WRC

Rally WRC Argentinië: Titanenstrijd in Argentinië

Een rijder die, kost wat kost, deze rally nu wel eens een keer wil winnen, een rijder die erop gebrand is om na een zwaar begin zijn goede vorm te behouden door opnieuw te scoren en een jonge rijder die wil tonen dat hij echt bij de top hoort. Zie hier de ingrediënten voor de strijd van de eerste volle dag in Argentinië.

ARG LatvalaDay1
Latvala houdt zich in Argentinië voorlopig het hoofd kranig boven water. Hij leidt de wedstrijd


Tekst: Harry van Veenendaal

Foto's: PR

Paddon
Laten we beginnen met de laatste, Hayden Paddon. Vooraf werd hij al getipt als mogelijke topscorer in deze rally. Hij maakte die naam waar door een lange reeks tweede tijden te rijden en ook weet hij een proef te winnen. Het brengt hem een tweede plaats in de tussenstand maar als aan het einde van de dag Ogier iets minder last heeft van zijn matige startpositie, komt de man met de missie om deze rally nu eens te winnen, voorbij Paddon. Hij nestelt zich op de tweede plek. Latvala verkeert in goede vorm en bouwt langzaam aan een kleine voorsprong. Met net geen acht seconden leidt hij dus de rally.

ARG PaddonDay1
Ook Hayden Paddon rijdt een goede wedstrijd

Ogier-Latvala
Het toont maar weer eens hoe goed Ogier is. Ondanks de handicap vaneen slechte startpositie weet hij zich toch op het podium te worstelen. "Ik zit absoluut op de limiet," glimlachte hij bij de finish van de laatste proef van vrijdag. "Ik heb het niet meer over mijn startpositie. Ik geef gewoon alles wat ik heb en dan zien we wel." Maar ook teamgenoot Latvala is tevreden: Sebastien en Hayden zijn erg snel, daarom moet ik wel aan de bak, maar dat levert een interessant gevecht op. Ik heb nu een kleine voorsprong maar het kan nog alle kanten op, maar ik ben zeer tevreden met mijn eerste dag!"

Sordo-Neuville
In het Hyundai kamp is men uiteraard zeer tevreden met de prestaties van Paddon, maar ook Sordo spreekt een woordje mee. Helaas kreeg hij een lastig probleem toen zijn gaspedaal bleef hangen. Intrappen ging heel goed, maar daarna kwam het pedaal niet zelf terug. Hij moest dus het pedaal met de neus van zijn schoen terug trekken en dat werkt niet echt tijdens een proef. Hij verloor er wat tijd door maar nestelde zich toch op een vijfde plek. Teamcollega Neuville keek niet vrolijk. Hij kampte al vanaf de shakedown met een elektrisch probleem waardoor zijn motor spontaan afsloeg tijdens een aantal proeven. Toch won hij onder het toeziend oog van WRC+ kijkers de vijfde proef. Maar zou hij later zeggen: "Ik heb moeite om het vertrouwen te krijgen." Door het gedoe verloor hij veel tijd en hij klasseerde zich nog net binnen de top tien. "We moeten ons nu concentreren om nog een paar punten binnen te slepen."

ARG OstbergDay1
Ostberg is betrouwbaar maar haalt het in Argentinië net niet op snelhied

Østberg-Camilli
Bij M-Sport is men niet helemaal tevreden, Malcolm Wilson houdt de boel vanuit zijn comfortabele stoel thuis nauwlettend in de gaten maar kon niet anders dan constateren dat zijn ster rijder Mads Østberg niet helemaal op de van hem verwachte koers zit. "Ik moet eens een goed gesprek hebben met Mads. Mijn vraag zal dan zijn waarom strijd je niet mee bij de top, waar je hoort? De fameuze betrouwbaarheid van de Noor is er wel. Hij weet voorlopig alle moeilijkheden te vermijden, maar er zou meer in moeten zitten dan zijn huidige zesde plek. Voor teamcollega Camilli ligt dat anders. Bij zijn debuut hier moet hij zoveel mogelijk kilometers maken voor de broodnodige ervaring. "We zien hier niet hoe hard hij echt kan," zegt Wilson. "Maar hij moet hier aan de finish komen want dat zal hem vertrouwen geven voor de komende wedstrijden in Eutopa."

Tussenstand na dag 2 (vrijdag)

1. J. M. Latvala-M. Anttila (Volkswagen Polo R WRC) 1:26:31.3
2. S. Ogier-J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) +7.9
3. H. Paddon-J. Kennard (Hyundai New Generation i20 WRC) +11.4
4. A. Mikkelsen-A. Jaeger (Volkswagen Polo R WRC) +25.7
5. D. Sordo-M. Martí (Hyundai New Generation i20 WRC) +49.0
6. M. Østberg-O. Floene (Ford Fiesta RS WRC) +2:07.9
7. H. Solberg-I. Minor (Ford Fiesta RS WRC) +4:04.4
8. E. Camilli-B. Veillas (Ford Fiesta RS WRC) +5:33.8
9. M. Ligato-R. Garcia (Citroën DS3 WRC) +6:05.1
10. T. Neuville-N. Gilsoul (Hyundai New Generation i20 WRC) +7:34.4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet