WRC

Rally WRC Portugal: Prooi voor Meeke, pech voor Nederlanders

De Rally van Portugal heeft niet het gewenste succes gebracht voor de Nederlandse deelnemers. Zowel Kevin Abbring als Jim van den Heuvel vielen vroegtijdig uit. Bij de top was het opnieuw niet Ogier die won. Ook Volkswagen had op de hoogste trede van het ereschavot het nakijken. Kris Meeke was met een Citroën ongenaakbaar en won.

ASN-POR ZATerdag-7819
Terug van even weg geweest greep Meeke de winst in Portugal

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Rally-eMag

Abbring
Zoals we al eerder meldden vielen beide Nederlanders op vrijdag uit. Volgens de Rally2 regels kwamen ze beide op zaterdagmorgen weer terug. Niet voor lang want Kevin Abbring bleef al op de eerste proef van de dag aan de kant van de weg staan. Opnieuw was een flinke steen er de oorzaak van dat de wielophanging het begaf. Abbring ws uiteraard diep teleurgesteld: "Dit was een rally om snel te vergeten. Eerst hadden we gisteren al dat gedoe met die gebroken stuurarm. Je kunt je voorstellen hoe frustrerend het is om vandaag met een zelfde soort probleem te maken te krijgen. We klapten op een uitstekende rotspunt die niet in onze notes stond. Met één klap was het weer voorbij. Niet bepaald wat we hadden verwacht hadden van deze wedstrijd. Ons enige doel was flink wat kilometers maken en dat is dus niet gelukt. Nou ja het was dus weer een ervaring waar we van moeten leren. We kunnen niets anders doen dan vooruit te kijken en ons richten op Sardinië."

ASN-POR ZATerdag-6548
Een weekend om snel te vergeten voor Kevin Abbring

Van den Heuvel
Jim van den Heuvel hield het na vrijdag al uitgevallen te zijn op zaterdag iets langer uit en kon wat meer meters maken, maar ook voor hem viel het doek voor het einde van de dag. "Jammer genoeg was het weer niet onze dag. Wel weer veel geleerd, onder andere dat een klein foutje grote gevolgen kan hebben. Ik raakte even van het geplande pad en dat kostte me een oliekoeler. Einde verhaal dus. Op de laatste dag ging van den Heuvel opnieuw van start en deze keer lukte het wel. Een steen, waarmee de Portugese proeven bezaaid lijken te zijn, dreigde nog roet in het eten te gooien. "We liepen een kromme stuurstang op maar met voorzichtig rijden kwamen we toch aan de finish. Het was niet zo ons weekend daarom ben ik extra blij dat we het toch gehaald hebben." Uiteindelijk finishte hij als vijftigste algemeen en 22e in de WRC2 klasse.

ASN-POR ZATerdag-7093 Jim van den Heuvel had wat problemen maar was blij dat hij toch de finish haalde

Strijd in de kop
Aan het einde van zaterdag was Kris Meeke nog steeds de fiere leider. Sebastien Ogier stond inmiddels weer tweede en Andreas Mikkelsen maakte de topdrie vol. De voorsprong van Meeke bedroeg driekwart minuut, dus de laatste dag deed hij het 'rustig aan'. Wie het niet rustig deed was Mikkelsen. Hij verschalkte op de laatste dag de kopman van zijn team Ogier en pakte nog de tweede plek. Ogier, die de hele wedstrijd werd geteisterd door het feit dat hij tot en met zaterdag had moeten baanvegen doordat hij als eerste over de proeven moest, pakte nog wel een paar extra kampioenspunten door de PowerStage te winnen. Het podium van de PowerStage werd een volledig VW podium met Ogier, Latvala en Mikkelsen, maar tijdens de huldiging voor de wedstrijd mocht Kris Meeke dus met de champagne spuiten. Hoewel hij dit jaar een beperkt kampioenschap rijdt heeft hij zich na twee rally's rust toch weer kunnen oppeppen om alles te geven en te winnen. Het werd de tweede winst in zijn carrière.

ASN-POR ZATerdag-7778
Sebastien Ogier deed als baanveger weer een hoop stof opwaaien 

Einduitslag Vodafone Rally de Portugal
1. Meeke-Nagle Citroën DS3 WRC 3:59:01.0
2. Mikkelsen-Jaeger Synnevaag VW Polo WRC +29.7
4. Sordo-Marti Hyundai i20 WRC +1:37.1
5. Camilli-Veillas Ford Fiesta WRC +4:01.6
6. Latvala-Anttila VW Polo WRC +4:06.9
7. Ostberg-Floene Ford Fiesta WRC +6:53.6
8. Prokop-Tomanek Ford Fiesta WRC +10:24.1
9. Tidemand-Andersson Skoda Fabia R5 +11:45.2
10. Fuchs-Mussano Skoda Fabia R5 +13:14.0Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet