BRC

Rally BRC: Toch weer Loix


Hoewel het inmiddels al ruimschoots voorjaar is, werd de Rally de Wallonie dit weekend onder herfstachtige omstandigheden verreden. De regen viel gretig uit de hemel en zorgde voor modderige en vooral glibberige omstandigheden op de wegen in Namen.

ASN BRC Wal-1

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR

Oude bekende
Drie dagen competitie over maar liefst 25 klassementsproeven; de Rally de Wallonie is een ware uitputtingsslag. Tel hier het slechte weer (en bijbehorende verraderlijke omstandigheden) bij op en je hebt het ideale recept voor een spectaculair rallyweekend. Bovendien zagen we dit weekend ook weer een oude bekende aan de start. Francois Duval maakte (vooralsnog) weer eens acte-de-presence op de Belgische rallypaden in een potente DS 3 R5. Al snel bleek dat hij het kunstje nog verleerd was.

WRC Discussie
Voorafgaand aan de wedstrijd had Chris van Woensel zijn onvrede geuit op social media over de startvolgorde in de wedstrijden. Van Woensel komt met een 'oude' twee-liter WRC aan de start en wordt daarom telkens achter de R5 wagens geplaatst op de startlijsten. In Wallonië was het niet anders en mocht van Woensel pas als 23e vertrekken. Duidelijk getergd nam hij direct sportieve revanche op de eerste proef. De publieksvriendelijke klassieker 'Citadel' viel ten prooi aan de dadendrang van van Woensel die de snelste tijd noteerde.

ASN BRC Wal-2
Van Woensel uitte vooraf zijn onvrede over de startvolgorde en opende de wedstrijd met een snelste tijd. 

Flitsende start Duval
De tweede doortocht rond de Citadel is het echter Duval die laat zien waarvoor hij gekomen is, winnen. Een sensationele tijd van bijna acht seconden sneller dan zijn naaste bedreiger (Loix) op een proef van slechts drie-en-een-halve minuut bezorgd hem de leiding alvorens het echte werk gaat beginnen op zaterdag. Duval verzaakt en blijft snelle tijden noteren. Kris Princen is de eerste van de favorieten die van het toneel verdwijnt. Een stevige sortie op proef vier betekent einde wedstrijd voor Princen, en een mogelijkheid voor Loix om een goede slag te slaan voor het kampioenschap. Princen is dit seizoen de enige die Loix echt tegenstand kan bieden en staat dus met lege handen. Het lijkt erop dat Loix zich beseft dat de punten belangrijker zijn dan de overwinning want het duurt tot de dertiende proef alvorens we Loix zijn eerste snelste tijd zien registreren. Duval is op dat moment al een halve minuut weggelopen van zijn rivalen. De moeilijke zaterdag blijkt echter één proef te lang voor Duval. Op de slotproef van de dag laat hij zich verrassen en crasht uit de wedstrijd.

ASN BRC Wal-3
Lange tijd was Duval de sensatie van de wedstrijd, tot het misging op de laatste proef van de zaterdag.

Consolideren is het sleutelwoord...
...voor Freddy Loix. Zaterdagochtend werd hij verlost van zijn voornaamste concurrent in de strijd om het Belgisch kampioenschap in de vorm van Kris Princen. Toen kwam hij echter voor het dilemma te staan om de strijd met Duval aan te gaan voor de overwinning of om voor de punten te kiezen. Het had duidelijk effect op Loix die pas op zaterdagavond echt op gang kwam. Met de sortie van Duval loste het dilemma van Loix zich zelf op. Loix kon de slotdag beginnen met een voorsprong van vijftig seconden en hoefde deze 'alleen maar' vast te houden tot de finish. Dergelijke opdrachten zijn de ervaren Loix wel toevertrouwd die de gehele zondag de tijden van de competitie goed in het vizier hield en zijn marge constant rond de vijftig seconden hield. Zodoende won hij voor de vierde keer op rij en lijkt hij nu alweer op weg te zijn naar de volgende Belgische titel.

ASN BRC Wal-4
Het was toch weer Loix die won.

Uitslag Rally de Wallonie:
1. Loix-Gitsels Skoda Fabia R5 2.10.20,9
2. Bouche-Fernandez Skoda Fabia R5 +44,4
3. Verschueren-Hostens Skoda Fabia R5 +46,1
4. Allart-Surson Skoda Fabia WRC +2.14,4
5. Baugnet-Cuvelier Ford Fiesta R5 +3.51,9
6. Fernémont-Maillen Ford Fiesta R5 +3.59,6
7. Collard-Borlon Mitsubish Lancer Evo X +6.25,6
8. Hermann-Maraite Fiat Punto HGT +10.59,1
9. Bouvy-Hottelet Porsche 997 GT3 +11.17,1
10. Van Rompuy-Feys DS 3 R5 +13.32,4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet