Nederlandse Rally Kampioenschap

Rally-NRK: Jasper van den Heuvel oppermachtig in Vechtdal Rally

Hardenberg – Opnieuw zet Jasper van den Heuvel een flinke stap in het Nederlands Rallykampioenschap. Door de Vechtdalrally te domineren leek hij eenvoudig naar de winst te sturen. "Het is altijd makkelijker gezegd dan gedaan, zeker met de ontzettend wisselende weersomstandigheden" liet Van den Heuvel aan de finish weten.

Tekst: Dré Galiart
Foto's: Steven van Veenendaal / Rally-eMag

ASN-1
Van den Heuvel was oppermachtig in de Vechtdal Rally.


Getelefoneerd Mitsubishi feestje
Met in de startlijst slechts een ouder model Subaru WRC, was vooraf eigenlijk wel duidelijk dat de strijd om de winst in het kamp van de Mitsubishi's moest worden gezocht. De vele rechte einden elimineerde ook de Peugeot 306 Maxi van Brian Madsen alvast voor de zege. Het was duidelijk. Boon, Van den Heuvel en Van Ballegooijen mochten de belangrijkste kandidaten voor de winst worden genoemd en zo ontvouwde het zich ook.

Sterke opening
Van den Heuvel maakte vanaf het begin al zijn intenties duidelijk. Op proef 1 scoorde hij direct al een snelste tijd en reed zijn concurrenten op vier seconden en meer. Het gevecht zat pas daarachter, waar Van Ballegooijen, Boon en Madsen (ook in die volgorde) binnen een seconde van elkaar wisten te blijven. Op de proef met het enige onverhard van de wedstrijd, worden de verschillen al groter en blijkt Van Ballegooijen de beste papieren voor plek twee op tafel te leggen. Madsen blijft achter en ook Boon moet ruim een seconde toegeven op de Brabander.

ASN-2
Van Ballegooijen maakt op het onverhard het eerste verschil.

Lastige bandenkeuze
Een waterig zonnetje liet zich de hele dag, in benauwde omstandigheden, al afwisselen met een enkele buidreiging. In de tweede boucle kiest zowat de hele top voor slicks, maar de bui die dan naar beneden komt heeft gevolgen voor de stand. Boon pakt de tweede tijd en ziet Van Ballegooijen twaalf seconden verliezen. "Hij is rechtdoor gegaan, een foutje is rap gebeurt. In de regen moet je op eieren rijden en dat is ons precies goed gelukt" verklaard Boon. Hij neemt plaats twee over met een marge van bijna elf seconden. "Wij hebben de tweede boucle gegokt op droog weer, harde banden, maar twee van de drie proeven waren zeiknat. Daar hebben we 30-40 seconden laten liggen" aldus de rijder uit Nuenen.

ASN-3
Als de regen valt houdt Boon het hoofd koel en grijpt de tweede plaats.

Madsen pakt scratch
Wie dacht dat Van den Heuvel dan ook alle proeven ging winnen had het mis. De 306 Maxi van de Deen Madsen liet nog even zijn spierballen zien op het vertrouwde industrieterrein zoals hij dat ook in Emmeloord al deed. "We doen wat we kunnen met deze oude dame. Het is altijd fijn om in Nederland te rijden met zoveel hartelijke mensen" bedankte Madsen zich bij de Nederlandse fans.

ASN-6
Brian Madsen kwam voor de lol en vermaakte, op weg naar de vijfde plaats, het publiek met zijn dikke Peugeot. 

Tevergeefs
In de laatste boucle zet Van Ballegooijen nog wel een keer aan, maar de verschillen die hij maakt zijn niet voldoende om Boon nog in een fout te dwingen. Boon is op zijn beurt blij eindelijk eens probleemvrij te rijden. "Ik ben heel tevreden, absoluut, ook voor het team" liet Boon weten. Van Ballegooijen neemt genoegen met een derde plaats, maar of hij tevreden is? "Eigenlijk niet, er had meer ingezeten, maar al met al doen we voor het kampioenschap goede zaken. Op Jasper staat geen maat" vertelde Van Ballegooijen die in de Nederlandse zomerstop nog eens naar de WK Rally van Duitsland trekt. Jasper van den Heuvel zal daar overigens niet starten. "De Hyundai komt te laat om nog de WK Rally van Duitsland te rijden. Het idee was om daar nog eens met Martine te rijden" liet Van den Heuvel weten.

Weijs nog eens naar de winst
In de Shortrally leek de strijd aanvankelijk veel spannender. Na twee KP's stond de top vier binnen 1,3 seconden. Antoine Biesheuvel leidde, voor een verrassende Van der Heijden in de Peugeot R2 met Weijs en Ochse op het vinkentouw. Echter eveneens op industrieterrein is het de kitcar die de winst pakt. Weijs rijdt het veld uit elkaar en neemt stevig de leiding. Ochse (Civic Type R) vecht nog hard terug maar ziet zijn inspanning stranden op 4,4 seconden. Zo gaat de machtige Golf IV kitcar nog eens aan de champagne!

ASN-4
Bij de Shortrally was Hans Weijs het sterkst.

Buitenlands debuut
Opvallende inschrijving was die van Hyundai Motorsport talent Chewon Lim. Omdat het Koreaanse merk graag een Wereldkampioen wil voortbrengen uit eigen land krijgt Lim de kans om zich te ontwikkelen tot rallyrijder. Zijn eerste rally reed hij, opvallend genoeg, in Nederland. Dit als voorbereiding op Ypres Rally later deze maand. Wapen van dienst was de Opel Adam R2 en daarmee had hij aan Timo van der Marel alvast een mooie referentie. "Dit is de eerste rally van mijn leven. Ik had al niet verwacht dat we het tempo van de andere jongens zouden kunnen gaan volgen. Vandaag heb ik met Martijn hard gewerkt aan de pacenotes. Ik heb het gevoel dat ik al veel progressie maak en daar blijven we aan werken" liet de sympathieke Koreaan weten. Hij liet richting het einde van de rally steeds betere tijden noteren.

ASN-5
Een bijzondere equipe in Nederland, de Koreaan Chewon Lim en de Belg Martijn Wijdaeghe. Hier gaan we in de toekomst nog veel meer van horen.

Van der Marel snelste F2
Voor Van der Marel was het business as usual. Hij was snelste tweewiel aandrijver en bleef een opvallend sterke André de Vries (BMW M3) voor. Van der Marel leeft vooral toe naar de WK Rally van Duitsland. "Een hoogtepunt, niet alleen voor mij maar ook voor Opel. Daar kunnen we voor het eerst kijken waar we staan ten opzichte van de fabrieksrijders. We gaan misschien nog een klein testwedstrijdje rijden in Staden of Oberehe" liet Van der Marel weten.

ASN-7
Zoals zo vaak dit jaar was Timo van der Marel met zijn 'beast' de snelste tweewiel aandrijver.

Einduitslag Vechtdal Rally
1. van den Heuvel – Bakker Mitsubishi Lancer Evo X 47.31,7
2. Boon – Thierie Mitsubishi Lancer Evo X +37,5
3. van Ballegooijen – Findhammer Mitsubishi Lancer Evo X +59,1
4. Andersen – Louring Mitsubishi Lancer Evo X +1.08,1
5. Madsen – Posorski Peugeot 306 Maxi +1.22,3
6. Brouwer – Kroeze Audi Coupe S2 +2.11,7
7. Leemans – van Overdijk Mitsubishi Lancer Evo VI +2.19,2
8. van der Marel – van der Marel Opel Adam Slam R2 +2.39,0
9. de Vries – Vink BMW M3 +3.10,5
10. Lim – Wijdaeghe Opel Adam Slam R2 +4.17,6

Einduitslag Vechtdal Shortrally
1. Weijs – van Altena VW Golf Kitcar 33.20,2
2. Ochse – Roelfsema Honda Civic Type R +4,4
3. Biesheuvel – Bleijenberg Nissan 350Z +27,6
4. van der Heijden – van der Heijden Peugeot 208 VTI +35,8
5. Bruins – Schuttert Opel Astra Kitcar +2.06,1
6. Hartog – de Rooij Opel Astra GSi +3.29,6
7. van den Brink – Harmsen BMW 325i +4.09,1
8. Monshouwer – Docter Opel Ascona 400 +4.32,2
9. Brouwer – van den Heuvel Opel Astra GSi +4.55,0
10. Lindeloof – Heijnen Honda Civic Type R +6.17,5

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet