BRC

Rally BRC: De Loix trein dendert voort

Dit weekend stond de vijfde ronde van het Belgian Rally Championship op het programma, de Sezoensrally rondom Bocholt. Een thuisrally dus voor Limburger Freddy Loix die dan ook soeverein naar de overwinning reed.

BRC SEZ-1

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR

De Sezoensrally werd in slechts één dag afgewerkt maar bestreek toch vijftien klassementsproeven. Bovendien is het eigenlijk de laatste resterende mixed rally van België. Er zit dus veel onverhard in de proeven wat het extra lastig maakt.

Loix heeft tot nu toe iedere wedstrijd van het seizoen gewonnen en het is de vraag of er nog iemand te vinden is in België die hem echt tegenstand kan bieden. Kris Princen doet tot nu toe aardig mee maar komt toch elke rally net iets te kort om het Loix echt lastig te kunnen maken. De hoop is dus gevestigd op 'eendagsvliegen', zoals Francois Duval die tijdens de afgelopen Rally de Wallonie lange tijd aan de leiding reed. In Bocholt geen Duval maar wel een andere oudgediende. Patrick Snijers nam voor het eerst plaats in een R5, materiaal waarmee hij een serieuze vuist kan maken tegen Loix. Toch wilde Snijers daar voor de wedstrijd nog niks van weten "Ik moet me een beetje aanpassen en terug in het ritme komen. Ik zie deze rally meer als een test voor Ieper. Als we top vijf halen is het goed, al wat beter is, is meegenomen." Het werd een geslaagde wedstrijd voor Snijers die inderdaad de vijfde plaats bemachtigde.

BRC SEZ-3
Patrick Snijers kwam in Bocholt vooral ervaring opdoen met de Fiesta R5.

Aan het begin van de wedstrijd heeft Kris Princen het moeilijk "Ik ben aan het vechten met de auto. Het vervelende is dat het erg wisselvallig is, de ene keer onderstuur dan weer overstuur, daar kun je niet op corrigeren." Princen verliest dan ook al direct vijftien seconden op Loix en voelt de hete adem van Vincent Verschueren in de nek. Als Verschueren vervolgens zijn eerste scratch van de rally noteert wipt hij zelfs over Princen heen. Op proef twaalf gaat Verschueren echter in de fout. In een haakse rechter bocht komt hij iets te veel aan de buitenkant te zitten waarna zijn Skoda al spinnend een greppel in getrokken wordt. Met behulp van het publiek kan hij zijn weg vervolgen maar zijn podiumambities kunnen worden afgeschreven. Niet alleen Princen passeert hem namelijk, maar ook de Ier Steven Wright die van de Sezoensrally een jaarlijks uitstapje lijkt te maken. Vorig jaar verscheen hij hier ook al aan de start en behaalde hetzelfde resultaat als dit jaar, een derde plaats.

BRC SEZ-2
De Ier Steven Wright zorgde voor wat internationale allure en behaalde een mooie derde plaats.

Vooraan is Loix echter oppermachtig. De Limburger is zo dominant dat het een verrassing is als hij een keer een proef niet wint. Met de vijfde overwinning op zak ligt hij bovendien zeer stevig op titelkoers waar hij tot nu toe de maximale 100 punten voor heeft binnen gehaald.

1. Loix – Gitsels Skoda Fabia R5 1.26.30,6
2. Princen – Kaspers Peugeot 208 T16 +50,8
3. Wright – Smeets Ford Fiesta R5 +1.18,5
4. Verschuueren – Broekaert Skoda Fabia R5 +1.29,4
5. Snijers – Verbaeten Ford Fiesta R5 +2.01,9
6. Kenis – Buysmans Mini Cooper WRC +5.13,4
7. van Rompuy – Feys Citroën DS3 R5 +5.51,2
8. Becaert – Beernaert Mitsubishi Lancer Evo X +6.03,8
9. Jonkers – Beurskens Mitsubishi Lancer Evo X +6.11,3
10. Diels – Flas BMW M3 +7.58,5
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet