WRC

Rally WRC Italie: Unieke prestatie Kevin Abbring en winst voor Neuville.

Opnieuw leek het vanmorgen even mis te gaan toen Kevin Abbring stil viel op Sassari - Argentiera, de tweede proef van de dag die aan het einde van de ochtend als PowerStage zou worden gereden. Zijn versnellingsbak vertoonde kuren en hij kon niet terug schakelen. Een complete reset (alle stroom eraf en weer opstarten) loste het probleem op maar zijn tijd was niet snel, heel jammer want zijn tussentijd was maar weinig langzamer geweest dan van latere proef winnaar Eric Camilli. Abbring startte als derde rijder de PowerStage en draaide meteen een heel goede tijd. Zeven seconden sneller dan Camilli, winnaar bij de eerste doorkomst. Voor onze landgenoot en zeker ook voor zijn fans werd het toen nagelbijten. Drie auto's voor het einde raakte Ogier even het spoor bijster. Zou het dan...? Nee net niet want Ogier liet zich van de berg afvallen en snoepte 0,6 seconde af van de tijd van Abbring. Nog twee te gaan. Het ging hier om de twee rijders die de hele rally al met al kaar in de clinch lagen Latvala en Neuville. Latvala wilde wel de extra punten maar ook de rally finishen. Hij ging dus niet helemaal vol maar stond ook niet stil. Bij de finish kwam hij een halve seconde tekort op Abbring. Ook Neuville kwam daarna niet meer aan de tijd van de Nederlandse Hyundai rijder dus stond hij voor het eerst van zijn leven op het podium van een PowerStage. "We hebben echt genoten op deze proef," was zijn commentaar toen hij over de finish kwam en toen wist hij nog niet hoe goed zijn tijd werkelijk was!

ASN Italia-181
Zondag moest hij nog heel voorzichtig over Mickey's Jump maar zondag scoorde hij punten op de PowerStage

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Eind goed al goed
Een weekend dat er door allerlei probleempjes niet zo florissant uitzag eindigt daarmee heel goed met als resultaat zijn eerste winst op een proef, zijn eerste PowerStage podium en als bonus twee WK punten. Hopelijk geeft dat zijn team het vertrouwen om hem spoedig opnieuw in te zetten. Maar nu eerst nog even genieten en dan focussen op Ieper waar zijn fans hem vlak bij huis aan het werk kunnen zien in de nieuwe R5 waar hij voor Hyundai veel werk aan heeft gedaan.

ASN Italia-027
De vlag uit voor Neuville Hij bleef overeind in een titanenstrijd met Latvala

Neuville wint
Thierry Neuville won uiteindelijk de wedstrijd die hij vanaf de vijfde proef had geleid. Latvala kwam niet meer in de buurt. Opnieuw scoorde Hyundai dus een overwinning, helaas voor het team was de Belg ingeschreven door het tweede team. Hij scoort dus geen punten voor het hoofdteam. Dat is de tweede keer dit jaar want de overwinning van Paddon in Argentinië was ook al voor het B team... Sebastien Ogier maakte de top drie vol maar mocht dus wel drie punten bijschrijven op zijn kampioenschapstotaal. Hij kon dus tevreden zijn want zijn grootste rivaal Latvala scoorde geen volle punten en Andreas Mikkelsen liet zelfs bewust punten liggen op de PowerStage om niet te vroeg te hoeven starten in Polen.

ASN Italia-16
Ondanks seciale begeleiding redde Latvala het niet hij werd tweede.

ASN Italia-118
Ook voor Camilli was het een goede rally. Hij scoorde net als Abbring zijn eerste proevenwinst. Hij scoorde zelfs een tweede maar op de PowerStage was Abbring wer sneller.


Einduitslag Rally Italia Sadegna
1. Neuville-Gilsoul Hyundai New Gen i20 WRC 3:35:25.8
2. Latvala-Anttila VW Polo WRC +24.8
3. Ogier-Ingrassia VW Polo WRC +1:37.8
4. Sordo-Marti Hyundai New Gen i20 WRC +2:54.0
5. Tanak-Molder Ford Fiesta WRC +5:26.4
6. Camilli-Veillas Ford Fiesta WRC +5:59.8
7. Solberg-Minor Ford Fiesta RS WRC +6:22.2
8. Suninen-Markkula Skoda Fabia R5 +8:57.4
9. Kopecky-Dresler Skoda Fabia R5 +9:47.0
10. Kruuda-Jarveoja Ford Fiesta R5 +13:28.5
15 Abbring-Marshall Hyundai i20 WRC +23.40.6
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet