wild legt uit: "De pop off klep klapt er te vroeg uit. Volgens de homologatie moet die klep bij 1,6 bar open gaan, maar bij ons doet hij dat al bij 1,35! Dat scheelt een hoop vermogen. Misschien moet ik inderdaad wel tevreden zijn dat het desondanks zo slecht nog niet gaat, maar ja, we weten dat het sneller kan. En dat zit dus niet lekker. We hebben na de eerste boucle de klep vervangen maar de nieuwe klapt er nog eerder uit. We zijn aan het kijken wat we daar aan kunnen doen."

ASN Ypres-5 Ondanks de defecte pop off valve zagen de doorkomsten van Kobus er niet langzaam uit, zoals ook blijkt uit zijn 7e plek in een heetgebakerd startveld. 

Gevraagd naar de rest van het programma voor dit jaar, zegt de Wild dat alles afhangt van het resultaat hier en vooral ook of de auto hier heel blijft. De klapper op de Canarische eilanden heeft een behoorlijke deuk in ons budget geslagen. We zijn erg blij met het geld dat is los gekomen uit de crowdfunding actie van Hermen maar dat was toch niet genoeg om het volledige gat te dichten. Maar als alles goed gaat zitten we toch wel erg naar de Barum Rally te kijken. Dat is een evenement waar we in de top mee zouden kunnen, met een goed werkende klep tenminste..."

ASN Ypres-4
Voorlopig liet Bryan Bouufier iedereen zijn achterkant zien maar Loix volgt op korte afstand

De strijd in de kop.
Eén van de eerste uitvallers was de Rus Lukyanuk. Voor de wedstrijd had hij zich zelf beloofd om op de weg te blijven. Dat plan strandde echter al vroeg in de wedstrijd. Hij had wellicht beter naar zichzelf moeten luisteren, 's-morgens vertrouwde hij ons nog een mooie Russische wijsheid toe "Het is niet zo moeilijk om hard te gaan. Het is wel moeilijk om dan op de weg te blijven." Het bleek een waarheid als een koe want al op de eerste proef schoot hij spectaculair van de weg. Zo niet de Fransman Bryan Bouffier, die resoluut de leiding pakte. Maar tienvoudig Ieper winnaar Freddy Loix zit hem al op de hielen. Waar hij andere jaren nog wel eens rustig wakker wilde worden op de openingsproeven van de rally bleef hij nu goed bij. Hij begon iets rustiger maar al snel kwam hij naderbij en aan het einde van de dag staat hij nog zeven seconden achter Bouffier. Hij kan nog niet op zijn lauweren rusten want Vincent Verschuuren, winnaar van de laatste proef, stuurde zijn Skoda Fabia R5 naar de derde plek op net geen elf telen en ook Princen, Lefebvre en Casier zitten niet stil. Onze landgenoot Kobus zit ruim twaalf tellen daarachter dus er valt zaterdag nog voldoende te beleven op de proeven rond Ieper.

ASN Ypres-3
Kevin Abbring is hier vooral om zijn auto te testen en aan publiek en potentiële kopers te tonen. Tijden blijven geheim maar het ziet er goed uit met de nieuwe R5 van Hyundai. Alleen moest Abbring wel afrekenen met een typisch Ieper fenomeen: een lekke band.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet