ERC

Rally - ERC: Weer een nieuwe winnaar in het ERC

De jaarlijkse dans op de vulkaan, oftewel de Azores Airlines Rally is misschien wel de meest pittoreske rally van het seizoen. De paradijselijke eilanden van de Azoren liggen dan wel ongeveer halverwege de Atlantische Oceaan, ze horen bij Europa en bieden een schitterend toneel voor de vierde ronde van het European Rally Championship.

AZO ASN-4

Tekst: Steven van Veenendaal; Foto's: PR

De derde musketier
De tweestrijd tussen Kajentanowicz en Lukyanuk zet zich onverminderd voort maar sinds de afgelopen Acropolis Rally heeft zich een derde musketier aangediend. Ralfs Sirmacis won daar verrassend en hoewel hij pas één wedstrijd in een R5 auto reed, is hij daarmee direct gebombardeerd tot gevaarlijke outsider. De overige reguliere ERC rijders zijn inmiddels duidelijk gedegradeerd tot figuranten in de strijd om het kampioenschap, maar wellicht kan een lokale held nog voor een verrassing zorgen? Met maar liefst 25(!) R5's aan de start, zijn er in elk geval voldoende gegadigden.

Duidelijkheid
Op de korte openingsdag worden de verhoudingen direct duidelijk. De drie musketiers maken inderdaad de dienst uit, maar krijgen concurrentie van Ricardo Moura. De Portugees (afkomstig van het eiland zelf) pakt op proef twee zelfs de leiding in de wedstrijd. Die is hij een proef later al weer kwijt, maar zijn intenties zijn duidelijk. Doordat de eilandengroep midden in de oceaan ligt, staat ze continu bloot aan de elementen. Plotselinge weersveranderingen zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. Sirmacis profiteert hier optimaal van en sluit de dag af met een snelste tijd om leider Kajetanowicz tot op een seconde te naderen.

De verschillen groeien
Op de tweede dag blijken Kajetanowicz en Lukyanuk toch duidelijk een maatje te groot voor de rest. Moura heeft moeite om het vertrouwen in zichzelf en zijn auto te vinden om tot het gaatje te gaan en Sirmacis komt tot de conclusie dat zijn pacenotes tekort schieten om serieus voor de overwinning te knokken.
Lukyanuk knalt op de eerste proef direct voorbij Kajetanowicz, maar ziet de Pool in de mist van de volgende proef direct de leiding terug pakken. Op de fameuze Sete Cidades proef, letterlijk over de kraterrand van een vulkaan, vergroot Kajetanowicz zijn voorsprong. Gedurende de middagboucle is Lukyanuk echter niet te verslaan en verkleint hij het gat weer tot een kleine 7 seconden alvorens we aan de tweede doortoch van de Sete Cidades beginnen. Beide rijders gaan hier in de fout en raken een wal langs de weg. Kajetanowicz beschadigt hierbij zijn ophanging en moet lijdzaam toezien hoe Lukyanuk een leiding van tien seconden meeneemt naar de slotdag.

AZO ASN-3
Lukyanuk begint de laatste dag aan de leiding van de wedstrijd. 

It ain't over untill...
De gewoonlijk zo betrouwbare Kajetanowicz is dit seizoen een stuk wisselvalliger, en het pechduiveltje bleef hem ook op de Azoren achtervolgen. Aan het begin van de slotdag breekt hij een aandrijfas waardoor hij met alleen achterwielaandrijving verder moet, op de gladde onverharde wegen betekent dat direct het einde van zijn gevecht met Lukyanuk.

Niet veel later komt Lukyanuk ook in de problemen als een spin en een losse turbopijp hem anderhalve minuut kosten. Plots is Moura de leider, met dik veertig seconden voorsprong op Lukyanuk. De Rus zet alles op alles en verkleint het gat weer tot 20 seconden, met nog 20 kilometer te gaan op de laatste proef, is niets onmogelijk. Moura zet een goede tijd neer, vijfentwintig seconden sneller dan wie dan ook, maar Lukyanuk moet nog binnen komen. Als hij hobbelend de finish bereikt, met een lekker achterband, is het duidelijk: Moura heeft genoeg gedaan om zijn thuisrally te winnen. De echte lokale held, van het eiland zelf, is de eerste Azoreaanse winnaar sinds 1971 en emotioneel in zijn vreugde: "Mijn naam zal voor altijd verbonden zijn aan de geschiedenis van deze rally, ik ben zeer, zeer gelukkig."

AZO ASN-2
Ricardo Moura was het snelst rond de vulkanen en werd de verrassende winnaar van de Azores Rally.

Einduitslag Azores Airlines Rally
1. Moura-Costa Ford Fiesta R5 2.42.23,5
2. Lukyanuk-Arnautov Ford Fiesta R5 +26,8
3. Kajetanowicz-Baran Ford Fiesta R5 +3.23,0
4. Botka-Szeles Citroen DS3 R5 +5.28,5
5. Orsak-Smeidler Ford Fiesta R5 +5.34,1
6. Meireles-Castro Skoda Fabia R5 +5.44,1
7. Rego-Magalhaes Ford Fiesta R5 +5.46,2
8. Fontes-Ponte Citroen DS3 R5 +6.17,9
9. Teodosio-Teixeira Ford Fiesta R5 +7.01,2
10. Tlustak-Kucera Skoda Fabia R5 +7.30,7
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet